Skocz do zawartości
  • 0

Podkowy

garbaty

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Albo wykute przez mniej finezyjnego kowala. Istotnie, podkowa którą ja posiadam przy Twoich wygląda jak spod rasowego araba a pochodzi ze wsi z 40-tych lat ubiegłego wieku.
Napisano

Mysle ,ze jednak starsze,o wiele starsze.Ta podkowa pochodzi z 15 wieku i bardzo przypomina ksztaltem moje,czym nie twierdze ze moje sa az tak stare.

Napisano
W latach gdzieś od 50 do 70 może nawet 80 ubiegłego wieku można było kupić półprodukty", czyli fabrycznie wykonane odkówki podków, z których kowal robił obuwie" dla koni na odpowiedni wymiar, materiał w tych odkówkach był dosyć dobry i dobry kowal potrafił zrobić z tego majstersztyk, czyli luksusowe obuwie" dla konika. Niektórzy rolnicy próbowali za pomącą tych sztanc" samodzielnie kuć własne konie, i być może to są właśnie takie własnąręczne odkówki końskich ucików", bo to i umięjętności nie takie, i narzędzia nieodpowiednie. Nie twierdzę że to jest właśnie to, ale to tylko taka moja sugestia z własnego doświadczenia.
Napisano
Witam
Zerknij tu:
http://www.weu1918-1939.pl/kawaleria/podkowy/departament_kawalerii_podkowy.html

może znajdziesz jakieś podobieństwa
Pozdrawiam
Napisano
Podkowa,ktora pokazalem na drugim zdjeciu pochodzi z czasow wojna 30-to letniej jest to tak zwany wzor szwedzki,moje sa bardzo podobne,tym bardziej iz zostaly znalezione w rejonie gzie wiele sie dzialo.
Napisano

Na forum P.S. jest temat o typologii podków, to zdjęcie z ich strony. Ale z podkowami to ciężka sprawa z wydatowaniem - błąd w ocenie może wynieść nawet kilkaset lat. Ciekawy temat widziałem też chyba na czeskiej stronie ale dawno temu.

Napisano
XVI/XVII w.

Garbaty, podkowa którą prezentujesz (2011-06-24 18:36:14) to raczej późny XV wiek, klasyczne" średniowieczne wyglądają jak owal z wyciętym trójkątem.

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie