Skocz do zawartości
  • 0

luski,kociolek i inne

mensguth6

Pytanie

Napisano

Witam,taka luska trafila mi sie wczoraj.Po lewej do porownania SAKO 30-06,srodkowa to ta luska RWS 8x60S,po prawej do porownania mauser Iws.I tu pytanie czy to mysliwska czy tez produkcja po Iws.Z tego co wiem to niemcy nie mogli produkowc standartowej amunicji maserowskiej wiec aby obejsc zakaz wydluzono komory nabojowe.Pomocy bo sam nie wiem.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
fakt faktem ale z mysliwskich stron o tym wiem,pewnie sie myle.Ale jak wyjasnic fakt wyciagniecia tego naboju z luskami i nabojami z okresu miedzywojennego.glebokosc ok.30 cm.Las.
Napisano
Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem...
Nabój 7,92x57 był uznany za wojskowy i w wyniku traktatu wersalskiego były oczywiście ograniczenia co do jego użycia/produkcji,jak i broni w tym kalibrze.

Przeróbki czy produkcja sztucerów w dziwnych" kalibrach z powodu jak powyżej miała miejsce,jednak tylko na użytek myśliwych.
Napisano

Witam,taka luska trafila mi sie wczoraj.Po lewej do porownania SAKO 30-06,srodkowa to ta luska RWS 8x60S,po prawej do porownania mauser Iws.I tu pytanie czy to mysliwska czy tez produkcja po Iws.Z tego co wiem to niemcy nie mogli produkowc standartowej amunicji maserowskiej wiec aby obejsc zakaz wydluzono komory nabojowe.Pomocy bo sam nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie