Skocz do zawartości
  • 0

Malowanie polskich łusek

gudek82

Pytanie

Napisano

Witam
Mam prośbę do kolegów, jakby ktoś mógłby mi przybliżyć znaczenie malowania spodów polskich łusek, boczne napisy tuszowe znalazłem w necie, natomiast mam problem z odnalezieniem oznaczeń pasków na spodzie.
Z góry dzięx.
gudek82

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Mam prośbę do kolegów, jakby ktoś mógłby mi przybliżyć znaczenie malowania spodów polskich łusek, boczne napisy tuszowe znalazłem w necie, natomiast mam problem z odnalezieniem oznaczeń pasków na spodzie.
Z góry dzięx.
gudek82

Napisano
Visku, widzisz co tam jest napisane ? .... bo ja nie :)

Dla wszystkich słabowidzących:

Granaty do 75mm armaty wz.1897: A, B – granaty stalowe wz.1915 (A – ładunek trotyl; B – ładunek melinit); C, D – granaty stalowe wz. 1917 (ładunek trotyl i melinit); E, F – stalowożeliwny wz. 1918 (ładunek trotyl i melinit); G – granat stalowy wz. 1915 (ładunek melinit i saletra); H – granat stalowożeliwny wz. 1918 (ładunek trotyl i saletra); I – granat półpancerny R/2; J – granat pancerny wz.1910; K – szrapnel wz. 1897 i oznakowanie dna łuski; L – szrapnel zastępczy wz. R/33 i oznakowanie dna łuski do granatu wz. 1915; Ł – pocisk wskaźnikowy wz. 1915/35; M – pocisk smugowy wz.1913; N – łuska z ładunkiem zmniejszonym do granatu wz. 1915 i oznakowanie dna łuski; O – łuska do naboju ślepego i oznakowanie dna łuski do granatu wz. 1918; P – płytka oporowa L; R - płytka oporowa P

Pzdr.Ave
Napisano
Panowie czyli reasumując :
dwa paski na krzyż - łuska z ładunkiem zmniejszonym
dwa paski przekreślone jednym - łuska ślepa"

a dwa paski równoelgłe ?, i pasek pojedyńczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie