Skocz do zawartości

perhydrol

jacekpluszak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
mam pytanie do bardziej zorientowanych kolegów a mianowicie :perhydrol jest niesamowicie skuteczny jeśli chodzi o miedź, a co można powiedzieć o czyszczeniu tą substancją cynku, mosiądzu lub ołowiu?
z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
podlącze sie pod temat. nigdzie nie moge dorwac tego specyfiku... gdzie mozna kupic perhydrol? w marketach budowlanych nie moge znalezc. pzdr
Napisano
Cześć. Perhydrol o stężeniu 30% stosuje się w aptece i w tej chwili tylko tam po znajomości możesz go zdobyć. Także jak macie kogoś znajomego w aptece to macie problem z głowy.
P.S. Uważajcie na łapki, oparzenia są niezbyt przyjemne, a jak już się oparzycie to ręce pod kran i na to wazelina biała pomaga:) Stary apteczny sposób, często z niego korzystałem podczas robienia kropli do ucha.
Napisano
andzy i kuba , w Wawie to konkretnie nie wiem gdzie kupić , ale w Kraku też nie znajdziecie w marketach budowlanych ale...ja podzwoniłem po małych sklepach typu majsterkowicz, farby i lakiery, i po sklepach chemicznych...odczynniki i inne pierdoły i NO problem ...jest ile dusza zapragnie , natomiast w aptekach nie pytałem, więc w każdym większym mieście towar dostępny bez przeszkód , a jak czyści miedziane moniaki...ach...CUDO! tylko nie zasiedźcie moniaków zbyt długo bo będzie smutek...i jak napisał kolega uważajcie na łapy bo przydadzą się do kopania...pozdro
Napisano
Dzięki za podpowiedzi, gdzie kupić. A co perhydrolem można konkretnie czyścić? I co się stanie jak w nim za długo będę trzymał np. monetkę?
Napisano
właśnie też jestem ciekawy jak reaguje na inne metale oprócz miedzi , bo miedź czyści doskonale, robię właśnie maly eksperyment z mosiężną monetką i zobaczymy...a co się stanie jak za długo potrzymasz monetę w perhydrolu? zniszczysz ją ...najlepiej co chwilę (co 30 min ) wyjmować , przeczyszczać i patrzeć , gdzieś czytałem że do 12 godzin można potrzymać przy jakichś makabrycznych stanach z niesamowitym syfem...no to tyle.
pozdrawiam.
Napisano
http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php
Tu jest trochę o perhydrolu. Jutro udaję na polowanie na ten specyfik.
Napisano
dzięki Kuba , po moim doświadczeniu już wiem że wszystkie pozostałe przedmioty poza miedzianymi zostały przez perhydrol zmasakrowane , nie jakoś strasznie ale zawsze, poza srebrem , którego nie testowałem z przyczyn naturalnych :-)
daj znać jak Twoje polowanie na perhydrol.pozdr.
Napisano

Witam.
Perhydrol=Nadtlenek wodoru, dostępny w sklepach chemicznych. Ja kupiłem 1L o stężeniu 30% za 17zł, a na popularnym portalu aukcyjnym 1L o stężeniu 60% za 30zł ale uważajcie z tym to już nie ma żartów.

Pozdrawiam.

Napisano
Wiem szkoda, że nie zrobiłem foty. Moczę ją już 4h, za godzinę wyjmuję i przemywam. Z tego co widzę efekt niezły. Stosuję perhydrol 30%, jak zdobędę 60% też poeksperymentuję ;) Ale spoko, mam jeszcze mnóstwo monet tego typu, więc postaram się jeszcze jutro wstawić jakieś foty ;) Swoją drogą, nie widzę, żeby perhydrol czyścił przedmioty stalowe/żelazne. Srebro czyszczę sokiem z cytryny, natomiast aluminium po postu woda z mydłem + oliwa + środki polerskie ;)Do cynku odradzam, całkowicie go zeżre. Woda i perhydrol najlepiej się nadają do monet miedzianych, z brązu oraz mosiężnych, również tyczy się to guzików i odznaczeń wykonanych z tych metali. Kto może, niech wstawia tutaj foty związane z czyszczeniem perhydrolem ;)

pozdro.
Napisano
I po". ;) Ogólnie nie spodziewałem się tak dobrego efektu. Co prawda widać wżery, ale czyszcząc wodą 3% również się pojawiały i w dodatku zieleniały. Monetę trzymałem jakieś 5h, trochę przesadziłem, ale i tak ok. Później wyjąłem i przemyłem szczoteczką z twardym włosiem. Najważniejsze, że z powierzchni monety zostały usunięte wszystkie chlorki i brud, patyna została zachowana, wygląda nieźle :) przetarłem oliwką i taki oto efekt.
Napisano
Jak dla mnie porażka. Wylazły wszystkie wżery - żeby uzyskać taki efekt od razu można było zrobić elektrolizę/autolizę. Wcześniej moneta miała ładną zieloną patynę, to co zostało to jakiś sczerniały metal, który z patyną ma niewiele wspólnego.
Coś czuję, że te 30 zeta, które wydałem na perhydrol to jednak będzie wsadzone psu w d... :), ale zobaczymy, może coś mi z tego wyjdzie. W końcu edukacja kosztuje :)
Napisano
Na żywo nie wygląda tak źle ;) Dla mnie pasuje i tak idzie do klasera, gdzie przez folie za dużo nie zobaczymy ;) Swoja drogą moczę jeszcze parę monet, wstawię foty ;)

pozdro.
Napisano
wg mnie perhydrol jest za mocny ,myślę że woda utleniona jest w zupelności wystarczająca..monetka musi moczyć się ciut dlużej ale efekty sa o niebo lepsze..
Napisano
To było moje pierwsze czyszczenie perhydrolem. Teraz moczy się 1/2 kopiejki, cały czas kontroluje proces, nie jak w przypadku 5gr. Zobaczymy co wyjdzie ;)

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie