Skocz do zawartości

bunkry -linia B1

krzbel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,spotkałem się ostatnio na linii B1 z bunkrem ,którego typu nie znam(nie jestem w tym temacie mocny)
Fotki nie posiadam,ale napewno nie był to standartowy Tobruk,jest większy(jedna duża komora,i druga mniejsza jakby pod wieże?z metalową okrągłą podstawą),wiem że pytanie trochę zagmatwane ale może coś da sie ustalić...
pzdr
Krzbel

Lokalizacja -Działoszyn nad Wartą,co dokładniejszego opisu,schron z dwoma okrągłymi wejsciami od góry(boki są zasypane więc nie wiem czy coś jest)w w większym otworze umiejscowiona jest metalowa podstawa z takim trzpieniem,srednicy około 1,5m-mniej wiecej przy podłodze,po bokach tej komory były takie 3 jakby wnęki 50 na 30 cm.Z tej czesci widać było zejscie jakby do przedziału dla zalogi około 3 na 2 m.Oprócz tego dużego wejscia jest też taki mniejszy właz okrągły trochę mniejszy niż w Ringstadach-z niego też jest zejscie do tego przedziału dla załogi-całośc zalana wodą na 50 cm.Dotychczas w okolicach widziałem tylko tradycyjne Ringstady
może ktoś zasugeruje jakiś typ- namiar na foty takiego schronu

Z Twojego opisu wynika, że jest to raczej Ring pod 81 mm moździerz. Oznaczenie niemieckie nowe bauform 207 (stare bauform 69); wymiary (w metrach) 5,00 x 4,80 x 2,85. dziura ok 170 m sześciennych, beton ok 38 m sześciennych zbrojenie ok. 2,5 t.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie