Skocz do zawartości

pieczęć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Skoro już wiem że pieczęć ''kościelna'' to może teraz tropem herbu trzech ''wrębów'':
http://pl.wikipedia.org/wiki/Korczak_%28herb_szlachecki%29
Napisano
hmm wiemy że jest to herb: generała zakonu lub protonotariusza apostolskiego lub honorowego prałata lub honorowego kapelana papieskiego w randze hrabiego (korona rangowa w herbie) a XAK może to skrót od dewizy chociaż hmm a nazwisko właściciele pewnie znajdziesz tu: http://odkrywca.pl/kolejny-herb-na-guziku-prosz-o-pomoc-,208506.html
jeśli to wykopek to może podaj jakąś mniej więcej lokalizacje może uda się skojarzyć z kimś z herbowych
pozdrawiam
Napisano
Herb Korczak.
OPAT I PRAŁAT NIEZALEŻNY (NULLIUS)
BISKUP
GENERAŁ ZAKONU
PROTONOTARIUSZ APOSTOLSKI
HONOROWY PRAŁAT
HONOROWY KAPELAN PAPIESKI
Napisano
Dzięki za linka -- paru Korczaków z nazwiskiem na K faktycznie jest; szkoda, że nie wiem, skąd dokładnie pieczęć pochodzi...

Zastanawia mnie jedno. Na górze herbu mamy tego psa w sosjerce (swoją drogą, pokopany ród, któren taki herb obiera). Czy jeżeli pieczęć należałaby do biskupa czy opata, herb byłby mniejszy, a krzyż biskupi bądź pastorał byłby nad psem, czy też jeden z elementów (pies albo pastorał) byłby opuszczony? Bo może to np. opat był, tylko pastorał i szarfa z dewizą się zwyczajnie nie zmieściły; czy też takich numerów się nie praktykowało?

Patrzyłem na różne dewizy, nie znalazłem nic na X. W jakimś wątku na innym forum dla inicjałów XSS sugerują Xawery, Xiążę albo Xiądz. Zważywszy na frędzle faktycznie ten Xiądz brzmi chyba najsensowniej...
Napisano
Witam ponownie. Niezbyt uważnie przeglądałeś zawartość linków:)i tak pochodzenie herbu:
''...gdy przyszło po śmierci książęcia węgierskiego nowego pana obierać, że był w wielkiej u wszystkich wziętości tak dla dostatków i urodzenia znacznego, jako też dla spraw rycerskich, zapraszany był na tron węgierski. Wzbraniał się tego mąż roztropny, a chcąc się prędzej zbyć nacierających na siebie, innego im z familii Kaninów nastręczył na pana, na co gdy przyzwolili, stąd urosła fabuła, że Węgrowie psa sobie za pana obrali. Gdy się zaś Kaninos na państwie okrutnym dla poddanych uczynił, on go z państwa zrucił i z życia wyzuł. Po wtóre tedy za pana swego mieć go chcieli, ale i tu się wyłamał, na pamiątkę jednak, że Kanina tyrana zabił, psią głowę w czaszy na podobieństwo Kaninowej, jako ją ludziom prezentował, w herbie nadano; przydawszy trzy rzeki, nad którymi nieprzyjacioły królestwa tego nieraz porażał.''
Czy mniejszy? pewnie nie, raczej pieczęć większa by to zmieścić a herb rodowy byłby na tle np biskupiego tak by wszystko zmieścić (i psa a nad nim pastorał).
Czy xiądz hmm na pieczęci masz 6 chwostów więc wyższa ranga kapłana.

Z tego co się naczytałem obsadziłbym tą pieczątkę miedzy XVI a XVIII wiekiem
Poza tym ten herb jest okrojony z hełmu jest na nieco spłaszczonej okrągłej tarczy i w miejscu trzymaczy ma coś jakby skrzydła może strzały a może różaniec?? to go odróżnia od wszystkich jemu podobnych jakie znalazłem - nic więcej już nie wydedukuje i przydałby się tu biegły heraldyk.
- Mama nadzieje że się nie obrazi.. Użyj szukajki na forum szukaj użytkownika o niku: haks odezwij się do niego na maila poproś o pomoc wklej linka do posta... jest naprawdę nieprzeciętny! w te klocki, daj znać jak coś sie dowiesz bo i mnie to ostro zaciekawiło:)
A co do XAK to chociaż herb nie pasuje bo ten jest własnego.. to XAK się podpisywał: Antoniewicz Karol Bołoz http://www.polona.gov.pl/dlibra/doccontent2?id=5140&from=editionindex&from=${searchType}search&dirids=34&lang=pl
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie