Skocz do zawartości
  • 0

litera z pagonu?

ad

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak zauważyłeś o pochodzeniu litery sam się domyśliłem.
Idąc twoim tokiem rozumowania łuska od haubicy i od rewolweru to, to samo.
Mnie nie interesują jakieś tępe, ogólnikowe opisy nie mające nic wspólnego z przedstawionym przedmiotem. Prosiłbym o rzeczowe zidentyfikowanie litery, (czyli lata, kraj pochodzenia, itp.) Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy to proszę nie zaśmiecaj forum.
Napisano

Nie jesteś zbyt grzeczny, kolego, ale znaj borsuczą łaskę w nudny deszczowy dzień...
Literka jest najprawdopodobniej z kołnierza niemieckiego landsturmisty z I w.św. Stosowano różne kombinacje cyfr rzymskich i arabskich oraz litery, resztę sobie doszukasz w googlarce.

Napisano
Przypuszczam, że litera pochodzi z pagonu carskiego patrząc na sposób mocowania, lecz nie spotkałem się z tego typu ornamentem.
Napisano
Kolego kocham_góry potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Kolego borsuk leśno-polny dziękuję za ID lecz w dalszym ciągu to nie to. Chodziło mi o ornament liściasty. W dalszym ciągu kłania się sposób mocowania, który nie pasuje do prusaków.
Napisano
Dzięki melajda95. Też mi się tak wydaje. Cyfry częściej występują na zdjęciach pruskich, a te które widziałem - miały ślady przylutowanych wąsach.
Poza tym widziałem kilka typowo rosyjskich literek i rzeczywiście miały identyczne mocowanie.
Napisano
kolego ad, spuść z tonu bo nie podałeś żadnych zamysłów, a nawet nie potrafisz poprawnie nazwać naramiennika (pagon to spolszczenie pochodzące od sowietów [ros. = pogon]).

Łuska od haubicy a łuska od rewolweru to dla mnie przedmioty nieobce i zapewniam Cię że twój egocentryzm tutaj na forum niewiele wnosi do rozwojowych dyskusji.

jak widać Landsturm niezbyt wchodzi w grę..
Rosyjskie litery na naramiennikach wojskowych były dużo większe i dlatego sugerowano szkolną.

Nie mów mi o zaśmiecaniu forum, bo próba identyfikacji to nie jest śmiecenie.
Idź i wydaj pieniądze na grube tomy literatury bądź siedzenie w archiwach, to sobie sam zidentyfikujesz, i może poznasz wartość form grzecznościowych.

ps. Danielu, skąd masz takie ładne fotki Landsturmu?
pozdrawiam.
Napisano
a nawet nie potrafisz poprawnie nazwać naramiennika (pagon to spolszczenie pochodzące od sowietów [ros. = pogon])."

Skoro pojawiają się podejrzenia, że literka jest rosyjska, to użycie słowa pagon wydaje się być akurat na miejscu.

Pozdrawiam
Napisano
Kolego shadowN dostrzega drobne, mało istotne różnice:),... ale dziękuję za chęci.
Napisano
widziałem kilka rodzajów (ta sama wielkość ale faktura w groszki, kreski, listki, etc. etc.), zastosowanie jednak chyba to samo ;-)
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie