krzbel Napisano 23 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2011 Witam,spotkałem się ostatnio na linii B1 z bunkrem ,którego typu nie znam(nie jestem w tym temacie mocny)Fotki nie posiadam,ale napewno nie był to standartowy Tobruk,jest większy(jedna duża komora,i druga mniejsza jakby pod wieże?z metalową okrągłą podstawą),wiem że pytanie trochę zagmatwane ale może coś da sie ustalić...pzdrKrzbel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Kwiecień 2011 Share Napisano 23 Kwiecień 2011 A jakby tak coś więcej? np: lokalizacja,trochę dokładniejszy opis? Mamy tak w ciemno zgadywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzbel Napisano 23 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2011 Chyba racja,muszę zrobić foty-tak raczej nic z tego nie bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Kwiecień 2011 Share Napisano 23 Kwiecień 2011 lub podać lokalizacje,na forum jest kilka osób kochających linie i konstrukcje z 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 23 Kwiecień 2011 Share Napisano 23 Kwiecień 2011 Bauform 238 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Żerkowice ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzbel Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Lokalizacja -Działoszyn nad Wartą,co dokładniejszego opisu,schron z dwoma okrągłymi wejsciami od góry(boki są zasypane więc nie wiem czy coś jest)w w większym otworze umiejscowiona jest metalowa podstawa z takim trzpieniem,srednicy około 1,5m-mniej wiecej przy podłodze,po bokach tej komory były takie 3 jakby wnęki 50 na 30 cm.Z tej czesci widać było zejscie jakby do przedziału dla zalogi około 3 na 2 m.Oprócz tego dużego wejscia jest też taki mniejszy właz okrągły trochę mniejszy niż w Ringstadach-z niego też jest zejscie do tego przedziału dla załogi-całośc zalana wodą na 50 cm.Dotychczas w okolicach widziałem tylko tradycyjne Ringstadymoże ktoś zasugeruje jakiś typ- namiar na foty takiego schronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzbel Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Pdobno w ukazało sie coś wydawnictwa Infort ,traktującego o linii b1 w okolicach Działoszyna,-byłbym wdzięczny za materiałpzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Z Twojego opisu wynika, że jest to raczej Ring pod 81 mm moździerz. Oznaczenie niemieckie nowe bauform 207 (stare bauform 69); wymiary (w metrach) 5,00 x 4,80 x 2,85. dziura ok 170 m sześciennych, beton ok 38 m sześciennych zbrojenie ok. 2,5 t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzbel Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Witam-odszukałem foty i jest to Ring pod granatnik,dokładnie tak wygląda.Ata metalowa płyta do czego służyła-podstawa pod granatnik??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Jak 2 otwory od góry, to zgadza się - Bauform 207. Działoszyn czy Trębaczew?Tak, ta płyta to podstawa pod granatnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.