Skocz do zawartości

Odznacznie Pruskie, Francuskie, nabijka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mnie się ten przedmiot kojarzy z elementem munduru oficera epoki napoleońskiej. Nie wiem jak to fachowo określić, ale widziałem chyba w tym stylu nabijkę na pas idący przez pierś. Był do niej przymocowany łańcuszek i przetyczka do pistoletu. Choć z drugiej strony tu nic takiego nie widać. Ale wymiary mogły by być, pas był szeroki. Popatrzę jeszcze w wolnej chwili na odpowiednie mundury.
Napisano

Natknąłem się na taką tablice z umundurowaniem. punkt 4 ładownica tylko iż z tego co widzę jest ona o wiele większa niż mój element. Ale metoda wykonania i charakterystyka gwiazdy" jest taka sama jak w moim przypadku więc zdecydowanie okres napoleoński.

Napisano

To jest pysk lwa czy człowieka , patrzę i nie mogę określić :).
Coś takiego znalazłem ------->
orkiestra???
źródło : http://www.grosser-generalstab.de/lh/lh.html
pozdro.

Napisano
To wizerunek Apolla. Taką symbolikę na emblematach umieszczał Ludwik XIV. Choć nie bardzo to wygląda na jego czasy, więc może po upadku Napoleona rojaliści zwani także legitymistami nosili podobne...??? W Polsce zwolenników króla zwano regalistami.
Napisano
Tak Martian to ta sama twarz którą przedstawiłeś w linku i Dani na drugim zdjęciu. Przedmiot z pierwszego linku jest zamocowany w tej ramce a na moim nie widać śladów aby było przymocowane ramionami do tej obwódki. Dziwi mnie też fakt że z tyłu jest numerowane.
Napisano
Martian przedmiot z twojego linku czemu służył ten przedmiot? być może to było znajdowało się w środku i się okręcało na pręciku który jest widoczny
Napisano
Myślę, że twoja odznaka" była na szpilkę wykonaną z żelaza które skorodowało do zera. Łatwiejsza technika produkcji. To z fotki która była w linku i zamieściłeś to jedynie może służyć jako przykład poglądowy... Nie znamy jej wymiarów, więc trudno określić funkcję jaką spełniała. Moim zdaniem twoja to odznaka lub jej część...
Napisano
Być może przedmiot jest starszy niż epoka wojen napoleońskich. Wygląda na to, że ma on pochodzenie francuskie i nie wiem czy należy go kojarzyć z obrona Gdańska po drugiej elekcji króla Stanisława Leszczyńskiego i francuska interwencją w czasie oblężenia miasta w 1734 r. Nie było tych Francuzów dużo bo 1500 ale możliwe, że jakieś pamiątki" po sobie zostawili.
Napisano

A tutaj mamy guziki francuskiej Gwardii Królewskiej stosowane w latach 1814-1830. Tak więc na moje oko prawie na pewno Twoje odznaczenie jest francuskie i raczej przed napoleońskie, związane z armią któregoś z królów Francji.

Napisano
No własnie, ten numer mnie zastanawia.
Z okresu napoleońskiego nie znam żadnego emblematu z numerami po lewej stronie" więc wcześniej tez ich nie stosowano?
Cyfry przypominają mi pruskie nabijane np. na broni białej ale to nie jest żaden ślad.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie