jan27 Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Witam. Trafiliśmy ostatnio na miejsce katastrofy samolotu. Wydobylismy kilka części w celu potwierdzenia przypuszczeń - i owszem na 100% był to niemiecki Ju88g. Teraz tylko pojawila sie kwestia co z tym fantem zrobic. Nie nalezymy do ludzi, ktorzy chcieli by za wszelka cene miec takie fanty na pułce badz w kartonie. Do tego mamy swiadomość, ze nie jestesmy w stanie ogarnać w 100% tego terenu i tego co jeszcze w ziemi siedzi. A szkoda by było pozostawic tajemnice bez rozwiazania.Co radzicie. Spodziewam sie ze ktos z Was miał juz podobny problem. Moze ktos podjął jakies konkretniejsze dzialania. Pozdrawiam.
jan27 Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Ale co? Poważnie? Bo zawsze kiedy ktos dodaje :-)" to mam problem z interpretacja intencji :-)
s_boj Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Było nie minęło bardziej się interesuje wrakami polskich maszyn. Myślę, że najrozsądniej byłoby przekazać eksponaty do Muzeum Lotnictwa w Krakowie. Jest tam bardzo fajna ekspozycja archeologii muzealnej. Dodatkowo są bardzo wdzięczni i z reguły nawet imiennie dziękują darczyńcom na swojej stronie internetowej.
wm Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Zgodnie z prawem to się powinno powiadomić Urząd konserwatora zabytków w końcu to zabytek z przed 1945 roku. Lub muzeum w rejonie gdzie znajduje się jeżeli takowe istnieje w tej okolicy bliższe lub dalsze.
o1franki Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Raczej nie doradze wam co zrobic w tym przypadku ale sam chetnie dowiem sie jak postepowac z podobnym znaleziskiem... Znam miejsce w ktorym zakopana jest podobna maszyna i chcialbym w niedalekiej przyszlosci ja wydobyc...Jesli ktos bylby chetny pomoc w zalatwieniu formalnosci i ewentualnym wydobyciu , to zapraszam...woj. Opolskie
Arado Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Fort-Rogowo jest zainteresowany. Proszę o kontakt.
velmont66 Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Ja myślę, że jak wyżej napisać do było nie minęło :)
woytas Napisano 26 Lipiec 2011 Napisano 26 Lipiec 2011 Normalna licytacja :>Odkrywca ma grupę poszukiwawcząGrupa Eksploracyjna MIesięcznika Odkrywca - gemo@odkrywca.pl
Poszukiwacz_skarbów Napisano 26 Lipiec 2011 Napisano 26 Lipiec 2011 Na Twoim miejscu na pewno nie szedł bym z tym do konserwatora zabytków czy jakiegoś muzeum bo możesz mieć problemy z policją :)
jan27 Napisano 26 Lipiec 2011 Autor Napisano 26 Lipiec 2011 Witam. Sprawę zglosiłem GP Odkrywcy. Czekam teraz na odzew ze strony Pana Łukasza. Myslę, ze to najrozsadniejsze rozwiazanie. Co do zdjeć z eksploracji to jak narazie ich nie bedzie. Z racji tego, że dla dobra sprawy zaniechalismy dalszych poszukiwań. Myslę że dość trafnie udało nam sie zidentyfikować typ samolotu na podstawie juz wydobytych części - i tyle nam jak narazie wystarczy. Jedyne co mogę zrobić to wrzucić fotki kilku elementów. Jak juz mówiłem czekam na odpowiedź. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.PSCo do konserwatora - to elementy samolotu znalazłem spacerujac po lesie bez uzycia jakichkolwiek urzadzeń :-) Ale narazie halt.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.