Prałat Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 Mam pytanie do kolegów, którzy są ze Skierniewic albo okolic.Wiecie może czy żołnierze należący do 18 pp. stacjonujący w Skierniewicach, którzy zmarli w okresie międzywojennym byli chowani na cmentarzu wojskowym???Mój pradziadek był pochowany w Skierniewicach , był w stopniu starszego sierżanta.Wiem że rodzina wyprowadziła się do Warszawy i jeśli był grób na cmentarzu cywilnym to dowiadywałem się u Proboszcza parafii w Skierniewicach że nie mam na co liczyć jeśli grób był długo nie opłacany.Ale czy jest szansa że jest on na cmentarzu wojskowym????Proszę o odpowiedź
sqh Napisano 16 Kwiecień 2011 Napisano 16 Kwiecień 2011 Obym się mylił, ale, jak kojarzę, w Skierniewicach nie było i nie ma osobnego cmentarza wojskowego. Był tylko wojenny, z I Wojny Światowej.
pi.ko Napisano 18 Kwiecień 2011 Napisano 18 Kwiecień 2011 jednak istnieje szansa, że była wydzielona kwatera wojskowa na cmentarzu komunalnym / farnym.
krzyhal Napisano 18 Kwiecień 2011 Napisano 18 Kwiecień 2011 Akurat w przypadku Skierniewic to cmentarz farny" i komunalny to były dwa całkiem różne cmentarze. Przynajmniej w latach 60-tych i 70-tych. Stary cmentarz katolicki mieści się w pobliżu torów kolejowych a nowy cmentarz miedzy rzeką a drogą na Rawę Maz. Cmentarz komunalny - na tak zwanej strzelbie - obecnie wygląda na całkiem zaniedbany - znajduje się nieco bliżej koszar niż nowy i po drugiej stronie ulicy - bliżej rzeki. Na cmentarzu komunalnym chowano owszem wojskowych ale nie przedwojennych a głównie powojennych z wojska ludowego" oraz innych czynowników i sekretarzy.W lesie, za cmentarzem komunalnym, w stronę nowego cmentarza kiedyś też musiał być jakiś cmentarz - są tam chyba jeszcze ślady starych grobów. W samym mieście przy ul. Kilińskiego w latach 60-tych też był cmentarz ale chyba nie katolicki - obecnie jest tam duże skrzyżowanie. Jeśli przedwojenny wojskowy to pewnie był pochowany na tym cmentarzu przy torach kolejowych.
ZA Napisano 21 Luty 2012 Napisano 21 Luty 2012 Odgrzeję poszukiwania.Pradziadek może być wymieniony w obsadzie personalnej 18 pp z okresu międzywojennego w książce:Edward Włodarczyk, dziejów 26 Dywizji Piechoty w Skierniewicach", Skierniewice 2009. (pozycja jest w wielu bibliotekach i można chyba też jeszcze kupić)Co do pochówku, to o ile był wyznania rz-kat. to dwa cmentarze wchodzą w grę:- cmentarz św. Rocha przy ul. św. Stanisława(?mniej prawdopodobne) - cmentarz św. Józefa przy ul. Kozietulskiego (bardziej prawdopodobne)Czyli księgi tych cmentarzy/ich parafii lub być może księga kościoła garnizonowego (z okr. II RP) w Skierniewicach. E. Włodarczyk chyba wymienia kościół garnizonowy.Nawet jeżeli nie opłacono w późniejszych czasach placowego" to księgi muszą mieć zawarte odpowiednie adnotacje. Trzeba tylko dobrze określić czas śmierci/pochówku. Tylko czy księgi/wpisy z tego okresu ocalały...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.