Skocz do zawartości

Fort Bema w nowej odsłonie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

We wnętrzach Fortu Bema powstała ciekawa galeria sztuki ulicznej. Projekt 40/40 (Forty Forty) jest wspólnym przedsięwzięciem Bemowa i Fundacji Sztuki Zewnętrznej.

Galeria została stworzona przez artystów polskiego street artu. Jak zapewniają organizatorzy Miejsce jest otwarte dla wszystkich przez całą dobę i nie nadzorowane. Prace zapraszanych do projektu twórców będą mieszać się z napisami i obrazami dodawanymi spontanicznie, przez bywających w tym miejscu "nielegalnych graficiarzy i zwykłych wandali".

Pierwsza odsłona Projektu została zaplanowana na niedzielę. Choć pogoda nie dopisała, okoliczni mieszkańcy nie zawiedli organizatorów i pojawili się na pikniku. Z wielkim zainteresowaniem oglądali galerię stworzoną przez artystów na murach fortu.

Fort P" Parysów" (od 1921 r. nosi nazwę Fort Bema") – to fort pierścienia wewnętrznego Twierdzy Warszawa, zbudowany został w latach 1886-1890. W 1999 roku obiekt został przeznaczony na centrum rekreacyjno-wypoczynkowe. Od kilku lat niszczał.

Więcej zdjęć:
http://www.mmwarszawa.pl/377567/2011/7/4/fort-bema-w-nowej-odslonie-na-zdjeciach-dziennikarza-obywatelskiego?category=photos

Niby wszystko fajnie i cacy, ale mam mieszane uczucia.

Napisano
Bez sensu, zniszczyli tak klimatyczna knajpke z calya przylegla menazeria. To byl dopiero przybytek sztuki ludowej albo nawet ludycznej. Teraz kolejna zasmarkana galeria :(
Dziadostwo.
Napisano
Panowie mieszkam 300 m od fortu. Uczucia mozna miec różne po wdrozeniu tego artyzmu, wiadomo miejsce historycznie klimatyczne. . Tam wczesniej było za przeproszeniem bylo mase gówien, szkieł, smieci, okoliczne lumpy tak chlały do jakiegos czasu, potem oni nawet nie wytrzymali smordu i brudu. Teraz bynajmniej posprzątali.
Napisano
nie narzekajmy za bardzo,przynajmniej ktoś się teraz tym zajmuje,a nie smak to ja miałem jak zobaczyłem NASZE bunkry pod Nowogródkiem,aż dziw że się jeszcze kopuły ostały... a powinny być otoczone szczególną troska,chociaż by przez fakt ich bohaterskiej obrony w 39r. Z reszta sami pewno znacie sporo takich miejsc,i wiecie jak wyglądają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie