sidzok Napisano 7 Maj 2011 Autor Napisano 7 Maj 2011 witam! Chciałem zapytać posiadaczy Proximy jakie będzie najlepsze zasilanie dla PROximy. Oczytałem się trochę i dużo osób chwaliło akumulatorki sanyo eneloop" i kupiłem takie na allegro ale nie wiem czy to jest normalne, że przy używaniu wykrywacza ok 2h stan baterii spadł mi z 80% na 70%(czy to jest normalne czy za szybko się one rozładowują??) czytałem też że, jak jest mniejsze napięcie to spada zasięg więc zrobiłem test aku vs Ni-MH i wyszło mi że nie ma dużej różnicy w zasięgach(patrz foto) czy akumulatorki czy alkaiczne:) I teraz nie wiem czy pozostać przy tych eneloopach czy kupić o jakiejś większej pojemności. Jak myślicie??
psioter5 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Tak jest z akumulatorkami, to normalne, mi najlepiej spisują się baterie energizer kosztóją 2zł sztuka trzymają bardzo długo i rozładowują się równomiernie ale i tak wymieniam przy 65-70% Moim zdaniem różnica w zasięgu 2cm to sporo :)
jacko33 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Witam. Jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania i włożonej pracy w to zestawienie. Co do akumulatorków to spadek 10% w ciągu 2 godzin jest możliwe i całkowicie normalne. Jest kilka rzeczy, które moim zdaniem wpływają na tempo rozładowania baterii.1.Oczywista spraw-wiek baterii czym starsze tym gorzej.2.Pojemność(tak to się chyba nazywa) wiadomo czym większy tym lepszy.3.Kolejna oczywistość głośność i częstość dźwięków.4.To zauważyłem w swoich bateria, że jak ładuje je dalej pomimo informacji z ładowarki, że już naładowane to dłużej trzymają. Zauważyłem też że przez pierwsze kilkadziesiąt minut moc spada szybciej a potem już jakoś wolniej.Ja sam używam akumulatorków Kodaka 2400 i jestem zadowolony-kupione w jakimś markecie razem z ładowarką za chyba 20zł. Co do zasięgu sam Sobie odpowiedziałeś, że zasięg nie spada więc nie ma co szaleć z akumulatorkami bo to drugorzędna sprawa-ale to moje zdanie. To takie moje spostrzeżenia-chodzę z Proximą 2.0. Pozdro.J"
jacko33 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 psioter5 wymieniasz baterie przy 70% ?! Nie wiem czy warto czy cokolwiek zyskujesz w cm. Ale to Toje baterie. Ja tam chodzę cały dzień nie ważne czy jest 70 czy 45% w domu ładuję i od nowa w teren.J"
jacko33 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 A nie spojrzałem, że to wersja 4.0 tam pewnie są dodatkowe funkcje, które jak pewnie wiesz też potrzebują mocy. A więc niech moc będzie z Wami. :) Pozdrawiam. J"
sidzok Napisano 7 Maj 2011 Autor Napisano 7 Maj 2011 te akumulatorki to mam nowe:) jak mi się jeszcze trochę rozładują to sprawdzę czy osiągi wykrywacza też spadły. Moim zdaniem jak nie ma różnicy w osiągach na aku czy alkaicznych to taniej, ekonomiczniej i ekologiczniej wyjdzie kupić raz akumulatorki:) bo skoro nie widać różnicy to po co przepłacać:P ps psioter5 zobacz w tabelce na jakich bateriach jest korzyść w cm. (+/- mogłem o jakiś 1cm się walnąć w testach bo już ręka bolała machając cały czas)
fuks_ag Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Baterie alkaiczne mają większe napięcie znamionowe ok. 1.6v a sanyo eneloop max naładowane 1.45v ,(co za tym idzie dłuższy czas działania)Tutaj daję przebiegi w porównaniu alkaicznych baterii zwykłych akku Ni-Mn oraz eneloopówhttp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.eneloop.info/&ei=Ha7FTdfAGdH3sgac2o2EDw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCQQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dsony%2Beneloop%2Bwykres%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoft:pl%26prmd%3Divns.Co do twojego pytania czy kupić coś innego- co najwyżej nowy komplet eneloopów 2000mAh 2500mAh są ponad2x droższe.
fuks_ag Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 co za tym idzie dłlższy czas działania tyczy się baterii alkaicznych!!!
psioter5 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 no wymieniam bo mam hopla na punkcie zasięgu, latałem wcześniej na akumulatorkach GP były świetne ale zostawiłem na zimę rozładowane i padły a do kupna nowych nie mogę się zebrać.
fuks_ag Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 4.To zauważyłem w swoich bateria, że jak ładuje je dalej pomimo informacji z ładowarki, że już naładowane to dłużej trzymają. Zauważyłem też że przez pierwsze kilkadziesiąt minut moc spada szybciej a potem już jakoś wolniej."To wynik charakterystyki roz łądowania akumulatorków, pod obciążeniem dość szybko schodzi z 1,45 na 1.25v i tak sobie pracuje.
sidzok Napisano 7 Maj 2011 Autor Napisano 7 Maj 2011 myślałem nad zakupem tych nowych eneloop2500 ale wziąłem 2000mAh bo dobra opinia tyczy się tej starszej wersji.(tak mi w sklepie elektronicznym powiedzieli) ale nie jest powiedziane, że jeszcze ich nie zakupie:) te eneloopy 2000mAh można ładować do 1500razy a te nowe do 500razy.
jacko33 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 fuks_ag a czy Twoim zdaniem taki spadek jeśli ma miejsce może wydatnie wpłynąć na zasięg? J"
sidzok Napisano 7 Maj 2011 Autor Napisano 7 Maj 2011 ps jeszcze nie napisałem jak robiłem testy to wykrywacz pokazywał na eneloopach 70% naładowania a na duracell-ach 100%
psioter5 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 U to dużo zmienia, to znaczy że akumulatorki wymiatają jeśli tak :) chyba jednak się zbiorę na kupno.
sidzok Napisano 7 Maj 2011 Autor Napisano 7 Maj 2011 Czy wymiatają czy nie to nie wiem ale zasięgi mają takie same i na pewno nie są gorsze od alkaicznych:) dobre jest to że długo utrzymują energie jak się ich nie używa i mogą pracować przy ujemnych temperaturach
psioter5 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 no i nie wydajesz 12zł co kilka wypadów. dla mnie baterie wystarczają na około 30h aż nie zejdą do tych około 65%
Brzęczyszczykiewicz Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Tu macie przykładowe typowe charakterystyki rozładowania, które są dla małych prądów takie same dla CdNi, NiMH i Eneloop:http://battery.sanyo.com/en/spec/cadnica/KR-7000F.pdfZ nich można się domyślić (pewnie nie każdy może, ale trudno), dlaczego proxima i podobne wykrywacze pokazują i zawsze będą pokazywać bzdury w kwestii pozostałej pojemności baterii.
sidzok Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 psioter te eneloopy nawet jakbyś ładował przed każdymi wykopkami to starczą ci na dłuuugo:) a jaka oszczędność
fuks_ag Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Ujmę to tak -akumulatorki są alternatywą dla baterii ale maja mniejsze napięcie a co za tym idzie będzie różnica w czasie działania urządzenia zasilanego przez wyzej wymienione-i w pewnych sytuacjach może odzwierciedlić się to na pracy wykrywacza(spadną zasięgi przy akumulatorkach gdy napięcie spadnie poniżej 1,15-1.1v). Ale projektanci urządzeń zasilanych bateriami zostawili pewną tolerancję w zasilaniu aby korzystać z akumulatorków(min. ochrona środowiska).
Brzęczyszczykiewicz Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Nie ma żadnej reguły w tej kwestii i nie ma co wypowiadać ogólnych sądów. Wszystko zależy od konstrukcji konkretnego urządzenia.
margor Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Akumulatorki swoją drogą, lecz zwykłe tanie ładowarki dołączone do kompletu potrafią szybciutko je zniszczyć i zmniejszyć napięcie. Korzystam również z akumulatorków przy aparacie foto i w ciągu sezonu zajechałem 2 komplety sanyo... Dopiero kupiłem ładowarkę inteligentną" - Technoline BC700 - koszt niestety ok 100zł, która każdą sztukę rozładowuje i ładuje osobno, odświeża i widzę rzeczywiście poprawę przy aparacie jak i wykrywaczu.
psioter5 Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Druga sprawa co do ładowarek to czas ładowania, czym szybsza tym gorsza czym wolniejsza tym lepsza, moja GP ładuje 2h ale była tez wersja 15min ale nawet sprzedawca nie polecał bo drastycznie skracają żywotność akumulatorków.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 To tez nie jest reguła. Ładowarka jest dobra, jeśli potrafi w odpowiednim momencie wyłączyć ładowanie aby nie dopuścić do przeładowania, któr5e jest zabójcze dla ogniw. BC700/900 nie spełnia tego warunku, konkretnie mam na myśli to, że się potrafi pomylić i uszkodzić celę. Niestety za TYLKO (nie AŻ") 100zł nie można oczekiwać że urządzenie do ładowania będzie dobrej klasy.Bardzo szybko (poniżej godziny) można ładować tylko profesjonalne ogniwa BARDZO wysokiej klasy, których się nie kupić w sklepie. Najlepsze ogniwa dostępne w handlu można bez ryzyka ładować nie szybciej niż w 2 godziny i tylko pod warunkiem użycia bardzo dobrej ładowarki. Klikaczem" w stylu BC700 lepiej nie ładować szybciej niż w 4-5 godzin i, UWAGA, nie dłużej niż 8 godzin, bo wtedy ta prymitywna ładowarka ma trudności z określeniem stanu naładowania. Szczęśliwie tak się składa, ze niemal wszystkie ogniwa dostępne w handlu, wliczając badziewie udające markowe którego zatrzęsienie na Allegro, można ładować bezpiecznie w trybie przyspieszonym, czyli 5-6 godzin.
margor Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 Napisałem iestety ok. 100zł" bo dla niektórych użytkowników tego forum to jest rzeczywiście duża suma - jeśli zastanawiają się nad zakupem ładowarki w przedziale 20-30 zł. Akurat ten model (wiem ze nie ideał, ale nie wchodźmy na niedostępne pułapy cenowe) był i jest polecany na wielu forach fotograficznych i na pewno bije na głowę ładowarki dostępne masowo i w komplecie... Również nie polecam tzw. ekspresówek", kiedyś po użyciu takiej jednej w celu przyspieszenia ładowania miałem problem z utrzymaniem rozgrzanych akumulatorków na dłoni i oczywiście one same też tego nie wytrzymały.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.