Barson1 Napisano 14 Maj 2011 Autor Share Napisano 14 Maj 2011 Witam!Chciałbym skompletować mundur żołnierza polskiego który walczył na wale pomorskim (chodzi o ludowe wojsko )itp itp. Tego który przyszedł ze wschodu. Mógł by mi ktoś podać rozpiskę sprzętu potrzebnego do rekonstrukcji i gdzie można go kupić? POZDRAWIAM! Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 To samo co na armię czerwoną. Zmieniasz tylko gimnastiorkę na bluzę wz.43 płaszcz polski i rogatywka.A co do kupna. Frankowski" Poznań; Hero" Poznań bądź tez znany portal aukcyjny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 14 Maj 2011 Autor Share Napisano 14 Maj 2011 A mógł byś mi podać dokładne linki do sklepów których moge kupić rzeczy ? A pas itp ? Chciałbym miec wszystko rozpisane jestem idealistą z natury:) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Chciałbym miec wszystko rozpisane jestem idealistą z natury:) "Raczej napisz : Jestem leniem z natury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 niestety nie wszyscy mamy skłonność szperać w Google :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 14 Maj 2011 Autor Share Napisano 14 Maj 2011 Leniem to możesz być ty. W internecie jest dużo replik słabej jakości lub powojennych oryginałów" które różnią się od tych II wojennych dlatego proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 tomala_kikol podał wszystkie dane potrzebne do uruchomienia opcji szukaj w wyszukiwarce np google.Więc nie pisz że to nie lenistwo tylko napisz żeby ktoś przywiózł Tobie cały komplet w cenie do...a Ty moze go przymierzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 14 Maj 2011 Autor Share Napisano 14 Maj 2011 Jakoś inni użytkownicy zadawali tego typu pytania związane z odtwarzaniem innych armii i ludzie normalnie odpowiadali. Też się pytam co składało się na dokładny podstawowy ekwipunek bo pod hasłem np pas LWP" wyskakuje tego 40 stron w google i na dodatek nie wiem który jest po wojenny a który nie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Nie dziw się trochę - Ci którzy byli pionierami w rekonstrukcji Armii ze Wschodu, nie mieli kogo pytać o radę i jakoś przebijali się przez te 40 stron", o których piszesz. Zasadniczo tak zadane ogólnikowe pytanie, jak Twoje może trochę wywoływać zniecierpliwienie innych - bo żeby spełnić Twoje oczekiwania, trzeba by długo wklejać zdjęcia, opisy, linki itd. Może w tych innych armiach" ludzie normalniej odpowiadali, bo to była np. armia niemiecka i wystarczyło podesłać jakiś link chińskiego sklepu, który może ubrać od pięt po czubek nosa na wszystkie fronty - ale w rekonstrukcji o której mówisz nie jest tak łatwo, bo sklepów nie jest dużo, i trzeba żmudnie szukać w różnych źródłach. Poza tym nie wpisuj LWP tylko AWP - nazwa Ludowe Wojsko Polskie" jest nieoficjalna i grubo powojenna.Zasadniczo jeśli coś Ci można na szybko poradzić, to odwiedź sobie ten sklep:http://www.schuster.ru/en/ger-33-45/headW dziale Russia 1918 - 45" wszystkie rzeczy się nadają. Skopiuj sobie fotki i porównuj z przedmiotami, które spotkasz gdzie indziej. Pozostają elementy wzorowane na polskich, o których wspomnieli moi przedmówcy - rogatywka, bluza, płaszcz. Ale to już mniej szukania, prawda? Wszyscy się na pewno odniosą życzliwie, jeśli któryś z tych elementów znajdziesz, wkleisz tu link albo zdjęcie i spytasz, czy dobry.P.S. Płaszcz może być także radziecki - taguj na serwisach aukcyjnych szynel"Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 http://www.mapy.blink.pl/kolberg/mun_pol.htmGooglowanie zajęło m dokładnie 30s..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Kolego Barson1 najpierw do książek usiądź a dopiero zabierz się za kompletowanie munduru. Taka moja rada:)PZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Poza tym każde GRH odtwarzające LWP i Sowietów na swojej stronie opisuje minimalne wymagania na sorty mundurowe podając wzory... Wystarczy 15min na google i będziesz ekspertem:PZdrOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 15 Maj 2011 Autor Share Napisano 15 Maj 2011 Witam!Wielkie dzięki. Ja dopiero zaczynam czytać o AWP ale mam już parę pozycji za sobą ale to nadal mało więc będę czytał więcej :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 15 Maj 2011 Autor Share Napisano 15 Maj 2011 Witam!Ostatnie już pytanie :) Czy 1 Warszawska Dywizja Piechoty im. Tadeusz Kościuszki posiadała wyżej wymienione przez was umundurowanie? W dniu jutrzejszym będę chciał zamówić sobie taki oto mundur ; http://www.historical-uniforms.com/kompletlwp/p/16756 POZDRAWIAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Oczywiście... Polecałbym, tak jak zrobili to Koledzy wyżej, sięgnąć jednak do porządnej literatury i zdjęć archiwalnych by nieco się dokształcić. Nie brakuje nam, zwłaszcza w środowisku rekonstrukcyjnym Wojska Polskiego na Wschodzie, różnorakich kwiatków" (godnych niegdysiejszych szwajcarskich mundurów w WH), z którymi jakoś nikt nawet nie próbuje walczyć.Co do linka Kolegi tomala_kikol - także w 100% bym się nim nie sugerował, a munduru produkcji Pana Frankowskiego i szynela radzieckiego do 1AWP również bym nie polecił.PozdrawiamWojtek Macragge" Sz.GRH Pierwszy Batalionhttp://pierwszybatalion.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 15 Maj 2011 Autor Share Napisano 15 Maj 2011 Lord to co polecasz? Bo mam mętlik w głowie ( ciekawa stronka grupy :) ) POZDRAWIAM ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.