coe Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Po egzaminie gimnazjalnym - Feralne słówko: póki"Milena zarzeka się: - Przecież śpiewałam: póki my żyjemy" przez całą podstawówkę. Koledzy, którzy wyszli właśnie z egzaminu, kiwają głowami na potwierdzenie. Wszyscy miny mają kwaśne. - Przez to póki" pójdziemy chyba do zawodówki. Różnice między tekstem pierwszej zwrotki pieśni Legionów a tekstem pierwszej zwrotki hymnu państwowego dotyczą trzech, czterech, pięciu czy sześciu wyrazów? - to pytanie z wtorkowego egzaminu gimnazjalnego wzbudziło najwięcej kontrowersji.Pieśń Legionów została podana w teście: Jeszcze Polska nie umarła, Kiedy my żyjemy, Co nam obca moc wydarła, Szablą odbijemy" - czytamy. - Dla uczniów, którzy znają hymn, nic bardziej prostego jak wskazanie różnic - ocenia Justyna Krzysztyńska, polonistka z Prywatnego Gimnazjum nr 1 w Krakowie. Tyle że - jak się okazuje - uczniowie hymnu dokładnie nie znają. Większość, z którymi wczoraj rozmawialiśmy, wskazała, że pieśń Legionów różni się od hymnu 5 wyrazami. - Było umarła", jest zginęła", było moc wydarła" jest przemoc wzięła", było odbijemy" jest odbierzemy" - wyliczali gimnazjaliści z piętnastki".- A gdzie ten piąty wyraz? - pytam.- Nooo, było kiedy", a jest póki" - odpowiadają.Pudło. Właściwa odpowiedź: różnice dotyczą czterech wyrazów. W hymnie nie ma póki". Było kiedy" i jest kiedy".- Jak to? - dziwi się Milena Dębowska. I zarzeka się, że póki" śpiewała przez całą podstawówkę. Podobnie jej koledzy.Póki", jak twierdzi poseł Wiesław Suchowiejko z PO, śpiewa 80 proc. Sejmu. - Ja staram się głośno wyśpiewać kiedy" i zwykle jestem w 20-procentowej mniejszości - zwierzał się niedawno Gazecie".Póki" śpiewała Edyta Górniak w 2002 roku w Seulu i piłkarze na boisku. Gdy tematem numer jeden było ziemi polskiej do wolski" prezydenta Lecha Kaczyńskiego, nikt nie zwrócił uwagi, że i on, i towarzyszący mu posłowie wyśpiewali też póki". - Bo kto miał to zrobić, skoro śpiewa tak prawie cały naród? Śpiewają i nauczyciele - przyznaje Gabriela Olszowska, historyczka, dyrektorka Gimnazjum nr 2 w Krakowie.Alina Wawrzyk, kustosz Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie, przyznaje, że to póki" jest zmorą hymnu polskiego.- Wzięło się z sufitu? - pytamy.- Nie z sufitu, tylko z XIX wieku - odpowiada Wawrzyk. I ciągnie swoją opowieść: - Mazurek Dąbrowskiego ma ponad 200 lat i różne jego wersje były już śpiewane. W XIX w. funkcjonowała przeróbka ze słowem póki". To póki" pod zaborami może nawet miało swój sens. Można je było czytać jako zawołanie do zaborcy: Póki co jeszcze wam się nie udało nas zniszczyć". Ale już po odzyskaniu niepodległości Ministerstwo Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego powołało komisję, która miała ustalić pierwowzór hymnu. Ustaliła ze słowami kiedy my żyjemy". To było w 1926 roku i od tamtej pory nic się nie zmieniło. Te ustalenia potwierdziła potem ustawa o godle, barwach i hymnie narodowym z 1980 roku. Ona ciągle obowiązuje! Ale co z tego. Proszę pani, ja w niejednym podręczniku do historii czy polskiego widziałam hymn z wersją póki". Przecież te książki do użytku zatwierdza Ministerstwo Edukacji. Jak może przepuścić taki błąd? Proszę, napiszcie, jakie są właściwe słowa hymnu, bo to wstyd. Nie mieści się w głowie.Pani Alina wspomina, jak do Będomina zajechała grupa licealistów z Opola. - Powiedzcie pani, co dostajecie, gdy zaśpiewacie w hymnie póki" - zwrócił się do nich nauczyciel.Jeeedynki" - wyrecytowali ze smutkiem uczniowie.Teraz kustoszce marzy się, by w każdej szkole pracowali tacy nauczyciele. - Ale Bogiem a prawdą, kto za błędną odpowiedź na tym teście powinien mieć obniżoną punktację, to ja nie wiem. Podręczniki źle podają, w szkołach źle śpiewają, ba! nawet w Sejmie. To póki" to nie wina dzieci - uważa.Tymczasem jedno póki" może zaważyć na być albo nie być ucznia w wymarzonym liceum (punkty za egzamin są brane pod uwagę w rekrutacji).- Trudno na razie dywagować, jak potraktować ten błąd. Po pierwsze, nie wiemy naprawdę, ilu uczniów go zrobiło, po drugie, nie ma jeszcze ustalonych kryteriów oceniania tego egzaminu - mówi szef krakowskiej Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej Lech Gawryłow. Sam nie chce się nam przyznać, czy śpiewa w hymnie póki", czy kiedy".Cała część humanistyczna wczorajszego egzaminu gimnazjalnego objęta została wspólnym motywem: patriotyzm. Uczniowie narzekali, że dużo było historii i pytań o daty. Polonistka Justyna Krzysztyńska zwraca uwagę na niełatwy temat rozprawki. Gimnazjaliści mieli napisać, że patriotą można być w czasie wojny i pokoju. - Obawiam się, że oni patriotyzmu w czasach pokoju mogą nie pojmować. W szkole wciąż mówi się głównie o patriotach w kontekście przelewania krwi za ojczyznę. Dzieci mogły też mieć trudność z rozróżnieniem pojęć okupant" i zaborca" - uważa polonistka.- Trudne było - ocenia Milena.Jej koledzy podsumowali cały test jednoznacznie: - No, to teraz maszerujemy do zawodówki. Z punktami, jakie za niego pewnie dostaniemy, w dobrym liceum nas nie przyjmą.Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antony89 Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 taaaa Gazeta Wyborcza GłóW.. ,lepiej czerp źródło z gazety FAKT:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Pisałem wczoraj ten egzamin... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 a ja śpiewałem przez te wszystkie lata póki" :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 ja też pisałem wczoraj...heh...wstyd przynać ale błąd zrobiłem tyle że nie z kiedy/póki z tym dobrze miałem:)ale odbijemy/odbierzemy nie kapnołem sie że odbierzemy a nie odbijemy i kiszka...;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Ja się walnąłem w póki". Od przedszkola śpiewam w ten sposób i na wszystkich uroczystościach w mojej gminie śpiewali póki". Trochę głupio mi się zrobiło jak się dowiedziałem, że zrobiłem błąd w hymnie. A tak w ogóle to beznadziejnie mi te egzaminy poszły. Z polaka pewnie będę miał około 30 i z matmy pewnie nawet trochę mniej :( I chyba będę musiał wybrać się do zawodówki, a miałem iść do technikum :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 a mnie w szkole podstawowej nauczono takJeszcze Polska nie zginęła,Kiedy my żyjemy.Co nam obca przemoc wzięła,Szablą odbierzemy.Marsz, marsz Dąbrowski,Z ziemi włoskiej do Polski.Za twoim przewodemZłączym się z narodem.Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę,Będziem Polakami.Dał nam przykład Bonaparte,Jak zwyciężać mamy.Marsz, marsz...Jak Czarniecki do PoznaniaPo szwedzkim zaborze,Dla ojczyzny ratowaniaWrócim się przez morze.Marsz, marsz...Już tam ojciec do swej BasiMówi zapłakany —Słuchaj jeno, pono nasiBiją w tarabany.Marsz, marsz...no ale to było w latach '80pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 Dobrze, że test gimnazjalny mam za sobą :) Nic innego to już wymyślić nie mogli.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 16 Kwiecień 2011 Share Napisano 16 Kwiecień 2011 Ja zawsze śpiewam hymn na stojęcy.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.