Skocz do zawartości
  • 0

popielnica sygnatura Christofle

Magda65

Pytanie

Napisano
Witam, super to forum :)
Mam starą popielnicę i chciałabym dowiedzieć się o niej coś więcej
Na pewno jest to Christofle
ma wybite cyferki 1611068 czy to coś znaczy?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No takie udało mi się uzyskać, to jakby dwie wagi i u góry trzy gwiazdki, ale jutro do zegarmistrza wezmę i pod lupą zobaczę

Kurcze fajna zabawa, szkoda, że już oczy nie te :)

Napisano
To, że tam są wagi, gwiazdki itd to wiem:) ale właśnie chodzi o rozróżnienie tych puncy wówczas pójdzie przydzielić je do określonego przedziału czasowego w którym powstał twój przedmiot.

po ostatnim zdjęciu najbardziej pasuje do puncy z przedziału czasowego 1862-1935

pozdro!
Napisano
Dziękuję, ale jeszcze powalczę z lepszym sprzętem u kumpeli i wkleję, teraz, to już w ogóle jestem ciekawa :)
To zadżebista zabawa jest :)
Napisano
Jest to plater. Cyfra 5 oznacza grubość warstwy plateru

Nie widać dobrze oznaczenia ale możliwy okres produkcji to przedział czasowy od około 1844 do 1935 roku.

Trzeba było by postarać się o lepsze zdjęcia punc, a konkretnie pierwszej z lewej strony wtedy można by dokładniej określić czas powstania cukiernicy.

pozdro!
Napisano
płyn do czyszczenia sreber powinien być ok, ja czyściłem też raz widelce platerowane mleczkiem do czyszczenia płyt indukcyjnych kuchennych i też wyszło elegancko!

pozdro!
Napisano
Witam, super to forum :)
Mam starą popielnicę i chciałabym dowiedzieć się o niej coś więcej
Na pewno jest to Christofle
ma wybite cyferki 1611068 czy to coś znaczy?
Napisano
Było kilkakrotnie, poczytaj http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=christofle&ws=txt&id_forum=all

I o marce: http://www.bankier.pl/lifestyle/wiadomosc/sztuka-stolu-platery-i-srebra-firmy-christofle-1737244.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 10:59 10-06-2011
Napisano
Ups....
Doczytałam wątek o sprzedaży na allegro i od razu dodaję

Tak chcę sprzedać to na allegro :)
Nie jestem kolekcjonerem, moja pasja i wielka miłość to psy
Mam ich 5 sztuk, niestety mi się nie przelewa a buraski muszę za coś utrzymać do czasu stabilizacji finansowej i wpadłam na pomysł, żeby pozbyć się bibelotów, które dla mnie nie przedstawiają wartości ewentualnie finansową właśnie.
Znalazłam ten portal, próbując w necie znaleźć info o sygnaturach popielniczki którą mam,,bo żeby ją wystawić muszę o niej coś wiedzieć :)
Zresztą sporo już się dowiedziałam o sygnaturach na porcelanie z tego samego powodu :) nawet zauważyłam niechcący, ze zwracam uwagę na bibeloty i oglądam je również od spodu :)

Absolutnie się zgadzam z Waszą irytacją, że jesteście wykorzystywani" przez handlarzy, ale też z mojej półki, wiem, że swoją wiedzą fajnie się dzielić (nie jest to podbieranie pod siusiu, żeby mi ktoś odpowiedział)

Ja pasjami uświadamiam ludzi, z którymi rozmawiam, np o sposobach doboru potencjalnie sensownej dla nich rasy psów, celu powstania rasy, potencjalnych zachowań w związku z tym, jeśli potrafię doradzam, jak poradzić sobie z problemami wychowawczymi,
Na imprezach rodzinnych już się staram w ogóle nie odzywać, bo i tak wejdzie na psy, a może chcą pogadać o zym innym :)

Nie potrafię przejśc obojętnie obok cierpiącego, czy źle traktowanego zwierza, (wbrew prawu zdarzyło mi się takie ukraść, wstyd się przyznać,ale wolałam, żeby staruszek umarł u mnie na kanapie niż łańcuchu)

No więc kończę o psach, bo mogę tak godzinami, chciałam tylko uczciwie przyznać się, ze potrzebuję określić precyzyjnie przedmiot celem jego spieniężenia i utrzymania mojej kolekcji geriatryków"
Pozdrawiam
Magda65
Napisano

tak wygląda, ładna, prawda?
Przeczytałam już wcześniej te info z wklejonych linków, ale nie potrafiłam dopasować jakiejkolwiek informacji do tej popielnicy, a może to nie jest popielnica?
ta góra się otwiera i chowa pod spód.

Nie ukrywam, że jeśli pozwolicie, jeszcze się do Was uśmiechnę o pomoc :)

Napisano
Najwięcej informacji zawiera pierwsza fotka, niestety mało wyraźna - zrób lepsze foto lub porównaj sygnaturki ze znakami z tej stronki i może znajdziesz: http://www.silvercollection.it/hallmarks.html
Napisano

ciężko mi zrobić lepsze zdjęcie, bo ze mnie żaden fotograf i sprzęt amatorski, boję się czyścić bardziej, bo nie umiem i nie chcę zepsuć,ale ta stronka, którą podałeś jest super, dzięki, zapiszę ją sobie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie