Skocz do zawartości

Monetki srebne" różne ze skupu złomu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmm, dobrze gdyby właściciel napisał skąd ma zdjęcia, bo założyłem, że są jego, skoro prosi o identyfikację, a nie np. o pomoc przy zakupie.
Napisano
Poza tym przedmioty na zdjęciach, przynajmniej 2 i 3, przypominają skrzyneczki czy pudełka z wklejonymi monetami, które nie koniecznie muszą być kopiami, zwłaszcza drobiazgi ze zdjęcia 3.
Napisano
:-(

Monetki srebne" różne ze skupu złomu

???

No i koniec trochę było więcej ale albo się dublowały albo były słabo czytelne.

???

wiedza potrzebna mi jest czysto poglądowo do podpisania i na pewno ten szczegół będzie umieszczony w opisie

???

Możliwości jest full i tatanka- tylko autor wie (?), w czym rzecz.
Napisano
Kolega Kopijnik ma 100% rację, zdjęcia jego fotek przedstawiają dokładnie to co mam w domu. Ponieważ Pan na skupie też nie znał pochodzenia, pierwsza myśl że ktoś szykował falsy dla naiwnych szukających okazji.Natomiast ID mi się przyda ponieważ potraktuje je jako materiał poglądowy. W czerwcu organizuję dwie małe wystawy starodruków liturgicznych, a te monety" odpowiadają epoce i miejscu drukowania książek.
Napisano
Nr 5 to chyba bedzie to ale twoja podejrzanie pryszczata...
http://www.coinarchives.com/w/lotviewer.php?LotID=985405&AucID=916&Lot=2343&Val=9e80deef815615bfde9d125d1c2e5cbd
Napisano
Ja na podstawie tych zdjęć nie będę wnioskował o autentyczności, szczególnie monet rzymskich. Z wypowiedzi kolegi Ralfi niewiele rozumiem, ale jego monety chyba zdobią jakąś skrzynkę (więc są np.przylutowane, a czy kopie, nie wiem, ale w PRL-u tego typu sreberka raczej nie były oszałamiająco drogie). Chyba nie ma potrzeby zgłębiania tematu. Pozdrawiam
Napisano

sigis3 ja nie prosiłem o ocenę autentyczności tylko o id właściciela lub kraju z skąd pochodzi monetka".
I żeby rozwiać spekulacje:w takim stanie było to zabrane ze złomu.

Napisano
jest...
kopie galwaniczne doskonale odwzorowują powierzchnię kopiowanego obiektu...
łatwo doskonale skopiować dwie strony monety
ale bardzo trudno połączyć obie połówki w wiarygodny sposób
dlatego fałszerstwa tą metodą dotyczą obiektów jednostronnych" - np:próbne odbitki", monety w pucharach"...

------------
a takie pudełka bywają w mojej dyspozycji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie