TomiTom Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Pytanie do fachowców - co to za odznaka, jakiej klasy, odznaka jest wykonana najprawdopodobnie z brązu, bez sygnatur.
stg1971 Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Odznaka,jak najbardziej oryginalna.Wykonana z miedzi,brąz to inny okres.Pozdrawiam.
stg1971 Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Kolego Sitzek ładnie opisałeś ,ale nie spotkałem się z przebijaniem odznak za rany z 1 wojny na 2 wojenne ,myślę że mylisz odznakę hiszpańską.
stg1971 Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Dokładnie z mosiądzu,miałem kilka ostatnio ciekawych spraw z miedzi i mosiądzu i te metale ostatnio mi chodzą po głowie.
TomiTom Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Pytanie do fachowców - co to za odznaka, jakiej klasy, odznaka jest wykonana najprawdopodobnie z brązu, bez sygnatur.
werewolf Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 tj Kolega napisał dodam że czarna"były jeszcze srebrna i złota zależnie jakie rany i ile razy ;)
ARO-K1 Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Odlewana z żeliwa lub mosiądzu. Czarną odznakę przyznawano w dwóch przypadkach: * żołnierz został zraniony 1 lub 2 razy podczas walki lub podczas ataku powietrznego * żołnierz podczas wykonywania rozkazów został ranny w wyniku odmrożeniaPozdrawiam
Stizek Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 czarna za rany mosięzna...Verwundetenabzeichen- czyli odznakę za rany".MOżna powiedzieć, że to najbardziej masowe odznaczenie niemieckie. Pierwsza odznaka za odniesione w boju rany" pojawiła się w pruskiej armii 3 marca 1918 roku niedługo przed końcem wojny. Rozkazem cesarza Wilhelma II miął on trzy stopnie. Jako ciekawostkę warto wspomnieć że na Verwundetenabzeichen III stopnia załapał się sam młody jeszcze Adolfik, który nosił na piersi do końca życia.Z chwila rozpoczęcia II Wojny Światowej niemieccy żołnierze otrzymywali już Verwundetenabzeichen nowego wzoru, gdzie stlizowany hełm M16 zamienił się w sylwetke M35, na którym widniała swastyka.Odznakę przyznawano podobnie jak podczas I Wojny w trzech stopniach3 stopień - 1-2 ranienia średnie2 stopień- 3-4 ranień średnich (lecz także kalectwo)1 stopień- za 5 albo więcej średnich ranień lub kalectwoOd 1943 roku zaczęto odznaczać także cywilów (naloty zaczęły dawać się we znaki). Od 1944 roku odznakę mogli otrzymywać członkowie obcokrajowych legionów w siłach niemieckich.Jako ciekawostkę muszę dodać, że pod koniec wojny pojawiły się przebijane"odznaki I wojenne, na których dobijano swastykę...wątek zapożyczony z http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=664851#986922pozdrawiam
kris501 Napisano 17 Maj 2011 Napisano 17 Maj 2011 Czarne za rany były z cynku, mosiądu i stali pozdrawiam
TomiTom Napisano 13 Maj 2011 Autor Napisano 13 Maj 2011 Sory, że zawracam Wam głowe ale czy odznaki były tylko z mosiądzu??? Moja znaleziona odznaka przybiera odrazy kolor brązu a mosiądz przypomina złoty tak jak na aukcji allegro http://allegro.pl/odznaka-za-rany-stalowa-magnetyczna-i1602914535.htmlponad i ma na rewersie szczątki czarnej farby. Czy moja odznaka może być wykonana z innego materiału???
Arbi1000 Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Dość rzadka odznaka, producent nie jest znany.
Pytanie
TomiTom
Pytanie do fachowców - co to za odznaka, jakiej klasy, odznaka jest wykonana najprawdopodobnie z brązu, bez sygnatur.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.