315-PK Napisano 23 Lipiec 2011 Napisano 23 Lipiec 2011 WitamAd. 2011-07-18 08:20:11 bodziu To Dęblin-Irena.
KayFranz Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Ze strony v-like-vintage.net...Sądząc po lekkim zamieszaniu, widzimy tu właśnie wypadek, jakiemu uległ na lotnisku Hendon 21 lipca, podczas Challenge'u 1930, samolot RWD-4 SP-ADK (załoga Żwirko i Wigura, nr konkursowy O9). Podczas kołowania samolot uderzył w cysternę, uszkodzone zostało skrzydło, ale udało się je naprawić i następnego dnia można było kontynuować lot okrężny.Dwie rzeczy mnie tu zastanawiają: jeżeli ten pan w białej koszuli, krawacie i charakterystycznym bereciku to Żwirko, to dlaczego z okna drugiej kabiny, zajmowanej w samolotach RWD zwykle przez pilota, ktoś się wychyla? Czyżby sprawcą wypadku był pan inżynier W.?I druga rzecz: w porównaniu z ciemnymi elementami strojów osób na fotografii kolor znaków na płacie nie wydaje mi się czarny, jak to czasami podawane jest na sylwetkach barwnych.Obstawiam czerwony, podobnie jak pas na grzbiecie kadłuba. Myślę, że równie czerwone były znaki na bokach kadłuba. Kolor jaśniejszy (na płatach i kadłubie) to - moim zdaniem - srebrny.
bodziu000000 Napisano 31 Lipiec 2011 Autor Napisano 31 Lipiec 2011 na odwrocie napis Po wylądowaniu w Warszawie 24 VII 1937r"
romigraf Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 Czesc KayFranz,Istotnie, zdjecie wykonano tuz przed kolizja. Niestety, pan w beretce to nie Zwirko. Na zdjeciu ze strony, ktora wspominasz dosc ciezko to stwierdzic dlatego zalaczam powiekszony fragment oryginalnego zdjecia. Jak sam zapewne przyznasz to nie twarz Franka Zwirki no i beretka nie taka - frankowa byla klasyczna" z antenka :-)Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.