Skocz do zawartości
  • 0

Pudełko po cukierkach

cbr123

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie,

Jakiś rok temu przywieziono mi kilka wywrotek ziemi z wykopów. Podczas prac znalazłem pudełko wykonane z miedzi lub stopu miedzi, posiada przesówane otwarcie- jak na załączonym zdjęciu.

Napisy na pudełku:
-na stronie z Bismarckiem napisane jest:
*Aromatische Cachou*Erfrischend fur Mund und Athem*Furst v. Bismarck
*Aromatyczne cukierki*Odświeżają jamę ustną i oddech*Książę von Bismarck

-na odwrocie:
*Alleiniger Fabrikant*Hoh. Meyer Junior Berlin SW*Deponirt
*jedyny producent*Hoh. Meyer Junior Berlin SW*zdeponowane(?)

Tłumaczenie google translate-mogą być błędy.

Moim zdaniem pudełko pochodzi z przed 1945r (po wojnie zaczęto używać plastikowych opakowań) lub nawet z końca XIXw (podobizna Bismarcka).

Podaję link do tematu na Kwidzyńskim forum, niestety użytkownicy nie byli w stanie mi pomóc http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=19&t=9797

Zapraszam do dyskusji

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przy otwieraniu takich niewinnych pudełek zalecana daleko idąca ostrożność. Niemcy swego czasu robili różne wybuchowe niespodzianki,nawet w tabliczkach czekolady i wielu wielu innych przedmiotach.Dobrze że było puste bo paluszki poleciałyby daleko daleko.
Pozdrawiam
Napisano
To bardzo możliwe. Jednak pudełko wygląda raczej na produkcję maszynową niż ręczną.

Dziwi mnie fakt, że nigdzie w internecie, nawet na zagranicznych forach nie ma nawet śladu o takim przedmiocie. Stronki o identyfikacji przejrzałem wszystkie i dalej nic.
Napisano
Pudelko jako takiego otwarcia nie posiada- jest tylko otwor kilka mm i przesowane zamkniecie. Raczej jest puste.

Jedyne co zrobilem z tym fantem to wyczyscilem i przesmarowalem wazelina.Lezy tak sobie w szafce okolo roku.

Przepraszam za brak PL znakow ale pisze z telefonu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie