Skocz do zawartości

Sprzęt do trzepania okopów

fanatyk6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolego madmax czy coś ustaliłes daj fotki i opis tej cewki.
Ps Co wy tak dublujecie swoje posty??Licznik kręcicie czy roztragnienie??
Ja się pochwalę ze geoscanem Explorer S-bis (cos a'la salamandra )wywlekłem łuskę od lebela z głębokości ok 90-100cm w miejscu gdzie znajdowały sie umocnienia z Iws.
I jest to możliwe z prostego powodu: długo zalegający w ziemi fant w procesie utleniania, korozji wytwarza wokół siebie cos w rodzaju otoczki z rozkładu metali dzieki której daje mocniejszy sygnał tj wykrywacz widzi go jako duży przedmiot
Napisano
:D a ja wytargałem łuskę od kbks z 3 metrów,może być?:D Ludzie czy wy jesteście świadomi swoich słów? Czy za wszelką cenę robicie z siebie komedie? Hełm z 2m ? Łuska od Lebela z 1 m? Na granat f-1 (ile cięższy i większy) producenci PI dają 80-90cm. a wy łuskę znajdujecie na 1m. Bajki to dzieciom na dobranoc.
Napisano
Panowie....spokojnie....
To, że na dnie metrowego dołu była łuska, nie oznacza, że była tam cały czas. Prawdopodobnie leżała na 30 cm, a podczas kopania zsuwała się na samo dno wykopu.
Napisano
OPisałem wam zjawisko związane utlenieniem i reakcją chemiczną przedmiotów zalegających w glebie,to wszytsko.
W wysoko nawozowanej ziemi po tym czasie mało co zostanie, zakwaszonej również.
I jeszcze raz wyjaśnię niedowiarkom że łuska karabinowa zalegająca w ziemi 90 lat w trakcie utleniania(korozji)oddając swą materię do gleby rozprzestrzeniła się wokół siebie na tyle że ją odnalzłwykrywacz-zwiększyła sie objetość a tym samym pole magnetyczne . Dla ace 250 taka głebokość jest już graniczna a dla innych wykrywaczy do osiągnięcia np ten geoscan Exsplorer S-bis vel Salamandra.
Jest to tak naturalne aż dziwię się, ze tylu sceptyów niedowiarków i jak sie chyba okazuje niedouczonych.

Jeszcze teoria:
Taka przemianę możemy okreslić w czsie oraz jej prędkość
Prędkością przepływu takiej przemiany nazywamy ilość danego pierwiastka przechodzącą z jednego sektora ekosystemu do drugiego w jednostce czasu. Znając ilość pierwiastka zawartego w danym sektorze i prędkość jego przepływu między poszczególnymi sektorami, możemy ustalić obieg tego pierwiastka w konkretnym ekosystemie.
Należy pamiętać, że ekosystemy nie są zamknięte, a więc różne pierwiastki mogą stale do nich przenikać i mogą je również opuszczać dzięki różnym czynnikom meteorologicznym, geologicznym czy biologicznym.
Ot i całe wyjasnienie.
Napisano
fuks ag, twoja teoria sprawdza się ale tylko w przypadku stali/żeliwa bo to utlenia się tak mocno że jeszcze fanta nie widać a już jest rdzawa ziemia i to daje efekt że mały kawałek metalu daje sygnał jak na dużego fanta. Co do kolorów to twoja teoria nie sprawdza się bo utlenienie mosiądzu a raczej cynku w nim zawartego jest minimalne i jakoś nigdy 10cm wokół łuski nie widziałem zielonej aureoli powstałej z utlenienia a łuska leżąca w piasku wogóle się nie utlenia (zapytaj stocka84 o jego łuskę z setki,napisy igła). Utlenia się cynk z mosiądzu gdy działają na niego kwasy humusowe ale to 10-20cm. a nie 1m.
Najpierw sam się doucz zanim następnym razem o niedouczenie posądzisz kogoś.
Napisano

Aby nie być gołosłownym.
Na foto łuski z polskich mauserów wystrzelone 1.09.1939r. Dwie łuski od lewej leżały około 40cm w piasku. Dwie od prawej pod warstwą humusu. I co się okazuje sami widzicie,te dwie od lewej nie są wogóle utlenione i wyglądają jakby wczoraj opuściły fabrykę zaś te z prawej są podżarte kwasami humusowymi a co za tym idzie utlenione.
Fuks ag,daruj sobie z utlenianiem łusek na głębokości 1m. jak sam widzisz lipna twoja teoria

Napisano
Muszę się zgodzić z kol. karabin-em.
Od siebie dodam tylko, że w wypadku łuski mosiężnej nie można mówić o polu magnetycznym.
Żeby łuska była wykryta z odległości 90-100 cm, musiałaby wytworzyć ''aureolę'' o średnicy wiele większej niż hełm. To raczej mało prawdopodobne.
A teorie dobrze wyglądają tylko jako wzory matematyczne.
Przez takie właśnie teorie, dostaje zapytania typu ...
'' Witam, czy mógłby mi Pan zrobić wykrywacz, który znajdzie złotą monetę na ok 60 cm ? ''
Jak sobie czytam ten temat, to sam zaczynam wierzyć, że dam radę.... :)))
Napisano
Powiem ci madmax że łuska która leży na powierzchni 5 lat wygląda sto razy gorzej jak ta która przeleżała w piasku na 40cm od 1939r.W tym wypadku pokusiłbym síę o twierdzenie że piasek zapobiega utlenianiu/powstawaniu patyny.
Napisano
Tutaj o korozjach: http://www.sciaga.pl/tekst/53452-54-korozja
a tutaj o utlenianiu się mosiądzu w glebie!!!!
www.iios.pwr.wroc.pl/tablica_ogl/luzniak_m/ogloszenia/pliki.php?act=dl&file=TWF0IFctNi5wZGY= utlenianie się mosiądzu w glebie
Zgodzę się z Waszymi opiniami w jednym przypadku: gdy sobie taka łuska mosiężna leży i nic się z nią nie dzieje.
Ale się dzieje i dlatego warto poczytać te linki a zrozumiecie ze nawet zachodzi w glebie pewne zjawisko elektrolizy!!!!!(może aureolka magnetyczna nie będzie jak hełmu ale jak granatu),rysunki 6.08 i 6.09 różnice potencjałów jako siła do elektrolizy, 6.10 to jest wzór gdzie można obliczyć szybkość korozji
Więc gwarantuję Wam ze 90 lat dla mosiężnej łuski to czas w sam raz na to aby i ją korozja dopadła.
Jak już stwierddziłem wcześniej w róznych środwiskach korozja zachodzi (wolniej, szybciej-ale zachodzi).

Ps. To już nie jest teoria a elektrotechnika fizyka i chemia w praktyce.
Mam nadzieje że przekonałem;)
Napisano
ps. ten drugi link należy skopiować wkleić w wyszukiwarke i otworzy się okienko z pobieraniem PDF www.iios.pwr.wroc.pl/tablica_ogl/luzniak_m/ogloszenia/pliki.php?act=dl&file=TWF0IFctNi5wZGY=
a ten już powinien ssam się otworzyć
Napisano
Widzisz fuks,teoria swoje a praktyka swoje. Lebel z powyższego zdjęcia (ten z piasku) leżał ponad 70 lat i nic mu nie jest,kompletnie żadnych wżerów czy utlenień. Nie sądzę że za 20 lat byłby zeżarty. Chyba że leżałby na plaży gdzie jest sól czy coś w tym stylu.
Napisano
fuks_ag jak kopie 70 łusek od ppsz wszystkie z 44 roku to jedne są stalowe a 2 mosiężne? akurat o metalach co nieco wiem i odróżnię stal i jego stopy od mosiądzu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie