margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Witam, założyłem tutaj taki temat ponieważ chodzi o identyfikację szczegółową i ogólną. Dziwna sprawa - na terenie kilkudziesięciu m2 ponad setka różnych rzeczy z okresu około 100 lat. Guziki - wojskowe, cywilne, pocztowe, górnicze, monety polskie i niemieckie międzywojenne, dużo PRL oraz inne pierdółki. Proszę o id guzików oraz podpowiedzi co do tego znaleziska... Pierwsze co mi wpadło do głowy to pętla czasu :) albo np. wyrzucona kolekcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Marynarka - PRL ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Górnicze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Pocztowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Cywilne...Co do wojskowych z pierwszej fotki to polskie, pruskie, niemieckie, rosyjskie i bliżej nie znane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Inne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Całość parę cm. pod warstwą igliwia, dorzucę jeszcze zdjęcia monet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Ciekawsze monetki, reszta sam PRL lata 70-80.Te trzy na dole to ołowiane kopie jakiś starych monet, dam osobno na id. Jakieś pomysły co do całości ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelikan85 Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 może jakaś wyburzona chałupa tam stała? Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Też myślałem o jakimś budynku ale zero śladów. Ostatnie przedmioty z lat 80-tych XX w, coś by się zachowało. A część guzików jak widać trochę zmaltretowana, gdyby normalnie odpadły byłyby co najmniej nie pogniecione - leśny miękki piasek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Albo wyrzucona kolekcja jakiegoś poszukiwacza w latach 80-tych, ale komu by sie chciało rozrzucać pojedyńczo na sporym obszarze miedzy drzewami swoje zbiory? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek.Ant. Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 Marynarskie PRL są wzoru 1961 ,podobnie jak i te z tworzywa.W mojej okolicy często wychodzą takie mieszanki,i przynajmniej u mnie są to zrzuty odpadów z fabryk włókienniczych.Starsi koledzy pewnie pamiętają osoby które skupowały szmaty,były one przetwarzane wtórnie na surowiec,a wszelkie elementy metalowe były traktowane jako odpad i lądowały na polu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
butchcassiddy Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 Daj lepsze zdjęcia tej najmniejszej monety. Wydaje mi się, że to jakiś brakteat guzikowy. Czy to srebro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 Dodaję zdjęcia, niestety moneta wygląda tylko na radosną twórczość odlewniczą, z jednej strony orzełek pseudopiastowski, z drugiej coś co miało przypominać lwa z groszy praskich. Materiał niewiadomy, wygląda na stop być może cyny, raczej nie srebro, obok znalezione kawałki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 Druga strona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 Po za tym starsze guziki wygladają jak wykopane na drodze, pogniecione, zniczczone a leżały obok prawie nowych w piaskowej ziemi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 Uszka pogniecione - istne wykopki. A miejsce to stara puszcza jodłowa więc pole odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 Było jeszcze kilka łusek lugera i nowe myśliwskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 Między nimi taki herbowy - prawie nówka, proszę o id. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fanatyk Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 a może jak tam szedłeś to też zgubiłeś 5gr z 2002 i oberwał Ci się guzik od mankietu i właśnie jakiś kolo o bardzo podobnej ksywie murgor" w bardzo podobnym świecie równoległym zastanawia się skąd to wszystko razem w jednym miejscu ;)a tak poważnie - to musiało wylądować w ziemi w jednym czasie. nie jest chyba możliwe żeby w tym obszarze chodzili milicjanci kolejarze listonosze i górnicy i jacyś dziwni żołdacy prusacy gubiąc guziki i pieniążki. też sobie tak pomyślałem że może swego czasu wyrzucono tam jakieś szmaty czy coś z jakiegoś magazynka. cholera wie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 W światy równoległe poniekąd wierzę ale może bez przesady ;)ale w życiu jeszcze nic nie zgubiłem a tym bardziej w lesie - nieduży ze mnie pożytek dla przyszłych lub ównoległych" poszukiwaczy. Zastanawiają mnie tylko te dziwne monetki - odlew i ołowiane kopie denarków i to że wszystko rozsiane między starymi drzewami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fanatyk Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 może ten wątek jest wyjaśnieniem ;)zwłaszcza wypowiedź kolegi pikami http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=674414#1244366 Link to comment Share on other sites More sharing options...
margor Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 Czyli rzeczywiście wychodzi na to że dawno,dawno temu ( ok 30 lat ) jakiś zmęczony życiem - a może nie tylko życiem :) - poszukiwacz postanowił pozbyć się swojej pięknej i z trudem zbieranej kolekcji. A żeby było ciekawiej rozrzucił ją po lesie w promieniu kilkudziesięciu metrów. I oto ja zostałem tym szczęśliwcem który trafił w sumie na ciekawy zbiorek i mam nadzieję że to przejęcie pałeczki" jest znakiem do wielu dalszych wspaniałych odkryć przez moją skromną osobę ;)Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.