karabin133 Posted July 24, 2011 Author Posted July 24, 2011 Witam proszę o identyfikację blaszki ze zdjęcia. Szerokość 12 cm a wysokość 8cm. Wydaje mi się że nie jest to nieśmiertelnik. Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem. Co mogą oznaczać te skróty Gr. i Kr. ?
ryjec Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 moze powiem cos glupiego ale to moze byc blacha na konia moze.
Lowen Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Witam jest to blaszka z wozu konnego z danymi właściciela.Skrót Gr.(Gross) to część niemieckiej nazwy miejscowości Gross Schlatikow- Słodkowo a Kr.(Kreis) czyli powiat.Pozdrawiam.
zygamun Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Skrót Gr.dotyczy nazwy miejscowości Gross Schlatikow, zaś Kr. to inaczej okręg,powiat.Blacha faktycznie mogła być umieszczona na zwierzęciu,rzeczy,furze...identyfikującym się z właścicielem.
morlock Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Kr. Saatzig to powiat Szadzki http://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_szadzki
Catadero Posted July 24, 2011 Posted July 24, 2011 Blacha była mocowana na końskiej uprzęży po lewej stronie zwierzęcia.C.
Question
karabin133
Witam proszę o identyfikację blaszki ze zdjęcia. Szerokość 12 cm a wysokość 8cm. Wydaje mi się że nie jest to nieśmiertelnik. Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem. Co mogą oznaczać te skróty Gr. i Kr. ?
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.