Skocz do zawartości
  • 0

Manierka

FoKa

Pytanie

Napisano

Siema, wiecie może koledzy kto z tego pił. Troche podobna do naszej wz.31, ale chyba szyjka za krótka ?
Pozdro.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie były robione z aluminium - tylko stalowe cynkowane tak wz28 jak i wz31.

http://serwisy.ioh.pl/pokaz-dzial/kuchenny-sprzet-wojskowy/artykuly/polska.

W linku jest podane że wz28 nie były malowane(choć pewnie mogły być maźnięte w trakcie trendu przemalowywania pochew bagnetów na khaki) a i wz31 ponoć były z dnami wklęsłymi jak i wypukłymi.Jeśli nie ma żadnych bić to wskazywało by to na produkcje dla służb paramilitarnych,wtedy były tylko stemple tuszowe które to mogły się pójść j...nie przetrwać próby czasu na Twojej sztuce.

Pozdro.
Napisano

Siema, wiecie może koledzy kto z tego pił. Troche podobna do naszej wz.31, ale chyba szyjka za krótka ?
Pozdro.

Napisano
Kurcze chyba faktycznie alu, tylko czy magnes ciagnie ocynkowane aluminium, bo neodym lekko ją ciągnie ?
Pozdro.
Napisano
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Ma ktoś może jakąś ładną fotke korka od takiej manierki, bo chciałem dorobić a niemam wzoru ?
Pozdro.
Napisano
Wiem czym jest cynkowanie, ale niemam pojecia czy cynkuje sie też alu. Niewiem dalej co to za manierka, piszą że wz. 28 (alu)nie jest wklęsła od spodu, to by pasowało, ale poszedłem
sprawdzić i przyciąga ją magnes.. Czy wszystkie manierki wz. 28 były robione z alu ? Ewentualnie czy wszystkie manierki wz. 31 były wklęsłe ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie