misiek30cd Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 Nie daje mi spokoju ten przedmiot,znaleziony na polu ornym.Wymiary 5x3cm,grubość około 8 mm.Nie wygląda na odłamany element czegoś.Pokryty zieloną patyną,na bokach symetrycznie po 10 otworów.Jedna strona prymitywnie zdobiona.
kopacz18-82r Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 i dobrze że nie są na wylot - nie gwizdałeś nigdy na łusce lub butelce :)
Weteran-39 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Trochę się spózniłem z odpowiedzią,raczej nie okaryna brak otworów na przelot lub z boku.Zdjęcie które zamieszczam to tylko przykład drewnianej okaryny.
szczurek_1979 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 weteran, coś takiego jak kopacz fotkę zamieścił. Metalowy korpus a w tych otworkach trzcinki lub inne rurki umieszczone. Głębokość otworków w korpusie może regulowała barwę dźwięku...
jotem Napisano 24 Kwiecień 2011 Napisano 24 Kwiecień 2011 grzebien???zeby z innego, nie trwalego materialu...
misiek30cd Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 Grzebień odpada otwory są na dwóch bokach.
misiek30cd Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Dzięki Panowie za zainteresowanie,ale to nie jest instrument muzyczny,otwory są z dwóch boków (tak jak zaznaczone kwadraty) głębokość 5 mm ale nie dokładnie awiercone" wiec dlatego ta tolerancja +/- 1 mm,ale nie ma systematyczności w tej tolerancji.Bok nie zdobiony (zdjęcie 2 i 3) jest wklęsły.Mam kuzyna doktora archeologi i wydatował to na wczesne średniowiecze,pracują nad tym ale nie wiadomo co to za ciort.Z każdej strony kombinuje a może jakby połączyć te otwory dziesięcioma kołami przeciętymi o średnicy koła 10 cm to była by bransoleta.Mam nadzieję ze pisze jasno i można sobie to wyobrazić.
misiek30cd Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Symetryczne otwory jak zaznaczone kwadratami.
Pytanie
misiek30cd
Nie daje mi spokoju ten przedmiot,znaleziony na polu ornym.Wymiary 5x3cm,grubość około 8 mm.Nie wygląda na odłamany element czegoś.Pokryty zieloną patyną,na bokach symetrycznie po 10 otworów.Jedna strona prymitywnie zdobiona.
36 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.