Skocz do zawartości
  • 0

Granat F1 sygnatury

zabi

Pytanie

Napisano
Witam!

Czy granaty F1 były jakoś sygnowane na skorupach? Spotkałem się ostatnio że było wybite kółko i w środku tego kółka bardzo niechlujnie 1, ponadto na spodzie był wybity znaczek przypominający literkę T".

Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Owszem szukalem w googlach zanim zapytalem, nic nie znalazlem, a co do niechlujnosci to nie wiem o co ci chodzi, sygnatury wygladaja jakby byly dlutem wyskrobane, bardzo niestarannie, wiec niechlujnie to poprawne okreslenie
Napisano
Witam .
Na moich skorupkach F1 (współczesne) są bicia od spodu ,też mało widoczne a na boku ,,F-1,, jeśli nie wyraźne to wina formy odlewniczej gdyż owe F-1 jest już w formie i nikt tego nie wybija.
Pozdro.
Napisano
Dzięki kol. karabin, chodzi mi jednak o produkcję wojenną, radziecką. I tak jak mówię, widnieje kółko a w środku 1", nie ma literki F"

Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Czy granaty F1 były jakoś sygnowane na skorupach? Spotkałem się ostatnio że było wybite kółko i w środku tego kółka bardzo niechlujnie 1, ponadto na spodzie był wybity znaczek przypominający literkę T".

Pozdrawiam
Napisano

Jest naprawdę mnustwo rodzajów sygnatór... na fotkach kilka moich :)

A to znalazłem w necie (po przetłumaczeniu):

Podczas wojny granaty F-1 produkowano w fabrykach: № 254 (od 1942 г.), № 230 («Тизприбор»), № 53 w pracowniach stoczniowych w Повенетску
oraz w zakładzie mechanicznym w Кандалакше, centralno-naprawczych zakładach „Сороклаг НКВД”, artelu (zrzeszenie drobnotowarowych producentów) «Примус» (Leningrad), itp.

Do produkcji granatów F-1 zaangażowano również wiele organizacji bez profilu docelowego. Np. po instrukcji Горкома ВКП(б) z 28 grudnia 1941 roku, w pracowniach Leningradzkiej politechniki była zorganizowana ich produkcja (odlewy i obróbka mechaniczna).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie