Skocz do zawartości

Ustawa a kolekcjonerzy

janushew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Potrzebuję interpretacji ustawy o broni dotyczącej Stowarzyszeń Kolekcjonerskich. Konkretnie:
1. jak wygląda forma przynależności do Stowarzyszeń?
2. czy takie jest w Trójmieście?
3. będąc członkiem Stowarzyszenia mogę ubiegać się o pozwolenie?
4. mam nóż na gardle
Napisano
ciężko ustalić,co to ma znaczyć ,w mojej ostatniej sprawie sąd okręgowy stwierdził że broń sprzed 1750 i czarny proch podlegają ust o broni i mnie słodko skazał na wyrok,(sąd w ciemnogrodzie wychowany),mój znajomy uniewinniony za posiadanie kałacha i kilku złmów ale czekam na int,wyroku i sekwencji,precedens zawsze się przyda,do ewentualnej sprawy,pomógł w tym gosc z polskiej federacji sztrzelckiej z bydgoszczy wielkie dzięki,zawsze krok do przodu.
Napisano
Witam,

Najlepiej by było gdyby Kolega poszukał na kilku forach strzeleckich, wcześniej wklepując interesujący nas fragment w Google.
Jakiś czas temu sam interesowałem się tym tematem i bardzo dużo jest interpretacji na forach poświęconych tematyce grup rekonstrukcyjnych, bądź też zainteresowanych strzelectwem. Natomiast jeżeli chodzi o stricte prawnicze interpretacje przepisów to polecam LEX'a(baza aktów prawnych z komentarzami do poszczególnych przepisów, wyrokami sądów et cetera), zapewne znasz kogoś studiującego prawo on zapewne będzie miał dostęp do wersji darmowej dla studentów bo nie orientuję się czy na wersji ogólnodostępnej są zamieszczone komentarze - www.lex.pl

Pozdrawiam serdecznie no i szybkiego pozbycia się tego noża z gardła.
Napisano
Możesz ubiegać się o pozwolenie kolekcjonerskie nie będąc w żadnym stowarzyszeniu wystarczy, że chcesz być kolekcjonerem :) Jeśli możesz to napisz o jaki rodzaj broni Ci chodzi? Czarnoprochowce wyprodukowane do 1850r oraz ich repliki można posiadać bez pozwolenia... najlepiej poczytaj sobie na tym forum http://bron.iweb.pl/index.php?c=10&sid=62eecb60b8cc8dfc07563d784ab37879 tu znajdziesz wszystkie informacje

Pozdrawiam
Napisano
witam, właśnie wczoraj dotarłem do tej strony, a broń to broń długa z I i II WŚ. Dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Po złożeniu do depozytu podeślę tu zdjęcia.
Napisano
1. Właściwy organ Policji wydaje pozwolenie na broń, jeżeli wnioskodawca nie stanowi zagrożenia dla samego siebie, porządku lub bezpieczeństwa publicznego oraz przedstawi ważną przyczynę posiadania broni.

2. Pozwolenie na broń wydaje się w szczególności w celach:
1) ochrony osobistej;

....

6) kolekcjonerskich;

3. Za ważną przyczynę, o której mowa w ust. 1, uważa się w szczególności:
1) stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia, zdrowia lub mienia - dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej oraz mienia;

..........

5) udokumentowane członkowstwo w stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim – dla pozwolenia na broń do celów kolekcjonerskich;

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie