sonicsquad Napisano 31 Sierpień 2011 Share Napisano 31 Sierpień 2011 Trzeba dodać, że 1935 Francja rozpoczęła próbne loty a po rozpoczęciu II WW program dostał dotacje w wysokości miliona franków. W 1941 po klęsce Francji, Niemcy pozwoliły na kontynuowanie testów ale już pod ich nadzorem w bazie Rechlin. Francuski pilot oblatywacz celowo rozbił samolot by zapobiec jego wywózce za granicę. Maszyna doznała sporych zniszczeń. Wrak samolotu został przewieziony do Villacoublay, gdzie ostatecznie został zniszczony w ataku USAAF. Oryginalne rysunki techniczne skrzydeł o zmiennej rozpiętości zostały zniszczone przez francuski rząd, by nie wpadły w ręce Niemców. Mimo tego, niemieccy inżynierowie wykonali szczegółowe rysunki rozbitego samolotu, które przesłano do Rzeszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 31 Sierpień 2011 Share Napisano 31 Sierpień 2011 Спасибо coe. Вот загадка. Как называется этот самолет? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 31 Sierpień 2011 Share Napisano 31 Sierpień 2011 GATARD STATOPLAN AG 02 POUSSINDokładnie ten sam samolocik co wyżej, tyle że w ciekawszym malowaniu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 31 Sierpień 2011 Share Napisano 31 Sierpień 2011 Też coś lekkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Można fotkę od przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Skoro jest taka potrzeba... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 PZL 102 Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Ufff...PZL-102 KosPoza dwoma prototypami zbudowano tylko osiem maszyn seryjnych, z czego siedem sprzedano za granicę. Zdjęcie z zagadki przedstawia zachowanego w Brazylii PT-BGP. Zachowały się również ZS-UDI w Południowej Afryce i SP-EFA w Polsce (drugie zdjęcie).Na zdjęciu obok pierwszy prototyp Kosa - SP-PADLeszekS now... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2011 WReszcie mogę ja też coś odpowiedzieć. Ta wredna praca zaczyna przeszkadzać w hobby ;-)Odpowiedź brzmi Czechosłowacki Hodek HK-101 z roku 1947. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 5 Wrzesień 2011 Share Napisano 5 Wrzesień 2011 Tak - zadajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2011 Witam. Przepraszam za opóźnienie. Może coś łatwego w nagrodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 łatwe, ale jednak prototyp:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Brewster XFL-1 Airabonita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Brewster? A nie Bell? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Oczywiście że Bell XFL Airabonita z 1939 roku z silnikiem Allison XV-1710/16... Projekt Robert J. Woods. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Witam. Odpowiedź prawidłową zadał.... no właśnie pezos odpowiedział prawie dobrze, Nadwojciech sprostował, a sonicsquad potwierdził. Myślę że Nadwojciech potraktuje Brewstera tak jak ja jako przejęzyczenie i odda kolejkę pezosowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Oczywiście :)pezos_ zadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Ni chu chu, nie dam się wrobić :) Teraz Nadwojciecha kłopot:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Raz mnie tak Balans wmanewrował a teraz znowu. :)Zagadka łatwa ale takie maszyny lubię.Silnik gwiazdowy i koła w owiewkach. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Pozwoliłem sobie nadać zdjęciu kolegi Nadwojciecha trochę kolorków ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Paulic XT 3B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Zgadza się. :)Zadajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Raz mnie tak Balans wmanewrował a teraz znowu. :)"Piaskownica Balansa nie była zła:)Ponieważ towarzystwo zaczęło pchać się do koryta, więc usunąłem parę literek, cóż - kampania wyborcza:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbi Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Myślę, że to ten.Caproni Ca.87 Polonia przebudowany dla próby przelotu Atlantyku 1929, ze względu na problemy z silnikami nieudany, a potem przebudowany ponownie na bombowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.