Skocz do zawartości

medal, żeton, moneta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bardzo proszę o identyfikację znaleziska...
mosiądz,średnica 4 cm , ciężki, carski orzeł i rok 1832
, druga strona napis kopiek"oczywiście cyrylicą i literki E.M na dole.

Napisano
dzięki , ale czy ktoś wie czemu ona jest bez nominału i jakaś taka wielka...4 cm średnicy....nic nie wytarło nominału...wszystko jest elegancko czytelne...jego nie ma.
Napisano
wiesz co nie zwróciłem na to uwagi ale ona rzeczywiście strasznie się świeci jakby ją ktoś pomalował bo o krawędziach zapomniał , ale to nie zmienia stanu rzeczy ,że nominału nie ma...
Napisano
ale po co? nic na to nie wskazuje poza tym , o 8mm średnica jest większa od 5 kopiejek...czy znane są takie praktyki? moniak leżał dosyć głęboko w ziemi i dzisiaj wyjęty więc przypuszczam że nie jest to wspólczesna robota...
Napisano
moneta ma 4 cm średnicy ale jej grubość to też zagadka - aż 4 mm , to by odpowiadało 1i1/2rubla ale zaczęli ja bić w 1833, no i byłaby srebrna a ta nie jest...
a co znaczy E.M...tzn jaka to mennica?
Napisano
Może poprzez polakierowanie na złoto ktoś chciał ją puścić w obieg jako ruble? Nie wszyscy znali cyrylicę, a po wykryciu fałszerstwa wylądowała w ziemi, albo zwykła przeróbka na medalik - ma ślad po uszku?
Napisano
ale czy to jest pokryte lakierem? potraktowałem ją solidną chemią i nie zeszło...poza tym przy tym nominale nikt nic nie kombinował, jego nie ma...albo ten ktoś był dobry w tym co robi , ale po co? macie jakąś teorie?
Napisano
przy orle są inicjały mincerza ФХ - Fedor Khvochinski (1830-1837)

a EM - to mennica Ekaterinburg 1763-1876

http://www.arminius-numismatics.com/coppermine1414/cpg1414/displayimage.php?album=161&pos=23

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:15 04-07-2011
Napisano
dzięki to jest na stówe 10 kopiejek, tylko po cholerę ktoś usunął nominał i zrobił ją na złoto? może rzeczywiście był to kit wciśnięty miejscowemu chłopu za coś ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie