Skocz do zawartości
  • 0

Zdobiony element z dwudziestoma otworami

misiek30cd

Pytanie

Napisano

Nie daje mi spokoju ten przedmiot,znaleziony na polu ornym.Wymiary 5x3cm,grubość około 8 mm.Nie wygląda na odłamany element czegoś.Pokryty zieloną patyną,na bokach symetrycznie po 10 otworów.Jedna strona prymitywnie zdobiona.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
weteran, coś takiego jak kopacz fotkę zamieścił. Metalowy korpus a w tych otworkach trzcinki lub inne rurki umieszczone. Głębokość otworków w korpusie może regulowała barwę dźwięku...
Napisano

Dzięki Panowie za zainteresowanie,ale to nie jest instrument muzyczny,otwory są z dwóch boków (tak jak zaznaczone kwadraty) głębokość 5 mm ale nie dokładnie awiercone" wiec dlatego ta tolerancja +/- 1 mm,ale nie ma systematyczności w tej tolerancji.Bok nie zdobiony (zdjęcie 2 i 3) jest wklęsły.Mam kuzyna doktora archeologi i wydatował to na wczesne średniowiecze,pracują nad tym ale nie wiadomo co to za ciort.
Z każdej strony kombinuje a może jakby połączyć te otwory dziesięcioma kołami przeciętymi o średnicy koła 10 cm to była by bransoleta.Mam nadzieję ze pisze jasno i można sobie to wyobrazić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie