Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł NKN

krzysiekass

Pytanie

Napisano

Witam . Proszę o informację na tema tego przedmiotu . Wujek gogle podpowiada o Naczelnym Komitecie Narodowym . Ale gdzie ten orzełek był przypinany ? Wysokość 20 mm ,szerokość 16mm. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to odznaka organizacyjna NKN-u. Dookoła orzełka było ładne emaliowane czerwone tło. Spotkałem się z trzema rodzajami zapięcia tej odznaki - zapinana a agrafkę", słupek z nakrętką i ta Twoja z nawierconym otworem u góry jakby do zawieszenia (?)
Niestety nie wiem gdzie była noszona, zapewne na klapie marynarki, lub munduru. Ostatnio na allegro była też taka nabita na okładkę bagnetu wz.95.
Co jest z drugiej strony? Możesz wkleić więcej zdjęć? Są tam jakieś ślady po zapięciu? Szukaj tam też sygnatur, z tego co pamiętam były produkowane w Wiedniu i w Krakowie.
Napisano

Witam. Przypadkiem trafiłem dzisiaj ten sam znaczek w lepszym stanie - całkiem ładnie zachowana emalia - pewnie lepiej wygląda ale nie chcę zbytnio czyścić bo jeszcze to zetre na amen :)

Napisano

Druga strona - mocowanie szpilką - niestety nie zachowała się, tylko wygięte oczko. Powiedzcie mi czy lata produkcji tego znaczka są równoległe do lat powstania i działania NKN czy być może to reprodukcja współczesna?

Napisano
Tak myślałem - kto i po co miałby je podrabiać... Z drugiej strony znaczka nie ma żadnej sygnatury - rozumiem, że bez niej nie jesteśmy w stanie ustalić miejsca produkcji Wiedeń/Kraków ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie