kowalinho Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Panowie, mam problem.Trafiła się ostatnio pośród wielu rzeczy przedwojenna poprzeczka (koalicyjka) do pasa głównego. Stan piękny, skóra miękka, do użytku, kompletna, bez ubytków. Problem jest taki, że jest fajna, ale z odległości minimum 1 metra. Jak się podejdzie bliżej - cuchnie grzybem i pleśnią.Leżała w pomieszczeniu, gdzie niestety od pewnego czasu panowała bardzo duża wilgoć. Czas na tyle krótki, że przetrwała, tak jak przetrwała poprzednie parędziesiąt lat, ale na tyle długi, że dało jej to w kość. A konkretniej w skórę - była pokryta pięknym, zielonym nalotem pleśni. Po całości. Zmyłem to wszystko szmatką nasączoną wodą z mydłem. Pleśń zeszła, wszystko fajnie. Ale cuchnie właśnie jak nieszczęście.Poradźcie cosik, takiego śmierdziela w domu trzymał nie będę, a w piwnicy trochę żal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 moim zdaniem żeby zlikwidować smród pleśni trzeba zlikwidować pleśń której na pewno całej nie zmyłeś! może jakieś chemikalia by były dobre do tego? odgrzybiacze itp? ale też nie wiem czy one nie zaszkodzą w jakiś sposób? można kupić w sklepie takie specyfiki. Mi kiedyś w łazience od wilgoci wyszła pleśń i kupiłem savo"(taki odgrzybiacz) z tym, że on śmierdzi chlorem i nie wiem czy jakoś nie wyblaknie ta koalicyjka, musiałbyś poeksperymentowac na jakimś kawałku niepotrzebnej skóry i zaobserwować co się stanie. Albo zapytać o jakieś łagodniejsze środki na pleśń. w sumie dużo ci nie doradziłem. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=ple%B6%F1&ws=txt&id_forum=4&forum=on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 i wszystko jasne:) nawet nie pomyślałem o szukajce:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Poszukaj opisu konsewacji butów kawaleryjskich.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Dzięki, spróbuję tą lanoliną.Moim sposobem na juchtówki tej koalicyjki nie będę traktował... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Tak jak pisze Kol Cyrograf-poszukaj o butach -tam jest sposób na pleśń. powinno wyjść przy haślelanolina" która NIE zlikwiduje pleśni ani zapach. Lanolina natłuszcza starą,wyschniętą skórę i czyni ją elastyczną ale nie zwalcza pleśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 wymocz w wodzie z płynem do naczyń,wyszoruj gdzie się da szczotkąpotem lanolina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Aaa. Już zajarzyłem. Wybaczcie, przyzwyczajony jestem do opisów ( i praktyki) konserwacji współczesnych butów kawaleryjskich. Już kojarzę, o który materiał tekstowy chodzi.Jeszcze raz dzięki wszystkim, będę walczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.