Landszaft Napisano 31 Maj 2011 Autor Share Napisano 31 Maj 2011 Witam. mam prośbę do czytających, poszukuję informacji o polskich czołgach tej wersji walczących we wrześniu 39 roku. Niestety nie trafiłem na książki szczegółowo opisujące walki Grupy operacyjnej Dubno", jest tylko wzmiankowany szlak bojowy tej jednostki w książce R.Szubańskiego Polska broń pancerna 1939, a chciałbym przeczytać jak najwięcej literatury z walk tego oddziału z uwagi że w tym roku trochę będę wędrował po drugiej stronie naszej granicy wschodniej. O ile wiem grupa ta posiadała w swym wyposażeniu czołgi Renault, Hotchkiss i brała aktywny udział w walkach a ostatnie pojazdy zostały zniszczone już w obecnych granicach naszego kraju praktycznie w ostatnich dniach września! i przebyły gigantyczny dystans walcząc pod prąd od granicy wschodniej przebijając się przez Bug a kończąc walki w pobliżu Lublina ostatni zniszczony czołg". Pytanie czy tylko posiadały w swym wyposażeniu czołgi francuskie ??. Oraz jeśli ktoś posiada informację gdzie zostały użyte bojowo oddelegowane 6 szt czołgów z 21 batalionu czołgów lekkich dla 10BK . Jak wiadomo dołączyły do niej ale tylo 3 szt przekroczyły granicę węgierską i kilka pozostało w granicach kraju gdzie je stracono??, jak ? walki czy straty marszowe ??" .Oraz gdzie 21 batalion czołgów lekkich stracił w przemarszach swoje czołgi, bo widać sporo ich zgubił w tak krótkiej trasie marszowej. W sumie w naszym kraju w przededniu wybuchu II wojny było sprowadzone 51-52 szt tych czołgów ( 2 szt testowe w 1938 + 49 lub 50 w lipcu 1939 oraz 3 szt Hotchkissów , granicę rumuńską przekroczyło 34 szt a węgierską 3 szt tych czołgów - czyli pozostało na terenie kraju w wyniku walk i przemarszy 14 lub 15 Renaultów i 3 szt Hotchkissów. W sumie jest to już spory udział tych pojazdów w działaniach bojowych a historia o nich dość enigmatycznie opisuje. Mając dane co gdzie było tracone może uda mi się gdzieś zawitać i porozglądać. Dziękuję wszystkim którzy odpowiedzą na ten temat lub pokierują co gdzie czytać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Watek dot R-35 jest na forum:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=107026#328363 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
njorl Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Z serii arys historii wojennej ..." ukazał się swego czasu zeszyt dot. 12 batalionu pancernego autorstwa p. Jana Tarczyńskiego. O ile mię pamięć nie myli jest tam trochę o losach 21 batalionu (i jeszcze jednej mniejszej jednostki - możliwe że jakiegoś szwadronu).Nie mam Polska broń pancerna 1939", więc nie jestem w stanie stwierdzić czy w zeszycie jest coś więcej.Pozdr.,MJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 12 Sierpień 2011 Share Napisano 12 Sierpień 2011 W IPiMGS sa zdeponowaner nastepujace relacje:mjr Lucki - dca baonupor Fijalkowski - dca komp techniczno-gospodarczejkpt (?)Lan Walerian Jozef - oficer taktyczno-zwiadowczykpt Wasilewski - dca kompanii czolgowppor Glowacki - dca plutonu czolgowSygnatura BI 105/c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 13 Sierpień 2011 Share Napisano 13 Sierpień 2011 Gebhard-a może byś sam coś napisał jak znasz sygnatury to najprawdopodobniej mieszkasz niedaleko.Ja bym też przeczytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.