ktos451 Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Napisano 10 Czerwiec 2011 Mam może dziwne pytanie, ale czemu czerwony złoty, emitowany w latach 1528-1831 nazywany był czerwony... Nie jestem miłośnikiem numizmatów lecz nie mogę znaleźć w sieci informacji na temat tej nazwy. Wy jesteście mądrzy w tym temacie, więc proszę wytłumaczcie głupiemu o co chodzi.
Pablo.wpl Napisano 10 Czerwiec 2011 Napisano 10 Czerwiec 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwony_z%C5%82otytam jest jasno napisane...
ktos451 Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Napisano 10 Czerwiec 2011 Ok. jest to staropolskie określenie monety złotej żeby odróżnić ją od jednostki obrachunkowej - złotego polskiego, ale to mi nie wyjaśnia dlaczego czerwony, a nie np. żółty.
Pablo.wpl Napisano 10 Czerwiec 2011 Napisano 10 Czerwiec 2011 No staropolskie określenie.... wiele staropolskich określeń jest dziwnych dla nas...według mnie tak określano złote monety...ktoś mądrzejszy może poda konkrety, chyba bardziej nie da się wyjaśnić.....?
sigis3 Napisano 10 Czerwiec 2011 Napisano 10 Czerwiec 2011 Biały grosz też nie był biały. A na logikę to powinno być złoty złoty.Trzeba by sprawdzić, czy XV wieczne popularne floreny czy dukaty (np. węgierskie) nie miały dużej zawartości miedzi i czerwonawego połysku (o rosyjskim złocie też dziś się często mówi czerwone"). Taki skrót myślowy, który jak widać się przyjął. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam
Martian Napisano 11 Czerwiec 2011 Napisano 11 Czerwiec 2011 Węgierskie- żółciutkie... Czerwony złoty" to jeszcze można zrozumieć bo bity z czerwonego kruszcu"... W Rosji bardzo podobnie - czerwieniec". Ale cząty złoty" to dopiero trudno rozkminić;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.