zabi Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Napisano 30 Kwiecień 2011 Witam!Czy granaty F1 były jakoś sygnowane na skorupach? Spotkałem się ostatnio że było wybite kółko i w środku tego kółka bardzo niechlujnie 1, ponadto na spodzie był wybity znaczek przypominający literkę T".Pozdrawiam
zabi Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Napisano 30 Kwiecień 2011 Owszem szukalem w googlach zanim zapytalem, nic nie znalazlem, a co do niechlujnosci to nie wiem o co ci chodzi, sygnatury wygladaja jakby byly dlutem wyskrobane, bardzo niestarannie, wiec niechlujnie to poprawne okreslenie
wino39 Napisano 30 Kwiecień 2011 Napisano 30 Kwiecień 2011 A temat chyba nie za bardzo na główne....Ale co ja tam wiem.
karabin Napisano 1 Maj 2011 Napisano 1 Maj 2011 Witam .Na moich skorupkach F1 (współczesne) są bicia od spodu ,też mało widoczne a na boku ,,F-1,, jeśli nie wyraźne to wina formy odlewniczej gdyż owe F-1 jest już w formie i nikt tego nie wybija. Pozdro.
zabi Napisano 1 Maj 2011 Autor Napisano 1 Maj 2011 Dzięki kol. karabin, chodzi mi jednak o produkcję wojenną, radziecką. I tak jak mówię, widnieje kółko a w środku 1", nie ma literki F"Pozdrawiam
vis1939 Napisano 1 Maj 2011 Napisano 1 Maj 2011 Spotyka się wojenne f1 z biciami wytwórcy.Jednak nie wiele mi o tym wiadomo,poszukać musisz sam.
zabi Napisano 1 Maj 2011 Autor Napisano 1 Maj 2011 Czyli ta jedynka w koleczku moze oznaczac rok produkcji, 1941?
zabi Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Napisano 30 Kwiecień 2011 Witam!Czy granaty F1 były jakoś sygnowane na skorupach? Spotkałem się ostatnio że było wybite kółko i w środku tego kółka bardzo niechlujnie 1, ponadto na spodzie był wybity znaczek przypominający literkę T".Pozdrawiam
Ave Danzig Napisano 1 Maj 2011 Napisano 1 Maj 2011 Jest naprawdę mnustwo rodzajów sygnatór... na fotkach kilka moich :)A to znalazłem w necie (po przetłumaczeniu):Podczas wojny granaty F-1 produkowano w fabrykach: № 254 (od 1942 г.), № 230 («Тизприбор»), № 53 w pracowniach stoczniowych w Повенетскуoraz w zakładzie mechanicznym w Кандалакше, centralno-naprawczych zakładach „Сороклаг НКВД”, artelu (zrzeszenie drobnotowarowych producentów) «Примус» (Leningrad), itp.Do produkcji granatów F-1 zaangażowano również wiele organizacji bez profilu docelowego. Np. po instrukcji Горкома ВКП(б) z 28 grudnia 1941 roku, w pracowniach Leningradzkiej politechniki była zorganizowana ich produkcja (odlewy i obróbka mechaniczna).
Ave Danzig Napisano 1 Maj 2011 Napisano 1 Maj 2011 cyfry na 2 pierwszych prawdopodobnie oznaczają rok produkcji (pońcówka 194_)
Pytanie
zabi
Czy granaty F1 były jakoś sygnowane na skorupach? Spotkałem się ostatnio że było wybite kółko i w środku tego kółka bardzo niechlujnie 1, ponadto na spodzie był wybity znaczek przypominający literkę T".
Pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.