Jump to content

Powstanie styczniowe. Okolice Szydłowca

CharlieP

Recommended Posts

Posted
Witam, ma ktoś jakieś linki, informacje na temat działań Szydłowca k. Radomia, w czasie powstania styczniowego ? Wszelkie informację bardzo sie przydadzą. Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie ! ;)
Posted
Witam.
Aby nie zakładać kolejnego wątku,podłączę się pod temat. Mianowicie co można znaleźć na pobojowisku powstańczym,jakie fanty wychodzą? Mam w okolicy takie miejsce tylko muszę je dokładnie zlokalizować i dlatego pytam co się trafia ,jakie charakterystyczne rzeczy? Jak na razie wyszły jakieś gwoździe od podków końskich oraz jakby podkowa od buta.
Pozdrawíam
Posted
Charakterystyczna jest duża ilość wystrzelonych pocisków z karabinu Minié,Rosjanie mieli je wówczas na wyposażeniu.
Posted
Dzięki,wiem o jakie chodzi:),to muszę dalej szukać,jednak nie to miejsce. Użyto tam jeszcze armat,to i taki zacny fant by się nadał.
Pozdrawiam
Posted
˝Bitwy˝ w 1863 r. to były bardziej potyczki w których brało udział max.kilkaset osób i 1 czy 2 armaty po rosyjskiej stronie.
Posted
Mimo tych 1,2 armat kule armatnie czy odłamki granatów się trafiają(mają extra klimat),dla cierpliwych co prawda.
Posted
Witam.
Właśnie taką kulę armatnią miałem na myśli,choć armatą też bym nie pogardził:) Jak tylko czas pozwoli będę nadal szukał.Co do klimatu,to właśnie o ten klimat biega:)
Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information