Skocz do zawartości

Pieczęć lakowa PASTOLINA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Relief jest wypukły więc nie lakowa a zwykła-tuszowa,wnioskując z napisów służyła pewno do sygnowania opakowań pasty do butów,wizerunek trąbki to marka ochronna.Dlaczego opis jest w jęz.angielskim nie mam pojęcia,może był to chwyt reklamowy (zagraniczne znaczy lepsze) , biorąc pod uwagę nazwę produktu to wyrób krajowy.
Napisano
Napisy są na pieczęci odwrócone...hmmmm może stęplowali pastę tą pieczęcią.....swoją drogą nic na temat pasty PASTOLINA niema (lub nie mogę znaleźć) w internecie
Napisano
abcd wybacz ale nie zgodzę się z Tobą że jest to produkt krajowy. Pastolina nie musi być polską nazwą i dodam że ...polish" tym bardziej nie oznacza nazwy naszego pięknego kraju :)
Napisano
Mam przyjemność zdawać sobie sprawę że polish znaczy pasta, mimo wszystko sądzę że PASTOLINA to produkt lokalny.Ostatecznie stempel może pochodzić z przed 1915 r.a producent przez przekorę nie chciał etykiety w jęz.rosyjskim który wówczas obowiązywał,zdarzało się wówczas w kongresówce że patriotycznie nastawieni właśćiciele sklepów nie chcąc posiadać witryn w jęz. rosyjskim używali francuskiego.Tak przy okazji w jakiej okolicy (orientacyjnie) odnaleziono stempel ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie