Pablo.wpl Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 zrób leprze fotki ,wg mnie oryginał ale to nie ort
Pablo.wpl Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Pomyliłem się przepraszam, zrób leprze fotki albo spróbuj wyczyścić ją lepiej
michal1514 Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Dla mnie podejżany.Po takich zdjęciach trudno określić orginalność.Orta najlepiej wziąść w ręke i pod lupe :).Czy orginał czy nie - od tego się wstrzymam.
Pablo.wpl Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 chyba że z epoki, w każdej ziemi inaczej patyna wygląda...ale to tylko moje zdanie, nie jestem tak doświadczony co do falsów jak niektórzy...Pozdrawiam
sigis3 Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Za ładny jak na falsa z epoki, poza tym rzadki rocznik, rzadka moneta- małe prawdopodobieństwo podrobienia w epoce. Pokaż zdjęcia rantu. Kupiona czy znaleziona?
sigis3 Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 A, zapomniałem, oryginał dla porównaniahttp://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=1284756&-find=-find
bluemen123 Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Monetka ma patynę jakby była wyciągnięta z piasku który był suchy stąd taka równomierna patyna. Moneta wygląda ok ale te zdjęcia są zamglone i mało ostre i nie można jednoznacznie stwierdzić czy oryginalna . Wrzuć ją na wagę . Albo zrób lepsze foty. Nie ma nawet takiej możliwości, żeby to był fals z epoki.
minelab E-trac pro Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Witam.Ort jest oryginalny co nie ulega żadnej wątpliwości.Gratuluję ładnego znaleziska
margor Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Wydaje się oryginalny - w tamtych czasach nie umieli tak podrabiać, gratuluję znaleziska no i odwagi ;)P.s. nie było więcej?
Pablo.wpl Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 było było tylko nie dla wszystkich starczy :P gratulacje.
SirBadFate Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 w tamtych czasach nie umieli tak podrabiać"kłócił bym się ..Poszukaj publikacji pod tytułem : Falsyfikat Orta Gdańskiego 1612"Oryginały z lat 1609-1615 bito w wysokiej próbie srebra (875), są rzadsze więc były i podrabiane. Musisz sam dowiedzieć się czy to oryginał, najlepiej u specjalistów bo gra warta świeczki :)http://www.numizmatyka.waw.pl/sklep/zygmunt-iii-waza-ort-1609-gdansk-r-st-3_polska-przed-1945-xvi-xviii-w_1118Pozdrawiam
margor Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 Może i podrabiali ale raczej niższe nominały. W tym przypadku moneta wybita za dokładnie, porównaj krój liter i sylwetkę króla z oryginałem, takich fachowców mincerzy nie chodziło za dużo po świecie. Po za tym za duże ryzyko dla fałszerza - wiadomo co za to groziło - a wysokie nominały będąc w obiegu u troszkę bardziej obytych były łatwiejsze do rozpoznania. Jak już to istnieje możliwość podrobienia w czasach obecnych", ale monetka podobno znaleziona - osad wskazuje na stare pochodzenie, lecz oczywiście za mało konkretów aby ze zdjęcia wywnioskować o stuprocentowym pochodzeniu. Wszystko w rękach, oku i doświadczeniu fachowców.
sigis3 Napisano 5 Czerwiec 2011 Napisano 5 Czerwiec 2011 Oryginały z lat 1609-1615 bito w wysokiej próbie srebra (875), są rzadsze więc były i podrabiane"Kolega podaje tu sprzeczność. Wysoka próba to możliwość podrobienia w epoce, owszem. Ale ta moneta jest zbyt rzadka i zbyt ładnie wygląda, aby mogła być podrobiona w XVII wieku. Logika wskazuje, że podrabiano występujące częściej w obrocie, popularne monety.Co innego współczesne fałszerstwa na szkodę kolekcjonerów (o tym jest przytoczony artykuł).Im rzadsza, ładniejsza i pożądana moneta , tym większa możliwość podrobienia. Prawdopodobieństwo, że ktoś zakopał współcześnie bardzo dobrze podrobioną monetę, nie jest wysokie. A ponoć została wykopana. Nie mając monety w ręku, trudno jednoznacznie wyrokować. Ale wygląd i okoliczności pozyskania wskazują na rzadki oryginał.
SirBadFate Napisano 5 Czerwiec 2011 Napisano 5 Czerwiec 2011 Nie chce przenosić meritum sprawy w stronę dyskusji na temat falsów, ale masz rację żle ująłem to zdanie. Powinno być są rzadsze więc [są] i podrabiane".Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.