Skocz do zawartości

Remont M10 Achilles

macvsog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka skromnych zdjęć:

http://www.handmet-military.net/Prace_remontowe_kadluba_i_wiezy_niszczyciela_czolgow_M10_Achilles,p,10931.html

Czy wie ktoś jaki będzie zakres prac?
Napisano

A wiadomo kiedy ma jeździć ? (ten? czy przyszły rok?)

Ja osobiscie czekam aż wyremtują tego Cromwella co w tle jest:

http://www.handmet-military.net/Prace_remontowe_kadluba_i_wiezy_niszczyciela_czolgow_M10_Achilles,p,10931.html

Napisano
no M10 jest robiony dla MWL konkretnie to nie mam pojecia kiedy ma byś sprawny. Ktos na jakims forum napomknął tylko ze prędzej niz my ujzymy autostrady więc moze byc dobrze :)
Napisano
Jakieś kilka miesięcy temu czytałem ogłoszoną specyfikację przetargu na jego remont i nie było tam mowy na temat jego uruchomienia a raczej o doprowadzeniu do zamkniętej bryły. Być może jest to pierwszy etap jego remontu.
  • 1 year later...
Napisano
Chyba nie będę miał dobrej fotki armaty, ale poszukam. :-(

Aktualnie kadłub i wieża pojazdu mają zaspawane i wyprowadzone dziury w pancerzu. Wyposażenie wewnętrzne (a raczej jego resztki) są wymontowane i zmagazynowane osobno (jest zamiar odtworzenia na ich podstawie wnętrza pojazdu). Pojazd jest pomalowany farbą antykorozyjną. W takim stanie pojazd nie niszczeje i czeka na możliwość podjęcia dalszych prac remontowych.

Pozdrawiam
Napisano
Skok
Czekamy na zdjęcia pojazdu :)

Jakie plany ma Muzeum Wojsk Lądowych z IS-2 WZT (brak jarzma i działa - płyta pancerna w miejscu) czy będzie też remontowany ? jest szansa by był sprawny?

To jedyny IS-2 przerobiony na ciągnik ewakuacyjny, który ocalał na świecie!
Napisano
Wiem, że jedyny i dlatego zastanawiam się czy warto go ruszać. Z jednej strony bardziej ekspozycyjny i ciekawszy dla ludzi (nie bardzo zainteresowanych tematem) jest czołg, z drugiej strony tak jak mówisz jest to jedyny pojazd ewakuacyjny tego typu na świecie. Oglądałem go i jest to praktycznie sama skorupa. Szansa żeby był sprawny jest, ale to odległa przyszłość.
Napisano
Kolego Skok mam kolejne pytanie- jakie wyposażenie tego M-10 zachowało się, a jakiego brakuje?
Czy wyposażenie M-10 znacząco różniło się od Shermana (to pytanie ogólne)?
Czy istnieje choć mała szansa aby Pan Bogusław Winid - ambasador RP przy NATO (dzięki któremu pozyskano Shermana Firefly) wsparł dzięki swoim kontaktom odbudowę tego pojazdu?
Napisano
Wyposażenie wewnętrzne M10 zachowało się w paskudnym stanie. Pojazd robił za cel na poligonie. Wszystko jest postrzelane i strasznie przerdzewiałe. Będziemy starali się uratować to co się da, a to czego nie się nie da - dorobić. Co do różnic wyposażenia M10 i Shermana myślę, że na forum znajdą się osoby które lepiej ode mnie będą potrafiły je wskazać.

Co do szans na wsparcie. Kontakt jest i myślę, że istnieje choć mała szansa" :-)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie