damian. Napisano 25 Sierpień 2011 Autor Napisano 25 Sierpień 2011 Witam, Mam pytanie, gdzie szukać informacji na temat osób przebywających na robotach przymusowych? Które instytucje mają powyższe zbiory. Mam na względzie osoby które wróciły z niewoli, ale brak bliższych informacji co do miejsca pobytu, daty zabrania, powrotu itd.
damian. Napisano 25 Sierpień 2011 Autor Napisano 25 Sierpień 2011 Nie atakowałem, gdyż ta osoba wróciła w rodzinne strony w 1943 po prawie 4 latach, więc nie była raczej poszukiwana przez CK. Chciałbym się dowiedzieć bliższych informacji skąd, dokąd i gdzie.
jacek1962 Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 ZBOWiD-gdzie są archiwa tej firmy nie wiem.Ale tam znajdziesz informacje.Ja ten temat znam mam całą dokumentację mojego ŚP dziadka.
jacek1962 Napisano 25 Sierpień 2011 Napisano 25 Sierpień 2011 Nie musiał należeć ,jeśli starał sie o jakieś świadczenia to te wszystkie sprawy szły przez ZBOWiD.On miał monopol.Ale jeśli nie On osobiście to może inne osoby podawały tą osobę za świadka.Z tego co ja mam w szufladzie to ZBOWiD czepiał sie najmniejszych szczegółów.Ale gdzie to może być to ja nie wiem.Pytaj w Archiwum obojętnie jakim Oni powinni Ci doradzić gdzie szukać.PCK nie ma sensu chyba że rodzina szukała za pośrednictwem tej organizacji osobę zaginioną.Robotnicy przymusowi utrzymywali zazwyczaj korespondencję z rodziną w Kraju.Pozdrawiam
damian. Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Napisano 26 Sierpień 2011 Dziękuję za informacje. Rzeczywiście mam dwie kartki przysłane z niewoli- udało mi się odczytać miejsce wysłania. Miałem nadzieję, że uda mi uzyskać więcej informacji. Dziadek ani rodzina nie starał się o żadne świadczenia ani odszkodowania. Podobno rodzinie osoby zmarłej nie przysługiwało... ZBOWID to dzisiejszy Związek Kombatantów RP i byłych więźniów politycznych.Napisałem do PCK mają tam szczątkowe akta...
Czlowieksniegu Napisano 26 Sierpień 2011 Napisano 26 Sierpień 2011 Popisz z http://www.fpnp.pl/fundacja/ofpnp.phpZ definicji zajmują się m.in. robotnikami przymusowymi. Zakładam, że mają już parę km teczek.
damian. Napisano 1 Wrzesień 2011 Autor Napisano 1 Wrzesień 2011 Odpowiedź z fundacji Polsko-Niemieckie PojednanieSzanowny Panie,Uprzejmie informuję, że Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie nie dysponujeinformacjami na temat p.xxxxxxxxxxxxxxxx urodzonego xxxxxxxx roku wxxxxxxxxxxx. Wszelkie informacje o osobach represjonowanych, którymi aktualniedysponuje FPNP dostępne są w bazie danych programu Straty osobowe i ofiaryrepresji pod okupacją niemiecką, która dostępna jest pod internetowym adresemstraty.pl . Przy nazwiskach podane są nazwy instytucji, które udzieliłyinformacji i które przechowują oryginalne dokumenty poszczególnych osób.W celu odnalezienia dokumentów potwierdzających doznane przez ww. represjeproponuję zwrócić się do Biura Informacji i Poszukiwań Polskiego CzerwonegoKrzyża (ul. Mokotowska 14, 00-950 Warszawa).Z poważaniem,-- xxxxxxxx xxxxxxxxdokumentalista programu:Straty osobowe i ofiary represjipod okupacją niemieckąstraty.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.