garbaty Napisano 24 Czerwiec 2011 Autor Napisano 24 Czerwiec 2011 Witam,czy jest mozliwe wydatowanie tych podkow,wygladaja na bardzo stare.
angel-55 Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 Albo wykute przez mniej finezyjnego kowala. Istotnie, podkowa którą ja posiadam przy Twoich wygląda jak spod rasowego araba a pochodzi ze wsi z 40-tych lat ubiegłego wieku.
garbaty Napisano 24 Czerwiec 2011 Autor Napisano 24 Czerwiec 2011 Mysle ,ze jednak starsze,o wiele starsze.Ta podkowa pochodzi z 15 wieku i bardzo przypomina ksztaltem moje,czym nie twierdze ze moje sa az tak stare.
wojtek1234321 Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 W latach gdzieś od 50 do 70 może nawet 80 ubiegłego wieku można było kupić półprodukty", czyli fabrycznie wykonane odkówki podków, z których kowal robił obuwie" dla koni na odpowiedni wymiar, materiał w tych odkówkach był dosyć dobry i dobry kowal potrafił zrobić z tego majstersztyk, czyli luksusowe obuwie" dla konika. Niektórzy rolnicy próbowali za pomącą tych sztanc" samodzielnie kuć własne konie, i być może to są właśnie takie własnąręczne odkówki końskich ucików", bo to i umięjętności nie takie, i narzędzia nieodpowiednie. Nie twierdzę że to jest właśnie to, ale to tylko taka moja sugestia z własnego doświadczenia.
Laiso Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 Witam Zerknij tu:http://www.weu1918-1939.pl/kawaleria/podkowy/departament_kawalerii_podkowy.htmlmoże znajdziesz jakieś podobieństwaPozdrawiam
garbaty Napisano 24 Czerwiec 2011 Autor Napisano 24 Czerwiec 2011 Podkowa,ktora pokazalem na drugim zdjeciu pochodzi z czasow wojna 30-to letniej jest to tak zwany wzor szwedzki,moje sa bardzo podobne,tym bardziej iz zostaly znalezione w rejonie gzie wiele sie dzialo.
niechludow Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 niedawno ktoś wrzucił link strony specjalistów od podków, niestety nie mogę go odnaleźć. może ktoś pamięta. też chętnie skorzystałbym z ich pomocy
margor Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 Na forum P.S. jest temat o typologii podków, to zdjęcie z ich strony. Ale z podkowami to ciężka sprawa z wydatowaniem - błąd w ocenie może wynieść nawet kilkaset lat. Ciekawy temat widziałem też chyba na czeskiej stronie ale dawno temu.
Rosforek Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=26670&mm=3&xb=1&vd=1to strona o której wspominał margorpozdro
shadowN Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 XVI/XVII w.Garbaty, podkowa którą prezentujesz (2011-06-24 18:36:14) to raczej późny XV wiek, klasyczne" średniowieczne wyglądają jak owal z wyciętym trójkątem.pozdrawiam.
Pytanie
garbaty
Witam,
czy jest mozliwe wydatowanie tych podkow,wygladaja na bardzo stare.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.