obelix Napisano 20 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Witam. Znalazłem wczoraj w lesie taką monetkę malutką jej średnica wynosi 1,3mm, chyba miedziana, wydaje mi sie że rosyjska bo są tu litery takie podobne do rosyjskich. Na rewersie jest orzeł z dwoma głowami a, data może jest ale jej nie widać, niewiem czy istnieje takie coś jak półtina rosyjskie bo mi sie tak coś kojarzy ,ale nie jestem ekspertem.Dlatego jakby ktoś wiedział jaka to monetka i z jakiego okresu to będe wdzięczny. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 20 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Zdjęcia mogą być niewyraźne bo robione telefonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 20 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 ...Zdjęcia mogą być niewyraźne bo robione telefonem...nie!!! - zdjęcia obiektu do identyfikacji powinny być wyraźne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 20 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Takie są napisy na tej monetce awersie, niewiem może to coś pomoże...ale co do ostatniego L to nie jestem pewny bo niewyraźne jest.A zdjęcia przedstawiają rzetelny stan monety...nie jest w super stanie...a pozatym to niemam jak zrobić lepszych zdjęć bo niemam aparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 szukaj : pałuszka, połuszkaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:55 20-04-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 20 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Brawo tyfus tak to połuszka,Piotr I (ur. 30 maja/9 czerwca 1672 w Moskwie, zm. 28 stycznia/8 lutego 1725 w Sankt Petersburgu)., Moneta pochodzi z lat 1711-1720 Tylko takie daty znalazłem przy tych monetach, mogą być inne ale tyle mi wystarczy. Dzięki wielkie Tyfus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dws Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 1700 - 1725 Петр I Алексеевичpiotr I Aleksiejewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 Mam taka monetę i zastanawiam się jak odczytać trzeci wers, gdzie podobno zapisana jest data w języku starosłowiańskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 Przepraszam, czwarty (od góry) wers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 google + cyfry zapis słowiański".Gwarantuję rozwiązanie zagadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.