Skocz do zawartości

magnes neodymowy

norman04

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam.
Panowie pola zasiane i za bardzo nie ma gdzie szukać-a szperać się chce.Pomyślałem o magnesie,ale mam takie pytanie.Czy bez problemu można go przewozić samochodem?
Gdzieś wyczytałem że można coś popalić czy tam poprzestawiać.
Jak jest naprawde?
Napisano
Witam, dołączę się z pytaniem. Podobno neodym ma szkodliwy wpływ na wszelki sprzęt elektroniczny. W jakiej bezpiecznej odległości może być przechowywany/przewożony od np.cyfrówki czy laptopa ?
Napisano
Ja wożę magnes w bagażniku auta i nic sie nie dzieje. Jeśli chodzi o sprzęt elektoniczny to na dłuższy okres czasu nie zbliżał bym go do magnesu na wszelki wypadek
Napisano
Magnest neodymowy może zakłucić pracę starego licznika energii(może go zatrzymać), osoby z rozrusznikami serca powinni unikać miejsc z silnym natężeniem pola magnetycznego-bo w skrajnych przypadkach może być zaburzona praca rozrusznika (to takie teoretyczne kwestie bezpieczeństwa).
Magnesy neodymowe stosowane są obecnie np w słychawkach sprzętu HI-FI, w troszkę wiekszych urządzeniach typu Tomografy itd.
NIe spotkałem się przypadkiem zniszczenia obwodów elektronicznych przez negatywne działanie magnesu neodymowego. Ale faktycznie może namagnesować głowicę w magnetowidzie, magnetofonie skasować dane na dysku i na dyskietkach (bo zapis i odtwarzanie jest magnetyczny.)
W dvd dane są odtwarzane za pomocą promienia lasera a dane na płycie dvd cd są wypalane takim laserem-więc brak wpływu(ewentualnie jesli ramię lasera znajdzie się w zasięgu pola magnetycznego neodymu bedzie mieć problem z ustaleniem odpowiedniej pozycji i odczytem danych-ale nie zostanie zniszczone).
Przy telewizorze z kineskopem może zakłócić obraz (układy odchylania poziomego i pionowego)
W bezposrdnim sąsiedztwie transformatora doprowadzi do jakiś zakłóceń w zasilaniu -Co do transportu to magnes nie powinien zetknąć się z innym magnesem neodymowym bo będzie problem z rozłaczniem wiec powinien być przewożony w jakimś pojemniku niemetalowym.
Napisano
My przewozimy magnes normalnie w bagażniku auta w reklamówce, nigdy nie było żadnych problemów.

Uważaj też na to aby magnesik przypadkiem przy wyciąganiu z auta nie złapał się jakiegoś elementu nadwozia, bo może się to skończyć malowaniem elementu.

pozdro!
Napisano
Jeszcze dodam że magnetometr zwariuje w pobliżu takiego magnesu, bo magnetometr(np.kompas)wykrywa zakłucenia pola magnetycznego a magnes jest jego źródłem.
A co do pytania jaki kupić : kup jak największy+mocna linka.
Napisano
Ja osobiście polecam 70x40 i w górę im większy tym lepszy.Mam taki z obudową i mocowaniem od boku.A co do urządzeń elektrycznych trzymam go z dala bo ma tak silne pole.Dotyczy również wykrywaczy.Magnes wożę w bagażniku a wykrywacz z przodu za fotelem.Świetna sprawa jak piszczałka nigdy nie wiadomo co wyjdzie .Zdrów
Napisano
70 x 20 to moim zdaniem jest minimum. Mniejszego nie ma co kupować bo jak bedzie coś większego to nie wyciągniesz nie mówiąc o zamulonych stawach
Napisano
wyszukiwarka nie boli
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=682106#1189421

Ten magnes z allegro to za mały!! co z tego że z linką itp jak nim to tylko drobny złom można wyciągnąć i 190zł za takie coś??(szkoda kasy).
Ja mam 70/30 linka 8mm i wydałem na niego 170zł z wszystkim! w linku co podałem jest foto. Lepiej kupić raz a dobry! pzdr
Napisano
a co do pytania jak transportować magnes to najlepiej w pudełku obłożonym styropianem w środku wtedy nie powinien się niczego chwycić i na pewno nie zostawiałbym w pobliżu 0,5m-1m telefonów, aparatów i tym podobnego sprzętu, wystarczy zbliżyć magnes do włączonego tv i wtedy będzie widać z jakiej odległości na niego reaguje bo będzie ruszał obrazem. Ja tak robiłem i nic się nie zepsuło z tym, że minimum 0,5m odstęp zachowałem.
pzdr
Napisano
witam,panowie taksie zastanawiam nad kupnem magnesu( cena nie gra roli) oby jak najlepszy , mam kilka miejsc (starożeczy0 gdzie jest troszke potopionego złomu wienc coś bym zakupił. poprosze fah-manów o jakies konkretne porady (moga byc linki do zakupu) pozdrawiam ..
Napisano
Osobiście brałem u tego Pana co prowadzi aukcje na allegro
http://allegro.pl/uchwyt-na-magnes-neodymowy-70x60-wykrywacz-metali-i1614364329.html.Ja mam zestaw 70x50 i jest petarda można nim dużo wyciągnąć.Ale jak cenna nie gra roli to są większe i silniejsze.
Napisano
Waży ponad kilo dokładnie musiał bym zważyć.Z rzutami nie ma problemu z brzegu.Tylko im cięższy tym lepiej bo w muł wpada,a jak wiadome większość rzeczy właśnie tam zalega.Teraz myślę nad jakąś tyczką teleskopową do penetracji w mule z brzegu.Tak by można go wbić na 2 metry w muł.
Napisano
Witam
Korzystajac z okazji...
Pragne ostrzec wszystkich poszukiwaczy przed zakupami na Allegro w firmie Magnepol u uzytkownika Madrebart.
Kilka tygodni temu zakupilem magnes,tzn gotowy zestaw ze stali nierdzewnej z karabinkiem i linka.
Zestew ten nie trzymal jednak parametrow ktore obiecywal na swojej stronie przedajacy/producent.
Kierujac sie ciekawoscia rozcialem obudowe,a wewnatrz znalazlem pekniety magnes sklejony zywica epoksydowa.
Zadzwonilem do producenta ktory jednak nie byl mi w stanie wyjasnic dlaczego sprzedal mi bubel.
Wiec z 490 pln zostala mi linka dlugosci 20 metrow podobno 2 pln za metr na ktorej chetnie powiesil bym wlasciciela,no i polamany magnes
Napisano
Poprawione linki kolegi CzarnyPoznań:
http://allegro.pl/uchwyt-na-magnes-neodymowy-70x60-wykrywacz-metali-i1614364329.html
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=19386469
Wystarczy postawić spacje po linku :)
Napisano
Panowie czy każdy magnes neodymowy nadaje się do poszukiwań podwodnych?Pytam ponoieważ większość sprzedających na allzło nie wiedzą co sprzedają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie