fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Kolego madmax czy coś ustaliłes daj fotki i opis tej cewki.Ps Co wy tak dublujecie swoje posty??Licznik kręcicie czy roztragnienie??Ja się pochwalę ze geoscanem Explorer S-bis (cos a'la salamandra )wywlekłem łuskę od lebela z głębokości ok 90-100cm w miejscu gdzie znajdowały sie umocnienia z Iws.I jest to możliwe z prostego powodu: długo zalegający w ziemi fant w procesie utleniania, korozji wytwarza wokół siebie cos w rodzaju otoczki z rozkładu metali dzieki której daje mocniejszy sygnał tj wykrywacz widzi go jako duży przedmiot
psioter5 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 eeeeee łuska z 90-100cm??? :) tiaaaa nie no ludzie opamiętajcie się, bo zaraz ja powiem że po boratynkę koparkę zamawiałem.
madmax78 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Zapomniałem napisać o tej cewce.....Zasięg ( graniczny )ok 150 cm.Fotkę, postaram się wieczorem wkleić.
devill_2006 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 fuks_ag takie bajki możesz opowiadać dzieciom w wieku przedszkolnym. Wynika z tego że hełm tym cudownym sprzętem złapiesz z 10 metrów.
karabin Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 :D a ja wytargałem łuskę od kbks z 3 metrów,może być?:D Ludzie czy wy jesteście świadomi swoich słów? Czy za wszelką cenę robicie z siebie komedie? Hełm z 2m ? Łuska od Lebela z 1 m? Na granat f-1 (ile cięższy i większy) producenci PI dają 80-90cm. a wy łuskę znajdujecie na 1m. Bajki to dzieciom na dobranoc.
albertus32 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 przeciez mogla byc w zasiekach niemieckich owinieta w rulon...
madmax78 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Panowie....spokojnie.... To, że na dnie metrowego dołu była łuska, nie oznacza, że była tam cały czas. Prawdopodobnie leżała na 30 cm, a podczas kopania zsuwała się na samo dno wykopu.
psioter5 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 ta jasne i tak przez 70cm? 5-10 tak ale nie przesadzajmy. na taką głębokość klamrę mało który wykrywacz wyciągnie a co mowa łuskę.
fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 OPisałem wam zjawisko związane utlenieniem i reakcją chemiczną przedmiotów zalegających w glebie,to wszytsko.W wysoko nawozowanej ziemi po tym czasie mało co zostanie, zakwaszonej również.I jeszcze raz wyjaśnię niedowiarkom że łuska karabinowa zalegająca w ziemi 90 lat w trakcie utleniania(korozji)oddając swą materię do gleby rozprzestrzeniła się wokół siebie na tyle że ją odnalzłwykrywacz-zwiększyła sie objetość a tym samym pole magnetyczne . Dla ace 250 taka głebokość jest już graniczna a dla innych wykrywaczy do osiągnięcia np ten geoscan Exsplorer S-bis vel Salamandra.Jest to tak naturalne aż dziwię się, ze tylu sceptyów niedowiarków i jak sie chyba okazuje niedouczonych.Jeszcze teoria: Taka przemianę możemy okreslić w czsie oraz jej prędkośćPrędkością przepływu takiej przemiany nazywamy ilość danego pierwiastka przechodzącą z jednego sektora ekosystemu do drugiego w jednostce czasu. Znając ilość pierwiastka zawartego w danym sektorze i prędkość jego przepływu między poszczególnymi sektorami, możemy ustalić obieg tego pierwiastka w konkretnym ekosystemie.Należy pamiętać, że ekosystemy nie są zamknięte, a więc różne pierwiastki mogą stale do nich przenikać i mogą je również opuszczać dzięki różnym czynnikom meteorologicznym, geologicznym czy biologicznym. Ot i całe wyjasnienie.
CzarnyPoznań Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Ja mam TM 808 na Okopy.Ale jak nie masz dobrych miejsc,nieprzekopanych to nawet najdroższy sprzęt się nie sprawdzi.
karabin Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 fuks ag, twoja teoria sprawdza się ale tylko w przypadku stali/żeliwa bo to utlenia się tak mocno że jeszcze fanta nie widać a już jest rdzawa ziemia i to daje efekt że mały kawałek metalu daje sygnał jak na dużego fanta. Co do kolorów to twoja teoria nie sprawdza się bo utlenienie mosiądzu a raczej cynku w nim zawartego jest minimalne i jakoś nigdy 10cm wokół łuski nie widziałem zielonej aureoli powstałej z utlenienia a łuska leżąca w piasku wogóle się nie utlenia (zapytaj stocka84 o jego łuskę z setki,napisy igła). Utlenia się cynk z mosiądzu gdy działają na niego kwasy humusowe ale to 10-20cm. a nie 1m.Najpierw sam się doucz zanim następnym razem o niedouczenie posądzisz kogoś.
karabin Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Aby nie być gołosłownym.Na foto łuski z polskich mauserów wystrzelone 1.09.1939r. Dwie łuski od lewej leżały około 40cm w piasku. Dwie od prawej pod warstwą humusu. I co się okazuje sami widzicie,te dwie od lewej nie są wogóle utlenione i wyglądają jakby wczoraj opuściły fabrykę zaś te z prawej są podżarte kwasami humusowymi a co za tym idzie utlenione. Fuks ag,daruj sobie z utlenianiem łusek na głębokości 1m. jak sam widzisz lipna twoja teoria
madmax78 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Muszę się zgodzić z kol. karabin-em.Od siebie dodam tylko, że w wypadku łuski mosiężnej nie można mówić o polu magnetycznym. Żeby łuska była wykryta z odległości 90-100 cm, musiałaby wytworzyć ''aureolę'' o średnicy wiele większej niż hełm. To raczej mało prawdopodobne. A teorie dobrze wyglądają tylko jako wzory matematyczne. Przez takie właśnie teorie, dostaje zapytania typu ...'' Witam, czy mógłby mi Pan zrobić wykrywacz, który znajdzie złotą monetę na ok 60 cm ? '' Jak sobie czytam ten temat, to sam zaczynam wierzyć, że dam radę.... :)))
karabin Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Powiem ci madmax że łuska która leży na powierzchni 5 lat wygląda sto razy gorzej jak ta która przeleżała w piasku na 40cm od 1939r.W tym wypadku pokusiłbym síę o twierdzenie że piasek zapobiega utlenianiu/powstawaniu patyny.
karabin Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Jeszcze jeden przykład,dwa Lebele z lewej z piasku z prawej z humusu. Dzień a noc
fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Tutaj o korozjach: http://www.sciaga.pl/tekst/53452-54-korozjaa tutaj o utlenianiu się mosiądzu w glebie!!!!www.iios.pwr.wroc.pl/tablica_ogl/luzniak_m/ogloszenia/pliki.php?act=dl&file=TWF0IFctNi5wZGY= utlenianie się mosiądzu w glebieZgodzę się z Waszymi opiniami w jednym przypadku: gdy sobie taka łuska mosiężna leży i nic się z nią nie dzieje.Ale się dzieje i dlatego warto poczytać te linki a zrozumiecie ze nawet zachodzi w glebie pewne zjawisko elektrolizy!!!!!(może aureolka magnetyczna nie będzie jak hełmu ale jak granatu),rysunki 6.08 i 6.09 różnice potencjałów jako siła do elektrolizy, 6.10 to jest wzór gdzie można obliczyć szybkość korozjiWięc gwarantuję Wam ze 90 lat dla mosiężnej łuski to czas w sam raz na to aby i ją korozja dopadła.Jak już stwierddziłem wcześniej w róznych środwiskach korozja zachodzi (wolniej, szybciej-ale zachodzi).Ps. To już nie jest teoria a elektrotechnika fizyka i chemia w praktyce.Mam nadzieje że przekonałem;)
fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 ps. ten drugi link należy skopiować wkleić w wyszukiwarke i otworzy się okienko z pobieraniem PDF www.iios.pwr.wroc.pl/tablica_ogl/luzniak_m/ogloszenia/pliki.php?act=dl&file=TWF0IFctNi5wZGY= a ten już powinien ssam się otworzyć
psioter5 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 ja często znajduję łuski w piasku i niektóre są piękne a niektóre szroty mimo odległości 10m. to jest zagadka.
karabin Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Widzisz fuks,teoria swoje a praktyka swoje. Lebel z powyższego zdjęcia (ten z piasku) leżał ponad 70 lat i nic mu nie jest,kompletnie żadnych wżerów czy utlenień. Nie sądzę że za 20 lat byłby zeżarty. Chyba że leżałby na plaży gdzie jest sól czy coś w tym stylu.
fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 miejsce znalezienia powiśle okkolice Solca nad wisłą gleba kwaśna-pole . łuska po wyjęciu ukruszyła się.
fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 jeszcze dodam że az zzieleniała na ciemno od patyny.
psioter5 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 fuks_ag jak kopie 70 łusek od ppsz wszystkie z 44 roku to jedne są stalowe a 2 mosiężne? akurat o metalach co nieco wiem i odróżnię stal i jego stopy od mosiądzu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.