Dodge52 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Na zakończenie - co zostało odnowione / przez firmę /, prezentuje się wspaniale, to oryginalna budowla niemiecka - wieża startów i lądowań samolotów na legnickim lotnisku, widok z niej był na cały obszar lotniska, miałem przyjemność być w środku i widziałem starty i lądowania samolotów z czerwoną gwiazdą, dzięki znajomym oficerom, szczególnie mojemu serdecznemu przyjacielowi mjr.Ch. mieszkającemu teraz pod Moskwą,był w 2010 r. na moje zaproszenie w Legnicy.DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Na zakończenie - co zostało odnowione / przez firmę /, prezentuje się wspaniale, to oryginalna budowla niemiecka - wieża startów i lądowań samolotów na legnickim lotnisku, widok z niej był na cały obszar lotniska, miałem przyjemność być w środku i widziałem starty i lądowania samolotów z czerwoną gwiazdą, dzięki znajomym oficerom, szczególnie mojemu serdecznemu przyjacielowi mjr.Ch. mieszkającemu teraz pod Moskwą,był w 2010 r. na moje zaproszenie w Legnicy.DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
11021979 Napisano 30 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Dużo pozostało jeszcze obiektów po PGWAR w Polsce, które nie zostały zagospodarowane i popadają w ruinę. Podejrzewam, że w tym aspekcie już nic się nie zmieni ponieważ stan dewastacji osiągnął taki poziom, że wszelkiego rodzaju remonty są po prostu nieopłacalne. Dom Oficera w Bornym Sulinowie stoi jeszcze i to jest sukces. Podejrzewam, że za kilka lat zostanie zmielony na gruz budowlany. Właściciel uciekł z odszkodowaniem za pożar a budynek jest ogólnie dostępny i popada w coraz gorszą ruinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Witam,Wojska PGWAR opuściły Legnicę w 1993r.Otrzymałem od znajomych oficerów bardzo dużo różnego rodzaju dokumentacji: Instrukcje obsługi prawie wszystkich pojazdów używanych w PGWAR, katalogi części, instrukcje agregatów i innych. Pozwolę sobie w dzisiejszym wpisie przybliżyć 2 pozycje - agregat i opis ,,Techniczeskoje opisanie masterskich PARM-2M,, - Pogotowia technicznego składającego się z dwóch pojazdów Ził-157 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Oryginalna instrukcja obsługi agregatów prądotwórczych.Wydanie drugie z 1966r.W górnym prawym rogu adnotacja: Do użytku służbowego -Ekz nr.546Nie będę opisywał zawartości, przedstawię tylko 2 skany, jak przewożono koleją agregaty /porządek u nich był / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Agregaty AD10-T230-M i AD-10T-400-M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Sposoby ustawienia agregatów i i mocowanie w wagonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Drugi sposób mocowania agregatów w wagonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Parm-2M - Pojazdy techniczne / pogotowie techniczne / składa się z dwóch samochodów ciężarowych marki Ził-157. Jeden z pojazdów był wyposażony w wyciągarkę, między nimi był rozstawiony namiot w którym były prowadzone prace naprawcze nie wymagające korzystania z wnętrza pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Na tym zjęciu widoczne 2 samochody Ził-157 i agregat prądotwórczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Inne ustawienie pojazdów/w poprzednim wpisie zgubiłem literkę - powinno być ,, zdjęciu,, / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Kolejne ustawienie pojazdu z namiotem - Ził-157 z wyciągarką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Pojazd z podłączoną pompą - w oryginale pisze,,Podkluczenie nasosnoj ustanowki,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Urządzenia do sprawdzania hermetyczności ,,kłapannych szwow,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Urządzenia na wyposażeniu pojazdów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Prasa hydrauliczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Na wyposażeniu jest nawet maszyna do szycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Sprężarka z przewodami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Zestaw spawalniczy, oraz wiertarka stołowa, szlifierka, kpl. narzędzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Jest wiele różnego rodzaju rysunków, wykresów, opisów technicznych itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Widok z góry na położenie poszczególnych urządzeń i wyposażenia pojazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Widok boczny pojazdu Ził-157 z wyciągarką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Widok z tyłu pojazdu - widoczne wyposażenie - tokarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Wyposażenie drugiego pojazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Na koniec widok boczny samochodu Ził-157 bez wyciągarkiDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.