Skocz do zawartości

Numer pułku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli to te miejscowości:
W nocy z 30/31 marca 1831 r. oddziały polskie przeszły na prawy brzeg Wisły i rozpoczęły działania ofensywne. Zaskoczony przeciwnik rozpoczął wycofywanie wojsk spod Wawra i został zepchnięty w kierunku miejscowości Dębe Wielkie. Tutaj siły rosyjskie liczące 10 000 żołnierzy i 20 dział zajęły pozycje obronne mając osłonięte skrzydła bagnami i mokradłami. O godzinie 15.00 Polacy podjęli działania zaczepne wzdłuż szosy, na którą Rosjanie skoncentrowali ogień swojej artylerii. Trzygodzinna walka nie przyniosła rozstrzygnięcia, gdyż dobrze wstrzelana artyleria rosyjska uniemożliwiła dalszy ruch polskiej jazdy. O zmierzchu tabory rosyjskie i artyleria na rozkaz gen. Grigorija Rosena rozpoczęły marsz odwrotowy w kierunku Mińska Mazowieckiego.

Wówczas na Rosjan uderzyła brawurowa szarża 2 pułku strzelców konnych, dywizjonu karabinierów jazdy (sformowanego w dniu 7 lutego 1831 r. z Korpusu Żandarmów Królestwa Polskiego) i 5 pułku ułanów. Gwałtowne natarcie jazdy pod dowództwem gen. Kazimierza Skarżyńskiego spowodowało popłoch wśród Rosjan. Pomimo prób przeciwdziałania z ich strony (szarża Litewskiego Pułku Ułanów), szala zwycięstwa została przechylona na polską stronę. Szczególnie wyróżnili się karabinierzy ppłk. Franciszka Sznajdego, którzy załamali szarżę ułanów litewskich, zdobyli 4 działa i wzięli do niewoli rosyjskiego generała. Warto też dodać, że do zwycięstwa przyczynił się również brawurowy atak legendarnego 4. pułku piechoty liniowej pod dowództwem płk. Wojciecha Bogusławskiego.

W przegranej bitwie Rosjanie stracili ok. 6000 poległych i rannych, 5000 jeńców, a ponadto większość artylerii i wiele innego sprzętu.
Straty polskie wyniosły ok. 500 żołnierzy.

i to Dobre: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Dobrem?
To mogą być dwie możliwości:
albo nasz 4 albo może kozacki:
http://imageshack.us/f/11/image0g.jpg/
Powiększ..
Ps wyro: Jedno nie stoi w sprzeczności z drugim. Możesz mnie czytać, czytać innych, nawet literaturę a tym bardziej chodzić po muzeach...
Napisano
4 pochodzi moim zdaniem z okresu wojen napoleońskich. Starym traktem Wielka Armia na Moskwę, a potem wracali nią rozbitkowie spod Moskwy. Niestety niewiele zachowało się oryginalnych przedmiotów z tego okresu i brak materiału porównawczego. 4 z ładownic z lat 1815-1831 mają już inny kształt.
Pozdrawiam
Napisano
Kaszkiet wzoru sprzed 1827 Czwartaków ma prawie identyczną czwórkę... A co powiesz na kozacką 4" na tablicy. Czy jest zachowana jakaś ładownica z tym innym krojem czwórki"?
Napisano
Może kol. wyro powie coś o wieczornych pogaduchach...- bo może lubi poranne i wieczorne a może nawet nocne..., ale jak dla mnie to jednak powstanie: miejsce, historia, jednostki..." Nie wiem czyje bo jednak jak napisał SZZ brak materiału porównawczego...
Poszukam na rosyjskich... i może coś więcej się wyjaśni. Chyba, że wcześniej ktoś coś z ziemi, internetu lub skądinąd
wyciągnie na jednoznaczne stwierdzenie...
Napisano
¨http://napoleon.org.pl/plansze.php a dzyndzel do łatwiejszego otwierania ładownicy?¨ czy przypadkiem tzwn.dzyndzel to nie odgięty drugi zaczep cyfry.
Napisano
oprócz gratulacji i dywagacji nie na temat: o miejscu i czyszczeniu terenu nic nie wniosłeś swoim udziałem do dyskusji w temacie identyfikacji...
Przyjrzyj się kozakowi i zobaczysz też na koninie" podobną 4. Jak byś nie wiedział to informuję, że dysponuje dość dużą literaturą tematu z dokładnymi mapami tych bitew.
Napisano
Panowie proszę was, nie tutaj albo bynajmniej nie w mojej id.
Dajcie na luz albo potwierdzajcie swoje zdania faktami a nie obrazy od razu, miło że interesujecie się id, wyluzujcie
Napisano

To są rosyjskie oficerskie pagony z okresu wojen napoleońskich. Wzorowane na na francuskich jak i mundury. Jak widać kształt 4 inny. Po początkowych klęskach i ironicznej krytyce, że Rosjanie przegrywają bo oficerom siedzi na pagonach Napoleon(moje tłumaczenie jakiegoś powiedzonka ukutego w owym czasie) zaczęto odchodzić od powielania wzorów francuskich. Możliwe, że wówczas zmienił się również krój cyfry, choć nie sądzę, że obyło się to w czasie wojen.

Napisano

Tu masz czapkę czwartaków z okresu przed Powstaniem Listopadowym. Czwórka jest identyczna do Twojej.
Zachodzi pytanie jak wyglądały cyfry Kozaków. Niestety nie udało mi się znaleźć nic innego niż to:
http://imageshack.us/photo/my-images/11/image0g.jpg/
Na powiększeniu widać nad tylnym łękiem cyfrę 4...
W owym czasie Kozacy byli ubrani w ciemnozielone mundury z czerwonymi wyłogami na kołnierzu i mankietach, oficerowie posiadali srebrne epolety ze złotymi gwiazdkami i takim numerem pułku. Jak na tablicy widać zwykli żołnierze też mieli na pagonach numery...

Napisano

Niestety musisz uwierzyć na słowo(rozmiary fotek), że na pagonie tego Kozaka jest cyfra 2".
To skłania mnie do sądu, że jednak powstanie" Może ładownica czwartaków, może z koniny kozackiej- w tym wypadku dzyndzel" też mógł być funkcjonalny...
@ wyro:
Spoko, luzik;)...Ale ty miałeś przejrzeć ikonografię a nie reklamować forum onetu na którym się widać udzielasz...

• 3 months later...
Napisano

Coby łatwo nie było na tej czapie 4 Pułku Piechoty Księstwa Warszawskiego jest 4" prawie identyczna. A dzyndzel tak jak pisałem spełniał rolę uchwytu.

Napisano
Zapomniałem już o tym wątku, a jak pomagałeś mi w moim ostatnio z cyfrą 6 lub 9 to nawet o tym nie pamiętałem. W każdym razie, co było a nie jest...

Ta czwórka bardzo ciekawa i kaszkiet naprowadzający, ale ja jakby tego dzyndzla" na zdjęciu nie za bardzo widzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie