norman04 Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 witam.Panowie pola zasiane i za bardzo nie ma gdzie szukać-a szperać się chce.Pomyślałem o magnesie,ale mam takie pytanie.Czy bez problemu można go przewozić samochodem?Gdzieś wyczytałem że można coś popalić czy tam poprzestawiać.Jak jest naprawde?
margor Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Witam, dołączę się z pytaniem. Podobno neodym ma szkodliwy wpływ na wszelki sprzęt elektroniczny. W jakiej bezpiecznej odległości może być przechowywany/przewożony od np.cyfrówki czy laptopa ?
Lechu66 Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Ja wożę magnes w bagażniku auta i nic sie nie dzieje. Jeśli chodzi o sprzęt elektoniczny to na dłuższy okres czasu nie zbliżał bym go do magnesu na wszelki wypadek
fuks_ag Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Magnest neodymowy może zakłucić pracę starego licznika energii(może go zatrzymać), osoby z rozrusznikami serca powinni unikać miejsc z silnym natężeniem pola magnetycznego-bo w skrajnych przypadkach może być zaburzona praca rozrusznika (to takie teoretyczne kwestie bezpieczeństwa).Magnesy neodymowe stosowane są obecnie np w słychawkach sprzętu HI-FI, w troszkę wiekszych urządzeniach typu Tomografy itd.NIe spotkałem się przypadkiem zniszczenia obwodów elektronicznych przez negatywne działanie magnesu neodymowego. Ale faktycznie może namagnesować głowicę w magnetowidzie, magnetofonie skasować dane na dysku i na dyskietkach (bo zapis i odtwarzanie jest magnetyczny.)W dvd dane są odtwarzane za pomocą promienia lasera a dane na płycie dvd cd są wypalane takim laserem-więc brak wpływu(ewentualnie jesli ramię lasera znajdzie się w zasięgu pola magnetycznego neodymu bedzie mieć problem z ustaleniem odpowiedniej pozycji i odczytem danych-ale nie zostanie zniszczone).Przy telewizorze z kineskopem może zakłócić obraz (układy odchylania poziomego i pionowego)W bezposrdnim sąsiedztwie transformatora doprowadzi do jakiś zakłóceń w zasilaniu -Co do transportu to magnes nie powinien zetknąć się z innym magnesem neodymowym bo będzie problem z rozłaczniem wiec powinien być przewożony w jakimś pojemniku niemetalowym.
Gniewkos Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 My przewozimy magnes normalnie w bagażniku auta w reklamówce, nigdy nie było żadnych problemów.Uważaj też na to aby magnesik przypadkiem przy wyciąganiu z auta nie złapał się jakiegoś elementu nadwozia, bo może się to skończyć malowaniem elementu.pozdro!
norman04 Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 Panowie jeszcze jedno pytanie.Jaki magnes kupić do poszukiwań żeby nie żałować i nie zmieniać po chwili na inny?
fuks_ag Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Jeszcze dodam że magnetometr zwariuje w pobliżu takiego magnesu, bo magnetometr(np.kompas)wykrywa zakłucenia pola magnetycznego a magnes jest jego źródłem.A co do pytania jaki kupić : kup jak największy+mocna linka.
norman04 Napisano 12 Maj 2011 Autor Napisano 12 Maj 2011 a to sie nada?http://allegro.pl/uchwyt-na-magnes-neodymowy-55x25-wykrywacz-metali-i1591709061.html
CzarnyPoznań Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Ja osobiście polecam 70x40 i w górę im większy tym lepszy.Mam taki z obudową i mocowaniem od boku.A co do urządzeń elektrycznych trzymam go z dala bo ma tak silne pole.Dotyczy również wykrywaczy.Magnes wożę w bagażniku a wykrywacz z przodu za fotelem.Świetna sprawa jak piszczałka nigdy nie wiadomo co wyjdzie .Zdrów
rafal_etz Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 70 x 20 to moim zdaniem jest minimum. Mniejszego nie ma co kupować bo jak bedzie coś większego to nie wyciągniesz nie mówiąc o zamulonych stawach
sidzok Napisano 13 Maj 2011 Napisano 13 Maj 2011 wyszukiwarka nie boli http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=682106#1189421Ten magnes z allegro to za mały!! co z tego że z linką itp jak nim to tylko drobny złom można wyciągnąć i 190zł za takie coś??(szkoda kasy). Ja mam 70/30 linka 8mm i wydałem na niego 170zł z wszystkim! w linku co podałem jest foto. Lepiej kupić raz a dobry! pzdr
sidzok Napisano 13 Maj 2011 Napisano 13 Maj 2011 a co do pytania jak transportować magnes to najlepiej w pudełku obłożonym styropianem w środku wtedy nie powinien się niczego chwycić i na pewno nie zostawiałbym w pobliżu 0,5m-1m telefonów, aparatów i tym podobnego sprzętu, wystarczy zbliżyć magnes do włączonego tv i wtedy będzie widać z jakiej odległości na niego reaguje bo będzie ruszał obrazem. Ja tak robiłem i nic się nie zepsuło z tym, że minimum 0,5m odstęp zachowałem. pzdr
maxim026 Napisano 13 Maj 2011 Napisano 13 Maj 2011 witam,panowie taksie zastanawiam nad kupnem magnesu( cena nie gra roli) oby jak najlepszy , mam kilka miejsc (starożeczy0 gdzie jest troszke potopionego złomu wienc coś bym zakupił. poprosze fah-manów o jakies konkretne porady (moga byc linki do zakupu) pozdrawiam ..
CzarnyPoznań Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 Osobiście brałem u tego Pana co prowadzi aukcje na allegro http://allegro.pl/uchwyt-na-magnes-neodymowy-70x60-wykrywacz-metali-i1614364329.html.Ja mam zestaw 70x50 i jest petarda można nim dużo wyciągnąć.Ale jak cenna nie gra roli to są większe i silniejsze.
Poszukiwacz_skarbów Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 70x50 ile waży? Nie jest za ciężki czasem?
CzarnyPoznań Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 Waży ponad kilo dokładnie musiał bym zważyć.Z rzutami nie ma problemu z brzegu.Tylko im cięższy tym lepiej bo w muł wpada,a jak wiadome większość rzeczy właśnie tam zalega.Teraz myślę nad jakąś tyczką teleskopową do penetracji w mule z brzegu.Tak by można go wbić na 2 metry w muł.
egon10 Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 WitamKorzystajac z okazji...Pragne ostrzec wszystkich poszukiwaczy przed zakupami na Allegro w firmie Magnepol u uzytkownika Madrebart.Kilka tygodni temu zakupilem magnes,tzn gotowy zestaw ze stali nierdzewnej z karabinkiem i linka.Zestew ten nie trzymal jednak parametrow ktore obiecywal na swojej stronie przedajacy/producent.Kierujac sie ciekawoscia rozcialem obudowe,a wewnatrz znalazlem pekniety magnes sklejony zywica epoksydowa.Zadzwonilem do producenta ktory jednak nie byl mi w stanie wyjasnic dlaczego sprzedal mi bubel.Wiec z 490 pln zostala mi linka dlugosci 20 metrow podobno 2 pln za metr na ktorej chetnie powiesil bym wlasciciela,no i polamany magnes
CzarnyPoznań Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 Ja zmawiałem od Pana z Gliwic http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=19386469.I ze zakupu jestem usatysfakcjonowany w 100 procentach
egon10 Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 to masz szczescie ja jutro dolacze zdjecia mojego bubla
Poszukiwacz_skarbów Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 CzarnyPoznań - wstawiasz jakieś linki ale pierwszy nie działa a drugi to strona allegro a nie użytkownika.
Kuba115 Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 Poprawione linki kolegi CzarnyPoznań: http://allegro.pl/uchwyt-na-magnes-neodymowy-70x60-wykrywacz-metali-i1614364329.htmlhttp://allegro.pl/listing.php/user?us_id=19386469Wystarczy postawić spacje po linku :)
norman04 Napisano 15 Maj 2011 Autor Napisano 15 Maj 2011 Panowie czy każdy magnes neodymowy nadaje się do poszukiwań podwodnych?Pytam ponoieważ większość sprzedających na allzło nie wiedzą co sprzedają.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.