Skocz do zawartości
  • 0

bączek z czapki?

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam zastanawiałem się nad tym przedmiotem i nic nie przyszło mi do głowy jak tylko że to może być bączek z czapki?postanowiłem go zaprezentować może ktoś ma jakiś pomysł co to może być dodam że trafiłem już taki sam z jednego miejsca ale bez tych wąsów tylko samą blaszkę C.Z.z góry dzięki za info.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,

kolego Graudenz18 dziś znalazłem identyczny przedmiot.

Moja teoria jest taka, ze jest to element uchwytu (rączki?) koszyka. Wynalazcą jest francuz dealer koszykow w mieście Lichtenfels, Bavaria, o nazwisku Amadee Hourdeaux. Facet opatentował to w 1895 roku a dokałdnie 1895-07-08. Jest ten patent zarejestrowany rownież w Kanadzie pod numerem CA 49421. Koszyk z takim uchwytem był wystawiony w Cooper-Hewitt Museum, w roku 1984. :)

niestety zdjęc na potwierdzenie mojej teorii w necie nie znalazłem. Patrząc na to dziadostwo od strony technicznej, przypuszczać można że na tym kółku był zawiązany sznurek/rzemyk , natomiast uszko było wasami zaczepione za koszyk [patyczki wiklinowe] i zawinięte tak aby nie odpadło. natomiast blaszka stanowiła tak jakby element dekoracyjny, oraz pełniła funkcję nosnika informacji o patencie.

pozdrawiam
R
Napisano

witam zastanawiałem się nad tym przedmiotem i nic nie przyszło mi do głowy jak tylko że to może być bączek z czapki?postanowiłem go zaprezentować może ktoś ma jakiś pomysł co to może być dodam że trafiłem już taki sam z jednego miejsca ale bez tych wąsów tylko samą blaszkę C.Z.z góry dzięki za info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie