Skocz do zawartości

Sprzęt do trzepania okopów

fanatyk6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
koleś to są twoje słowa ,,salmandra cewka 37 wyciągnie bez problemu całe dno okopu tylko wolniutko przemiatac trzepałem swoją okopy pierwszo-wojenne miejscami zasypane 2 metry wiadomo monetki czy guziczka z takiej głębokosci nie wyciągnie ale hełm daje rade,, tak ze albo powiedz normalnie jakie to ma zasięgi albo nie siej zamętu. ma ktoś może sznurek do strony producenta salamandry?
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
a my z kumplem mamy inny sposób na okopy. On ma proximkę a ja salamandrę, on z przodu czesze a ja za nim jakieś parę metrów :) on kolorek na płytko a ja głębsze sygnały łapię niż proxa... trochę zgrania i efekty są fajowe :) pozdro
szczurek
Napisano
Każdy sposób jest dobry jak tylko jest skuteczny:) Ale hełmów chyba z 2metrów nie kopiesz jak@koleś :) Może ma jakiegoś po tuníngu hardcorowym.
Pozdro.
Napisano
tja ... ja czytam i nie mogę wyjść z podziwu na temat niektórych zasięgów ... 2 m ... toż to szok :)
nawet nie potrafię sobie wyobrazić takiej dziury, bo żeby sięgnąć dna - drabina jest potrzebna ... ktoś takową, może składaną, nosi ze sobą na kopanie ?

smętasy i inne to badziew !
Napisano
zaraz zaraz spokojnie wątek bardzo zacny. jakie macie jeszcze sposoby na okopy? np ja zrobiłem sobie ową ramkę 77x77cm i ją ostatnio w terenie wypróbowałem. niestety nie mam jeszcze dobrego sposobu na jej noszenie, ale zasięg w ziemi przyzwoity jak na pulsara4 niestety wykrywa też odłamki takie 3x5cm i większe a myślałem że przy tak dużej cewce już będzie nieco bardzie dyskryminowała.
Napisano
Okopy omijam szerokim łukiem....kazde moje zetknięcie się z okopami kończyło się wydobyciem urwiłapek..sory ale ni .... :0"

ostrzegam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:24 04-06-2011
Napisano
Jak już wcześniej pisałem rzadko trafia się coś głębiej niż 40-50cm. Jak miejsce jest dobre to byle jakim się nakopie.
@tyfus,tak jak mówisz, pewnie tacy są co po drabinie włażą po fanta. Mnie to już pod biedaszyby podchodzi a nie odkrywców:D
Napisano
Owszem Salamandra jest głęboko, jednak to co wypisuje Fuks to jakieś totalne brednie.

Zasięg na hełm na cewce 37 cm to max 1,50 robiony w powietrzu.
Łuski karabinowe max 30 cm.

Co do efektu aury nad skorodowanym przedmiotem to oczywiście zachodzi takie zjawisko, jednak dużych rezultatów z tego nie ma.
Napisano
@Thomson dobrze prawisz lecz teoretycy i mitomani i tak będą podtrzymywać swoje teorie i mity. Ten dział sam w sobie jest bardzo ciekawy ale sporo ludzi omija go aby sobie nerwów nie psuć takimi teoriami i mitami.
Pozdro.
Napisano
hełm 150 w powietrzu to na prawdę imponujący wynik ale już w to mogę uwierzyć. Mi by się przydał wykrywacz który wykrywa wszystko do max 1m bez znaczenia czy monetka czy czołg i bym był zadowolony :) kiedyś idę przez podwórko w lesie kolegi, jest sygnał, mocny kolor, włączam pin point ,,moneta jest na 8cm,, sygnał +22 kopię wykopałem jakieś 10cm ,,moneta jest na 8cm,, więc już wiem że głęboko a miałem tylko małą saperkę, kopię dalej jestem już w pas ,,moneta jest na 4cm zadowolony że już niedługo kopię, 20 minut później gdy jestem w ziemi po ramiona słyszę szczęk szpadla o metal, schylam się odgarniam rękoma zbity zółty piasek wyłania się cynkowana powierzchnia, kolejne 20 minut później siedzę na brzegu wykopu, popijam piwko i czyje się dumny będąc w posiadaniu pięknego ocynkowanego wiadra pełnego zardzewiałych gwoździ. dopiero z 25cm Proxima pokazuje że to żelazo z większej odległości łapie jak kolor. Fakt jest tez taki że ocynkowane powierzchnie łapie lepiej jak zwykłą stal, np taki kubełek łapie z około 150 cm a samochód (zmierzyłem dokładnie 141cm) mimo olbrzymiej różnicy mas i powierzchni wiadro wygrywa, prawdopodobnie ze względu na cynkowa warstwę.
Napisano
tak jak kol. thomson pisał... niestety hełmu nie znalazłem ale skupisko ok 20 szt podków z głębokości ok 120cm a stalowe zastępcze osłonki na saperki były mniej więcej na głębokości 120-130... natomiast kółka stalowe do ruskiego pancernego sprzętu wyłapało z głębokości ok 160-170 cm... było ich 4 w jednym miejscu. Wszystko na średniej cewce... słyszałem tylko że na dużej zasięg zwiększa się o ok 15-20 cm także te 2 m lub prawie 2 jest moim zdaniem całkiem możliwe... wszystko zależy od ustawień no i oczywiście od przewodności gleby.
pozdro
szczurek
Napisano
nie wiem dla mnie to jest czysta fikcja, producent nie przewiduję takich zasięgów a jak wiadomo producenci i tak je dość mocno zawyżają. dobra rama miała by problem z hełmem z 200cm a vlf to po prostu nie realne.LORENZ DEEPMAX X6 wykrywa skrzynkę metalową 30x18x14cm z 190cm z cewką 1X1M nikt mi ni wmówi że salamandra za 700zł ma zasięgi jak taki sprzęt za prawie 30tys. Po prostu gdyby to był taki genialny sprzęt to na pewno wszyscy by o nim mówili jak np o ace, rutusach, hs3 fischerach itp a o tym mówi się mało mimo że sprzęt nie jest na rynku od wczoraj. nie mówię że to zły wykrywacz bo może i bardo dobry ale nie należy mu dawać jakiś boskich mitycznych mocy.
Napisano
Bierzecie pod uwagę fakt że zasięgi producent podaje na max czułości w trybie all metal czyli G" w przypadku Salamandry ??

Tryb all metal a tryb z dyskryminacją np. I to duża różnica przy sprzęcie z brakiem jakiegokolwiek rozróżniania.

Do zakopania jeden krok, jeden jedyny krok - nic więcej...
Napisano
Jak Salamandra by miała takie zasięgi to by schodziła jak swieże bułeczki te zasięgi są nadciągane w tych dziwnych produkcjach ,napisali by lepiej że zasięg jest maksymalny w idealnych warunkach a wtedy by było ok pozdr.bikemax771
Napisano
Nie ma strony producenta. Jeżeli jesteś zainteresowany przetestowaniem wykrywacza w terenie to nie ma problemu.Wystarczy skontaktować się z producentem.
Napisano
nie no brać na test nie będę bo nie lubię jak nie kupuje, od razu kojarzy mi się to z kobitkami które chodzą do sklepu na 8h po parę majtek a przymierzają wszystko łącznie z sukniami ślubnymi.
Napisano
fanatyk6
Zastosowanie dużej sondy , nie koniecznie zwiększy zasięg.Większa sonda nie jest też praktyczna , szczególnie przy exploracji w okopach.Innym rozwiązaniem jest sprzęt z małą sondą np. 24 cm ,o takim samym zasięgu jak sonda duża.Przykład

http://www.youtube.com/watch?v=GIEbLFgftdw.

Nie jestem producentem wykrywaczy ,więc nie jest to reklama.Po prostu szukam innych rozwiązań ,niż tradycyjne.
ALL.
Napisano
trochę przeraziła mnie w salamandrze też jedna z kilku propozycji zasilania, otóż było to 12 paluszków. 12 to nie pomyłka, ja mam 6, 8 uważam za dużo 10 za bardzo dużo a 12 hmmm ciężko mi to już pojąć, chyba tylko żeby ciężki był :D dobrze że ma inne opcje zasilania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie