Skocz do zawartości

Fotki Motocykli

sapertorun

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 834
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
@Moskit1,
po prawie 40-stu latach głębokiego siedzenia w temacie literatura powoli staje sie zbędna ;-)),
prawdopodobnie za jakies małe 35 lat posiądziesz też podobną wiedzę fachową, wielki brzuch od piwa,
i siwe kudły, albo glacę.
Nie martw się, na wszystko przyjdzie czas, a on nie k....
i nie stoi ;-))))

A do mojego motocykla MSS 500 jest jeszcze taki oto rower,
z tej samej firmy.
Nazwa : RSS 7
Rok prod: 1953
Kraj; Polska
Zawieszenia: przód- trapez, tył- wachacz
Liczba biegów; 3
Rama: aluminium
Przód; aluminium
Tył: aluminium
Błotniki; aluminium
Koła: 28 cali

Szok totalny! Jedyny na świecie. Ale takiego nie masz?

Hans,no nie przesadzaj z tym czterdziestoletnim doświadczeniem. Obaj dużo widzieliśmy i wiele motocykli i literatury przeszło przez ręce. Taka różnica,że mi żaden motocykl nie został.
C.

@Catadero ,
Po przemyśleniu sprawy przyznaję Ci rację,
ale tylko o 10 lat.
W końcu znamy sie już lat 20,a jak się poznaliśmy, to już wtedy obaj nie byliśmy z łapanki".
Obaj zaczynaliśmy pod koniec lat 70-tych.

@Moskit1 ,
już tylko 25 wiosen ;-)

Po co mi rower z nartą???, w zimie wolę siedzieć w ciepełku a nie hasać na rowerku po Sberii (bo to ruski wynalazek).
U nas taki rower jest bez sensu, kiedy była zima ostatnio???
Ruscy nawet do motocykli narty przyczepiali,
co zresztą w ich warunkach klimatycznych wcale dziwne nie jest.

Zgadza się,
to niemiecka prasa donosiła o ruskim wynalazku,
wyścigi te odbywały się rokrocznie we Władywostoku, aż do upadku ZSRR.
Po tym fakcie zaprzestano chlubnej tradycji a rowerki poszły na złom.;-))
Poza tym zauważ,że w rzeszy ten rower też nie ma racji bytu,
bo tam zimy takie jak u nas są.;-))

Jak sam piszesz jest to paryska taksówka, ale o niej też donosi prasa niemiecka, podpis pod zdjęciem brzmi: samochód-żart".

Mam jeszcze, niejako przy okazji pytanie, bo tu prawdziwi znawcy tematu są. Miałem otóż na samym początku lat 70-tych okazję kupić strychowca [100% oryginalnych części, zero rdzy - nic tylko uzupełnić olej, paliwo i odpalać]. Ten strychowiec [solówka] miał srebrny bak, a na nim ciemno bordowe aplikacje w postaci napisu STANDARD" [to tak na 95%] i sylwetki skaczącego kota" pantery? No i jeszcze pamiętam, że miał prądnicę BOSCH'a. Nie bardzo miałem go gdzie trzymać, więc temat odpuściłem pomimo, że gość chciał naprawdę symboliczne pieniądze...
Mam pytanie co to mógł być za motor" i czy to prawda jak twierdzi mój znajomy, że straciłem interes życia, bo za ten stan obecnie miałbym niezłej klasy samochód?

Pozdro
balans

Witam
Panów Catadro i Hansadekawka oj na pewno nie będę tak mocny w tych zagadnieniach, (((( ale chciałem zauważyć ze mam waz Panowie)))) Bardzo mi miło was poznać i wiedzieć ze jesteście przyjaciółmi!!!!
I jeszcze jedno do Panów cytując Pana Hansadekawka już wam nie potrzeba tych książek Jak macie taką wiedze może byście mi je dali HEHEHE Za®tuje ;;)))))
A ja kiedyś się kłóciłem z Catadero hehe a tu magister Inż. Nauk ścisłych Od zagadnień Motocyklowych Może będzie mi dane Poznać Panów i zaglądnąć wasze składnice książek Hehe

Jestem ciekaw, jaką Pan Hansdekawka posiada stajenkę Dla mnie oglądniecie motocykla nawet przez szybę jest czymś kultowym HEHE

I ciekawe egzemplarze Panowie wystawili!!! Ciekawy ten emko-Małysz

A te ostatnie zdjęcie od Balans to większości motorków BMW R12
Pozdrawiam

@balans,
był to najprawdopodobniej motocykl norymberskiej marki Standart.Motocykl ciekawy, aczkolwiek nie aż tak kasowy jak twierdzi Twój znajomy. Sprawdź może jeszcze tam stoi i tęskni do Ciebie :-))

@ Moskit1,
nie napisałem,że literatura jest zbędna, a że powoli staje się zbędna. Miałem na myśli to,że coraz więcej do durnego łba trafia i już zostaje, ale tak naprawdę to bez literatury się nie obejdzie niestety.
Co do moich motocykli , to mam teraz tylko: Presto-Sachs, DKW SB 200, Excelsior-Jap 200, Indian 500,
NSU 351 OSL, MSS 500, oraz niekompletne : DKW SB 350, Indan 500, NSU 351 OSL, do tego kilka rowerów np: widoczny wyżej RSS7 z aluminium, czy Wrocławski rower marki BENZ,
mam też trochę Gnomów w różnym stanie od nówki z dowodem zakupu w miejscowym sklepie po niekompletne razem miedzy 15 a 20 sztuk nie pamietam, MAW`y sprzedałem, do tego mam jeszcze KO.
I trochę części do różnych innych motocykli, słowem to co w ręce wpadło.
Jesli jeżdzisz na Łódź, to zapraszam na pyfko i bajerę, mój plac ma numer 351 (jak NSU OSL).(Pyfko oczywiście przynieś z sobą ;-)), dla mnie też ;-))))))))))

Balans,ech,TY! Nawet gdybyś miał go trzymać wywieszonego na linach za oknem na 11 piętrze wieżowca,trzeba było brać.
Jeśli chodzi o wartość,to wszystko zależy od modelu.Ale jak za symboliczną kwotę...Szkoda gadać.
Moskit1.Jeszcze raz mi tu zapanujesz" to naprawdę, pacnę gazetą i będzie Moskit0. OK?
Literatura jest baaardzo potrzebna.Nie wszystko da się zapamiętać.Czasem trzeba przyjrzeć się szczegółom.
C.

Witam
No, co tu napisać brak słów do ty motorków Gratuluje takich eksponatów czas na pewno był długi do zebrania tylu eksponatów Gratuluje Wspaniałej stajenki i na pewno zawitam z browarami hehe ilości nieograniczona)))) tyle ze moja głowa słaba)))
Catadero eeeetma pamiętasz a tak dawno było hehehe a kto Ciebie będzie denerwował))))
I jeszcze jedno a gdzie tytuł tych literatur, których korzystacie:;;)))))
Pozdrawiam serdecznie!!!!!

Dzięki za info, mam nadzieje że go ktoś kupił, bo gość twierdził, że jak nie znajdzie kupca to go odda na złom!
A chciał za niego rudasa" czyli ówczesne pięćset złotych [ja zarabiałem wtedy 4 razy więcej].
Szkoda, to se nevrati...

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie