Skocz do zawartości
  • 0

Zgorzelec na pocztówkach. Do Allegro.

traper6

Pytanie

Napisano

Mam pytanie do mieszkańców Zgorzelca i okolic.

Które budynki przedstawione na pocztówkach znajdują się w Zgorzelcu, a które w niemieckim Görlitz i co one przedstawiają ?

1. Ratusz ?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nigdy tam nie byłem, ale co do pierwszego zdjęcia - to chyba nie ratusz, bo na określenie ratusza Niemcy używają słowa Rathaus. Stadthalle, to coś jak hala miejska, ewentualnie miejski dom kultury. Kunst oznacza sztukę, a Brunnen to studnia, podejrzewam więc, że to po prostu budynek miejskiej studni, czy czegoś w tym rodzaju.
Napisano
To Keisertrutz, to jakiś fragment miejskich obwarowań, budynek obronny, Keiser, to cesarz, Trutz oznacza obronę, opór. Z Postplatz - dobrze kombinujesz, to plac pocztowy. Tak samo z teatrem miejskim. Co do ostatniej fotki - Blick nach der - to widok na. To Ruhmeshalle, to nie wiem :)
Napisano

Mam pytanie do mieszkańców Zgorzelca i okolic.

Które budynki przedstawione na pocztówkach znajdują się w Zgorzelcu, a które w niemieckim Görlitz i co one przedstawiają ?

1. Ratusz ?

Napisano
Odgrzebuje troche zimnego kotleta, ale jestem ze Zgorzelca i coś na ten temat mogę dorzucić od siebie.
1. Obecnie nie ma tam nic. Swego czasu był to Dom Kultury" z salami widowiskowymi, wystawami, galeriami i spotkaniami międzynarodowymi.
2. W tej chwili znajduje się tam muzeum. Czym był budynek w dawnych czasach? Bastionem połączonym w murami - jak zauważył s_boj
3. Tak - plac pocztowy. Budynek w tle to piękna poczta z czerwonej cegły. Dzisiaj plac prezentuje się równie pieknie, lecz w nieco zmienionej formie. więcej rabatek kwiatowych.
4. Banhof - dworzec pkp. Piękne sklepienie w środku.
5.Nadal działający teatr Goerlitz.
6. Istotnie - Dom Kultury w Zgorzelcu albo Hala Sławy - bo tak było niegdyś nazywane. W tej chwili nie pozostało nic z dawnej świetności... mowa o wnętrzu budynku i jego zdobieniach.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie