Jump to content

Guziki, monety i inne...

Recommended Posts

Witam, założyłem tutaj taki temat ponieważ chodzi o identyfikację szczegółową i ogólną. Dziwna sprawa - na terenie kilkudziesięciu m2 ponad setka różnych rzeczy z okresu około 100 lat. Guziki - wojskowe, cywilne, pocztowe, górnicze, monety polskie i niemieckie międzywojenne, dużo PRL oraz inne pierdółki. Proszę o id guzików oraz podpowiedzi co do tego znaleziska...
Pierwsze co mi wpadło do głowy to pętla czasu :) albo np. wyrzucona kolekcja.

Też myślałem o jakimś budynku ale zero śladów. Ostatnie przedmioty z lat 80-tych XX w, coś by się zachowało. A część guzików jak widać trochę zmaltretowana, gdyby normalnie odpadły byłyby co najmniej nie pogniecione - leśny miękki piasek.

Marynarskie PRL są wzoru 1961 ,podobnie jak i te z tworzywa.W mojej okolicy często wychodzą takie mieszanki,i przynajmniej u mnie są to zrzuty odpadów z fabryk włókienniczych.Starsi koledzy pewnie pamiętają osoby które skupowały szmaty,były one przetwarzane wtórnie na surowiec,a wszelkie elementy metalowe były traktowane jako odpad i lądowały na polu.

Dodaję zdjęcia, niestety moneta wygląda tylko na radosną twórczość odlewniczą, z jednej strony orzełek pseudopiastowski, z drugiej coś co miało przypominać lwa z groszy praskich. Materiał niewiadomy, wygląda na stop być może cyny, raczej nie srebro, obok znalezione kawałki...

a może jak tam szedłeś to też zgubiłeś 5gr z 2002 i oberwał Ci się guzik od mankietu i właśnie jakiś kolo o bardzo podobnej ksywie murgor" w bardzo podobnym świecie równoległym zastanawia się skąd to wszystko razem w jednym miejscu ;)

a tak poważnie - to musiało wylądować w ziemi w jednym czasie. nie jest chyba możliwe żeby w tym obszarze chodzili milicjanci kolejarze listonosze i górnicy i jacyś dziwni żołdacy prusacy gubiąc guziki i pieniążki. też sobie tak pomyślałem że może swego czasu wyrzucono tam jakieś szmaty czy coś z jakiegoś magazynka. cholera wie.

W światy równoległe poniekąd wierzę ale może bez przesady ;)
ale w życiu jeszcze nic nie zgubiłem a tym bardziej w lesie - nieduży ze mnie pożytek dla przyszłych lub ównoległych" poszukiwaczy. Zastanawiają mnie tylko te dziwne monetki - odlew i ołowiane kopie denarków i to że wszystko rozsiane między starymi drzewami...

Czyli rzeczywiście wychodzi na to że dawno,dawno temu ( ok 30 lat ) jakiś zmęczony życiem - a może nie tylko życiem :) - poszukiwacz postanowił pozbyć się swojej pięknej i z trudem zbieranej kolekcji. A żeby było ciekawiej rozrzucił ją po lesie w promieniu kilkudziesięciu metrów. I oto ja zostałem tym szczęśliwcem który trafił w sumie na ciekawy zbiorek i mam nadzieję że to przejęcie pałeczki" jest znakiem do wielu dalszych wspaniałych odkryć przez moją skromną osobę ;)
Pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information