shawn Napisano 5 Lipiec 2011 Napisano 5 Lipiec 2011 Bliźniacze" literki z identyfikowaną M". Ta sama ornamentyka i sposób mocowań.
ad Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 Jak zauważyłeś o pochodzeniu litery sam się domyśliłem.Idąc twoim tokiem rozumowania łuska od haubicy i od rewolweru to, to samo.Mnie nie interesują jakieś tępe, ogólnikowe opisy nie mające nic wspólnego z przedstawionym przedmiotem. Prosiłbym o rzeczowe zidentyfikowanie litery, (czyli lata, kraj pochodzenia, itp.) Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy to proszę nie zaśmiecaj forum.
borsuk leśno-polny Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Nie jesteś zbyt grzeczny, kolego, ale znaj borsuczą łaskę w nudny deszczowy dzień...Literka jest najprawdopodobniej z kołnierza niemieckiego landsturmisty z I w.św. Stosowano różne kombinacje cyfr rzymskich i arabskich oraz litery, resztę sobie doszukasz w googlarce.
ad Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 Przypuszczam, że litera pochodzi z pagonu carskiego patrząc na sposób mocowania, lecz nie spotkałem się z tego typu ornamentem.
borsuk leśno-polny Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Przykład pruskich literek, ale akurat z M nie mogę znaleźć...
borsuk leśno-polny Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Słabo widać, ale chyba ma literkę M ??? Albo to rzymskie II. Musisz sobie doszukać, kolego, czy w kodzie literowo - cyfrowym Landsturmu używano literki M i sprawa będzie jasna.
ad Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 Kolego kocham_góry potrafisz czytać ze zrozumieniem?Kolego borsuk leśno-polny dziękuję za ID lecz w dalszym ciągu to nie to. Chodziło mi o ornament liściasty. W dalszym ciągu kłania się sposób mocowania, który nie pasuje do prusaków.
kocham_góry Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 To może prościej: dlaczego uważasz, że to rosyjski sposób mocowania? Masz jakieś opisy co do tego mocowania?
melajda95 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Pruskie ''literki''mundurowe miały całkowicie inne zaczepy niż ta z identyfikacji.
kocham_góry Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Dzięki melajda95. Też mi się tak wydaje. Cyfry częściej występują na zdjęciach pruskich, a te które widziałem - miały ślady przylutowanych wąsach. Poza tym widziałem kilka typowo rosyjskich literek i rzeczywiście miały identyczne mocowanie.
borsuk leśno-polny Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Człowiek uczy się całe życie... Byłem niemal pewien, że to pruskie.
shadowN Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 kolego ad, spuść z tonu bo nie podałeś żadnych zamysłów, a nawet nie potrafisz poprawnie nazwać naramiennika (pagon to spolszczenie pochodzące od sowietów [ros. = pogon]).Łuska od haubicy a łuska od rewolweru to dla mnie przedmioty nieobce i zapewniam Cię że twój egocentryzm tutaj na forum niewiele wnosi do rozwojowych dyskusji.jak widać Landsturm niezbyt wchodzi w grę..Rosyjskie litery na naramiennikach wojskowych były dużo większe i dlatego sugerowano szkolną.Nie mów mi o zaśmiecaniu forum, bo próba identyfikacji to nie jest śmiecenie.Idź i wydaj pieniądze na grube tomy literatury bądź siedzenie w archiwach, to sobie sam zidentyfikujesz, i może poznasz wartość form grzecznościowych.ps. Danielu, skąd masz takie ładne fotki Landsturmu?pozdrawiam.
shadowN Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 podobno rosyjska, szkolna.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652888#848068
borsuk leśno-polny Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Kradzione z sieci, a dokładniej z tej stronki:http://www.pickelhauben.net/articles/Landsturm.html Piękne fotki!
Skok Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 a nawet nie potrafisz poprawnie nazwać naramiennika (pagon to spolszczenie pochodzące od sowietów [ros. = pogon])." Skoro pojawiają się podejrzenia, że literka jest rosyjska, to użycie słowa pagon wydaje się być akurat na miejscu.Pozdrawiam
ad Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 Kolego shadowN dostrzega drobne, mało istotne różnice:),... ale dziękuję za chęci.
shadowN Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 widziałem kilka rodzajów (ta sama wielkość ale faktura w groszki, kreski, listki, etc. etc.), zastosowanie jednak chyba to samo ;-)pozdrawiam.
Pytanie
ad
Proszę o pomoc w identyfikacji.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.