Skocz do zawartości

Powstanie styczniowe. Okolice Szydłowca

CharlieP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, ma ktoś jakieś linki, informacje na temat działań Szydłowca k. Radomia, w czasie powstania styczniowego ? Wszelkie informację bardzo sie przydadzą. Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie ! ;)
Napisano
Witam.
Aby nie zakładać kolejnego wątku,podłączę się pod temat. Mianowicie co można znaleźć na pobojowisku powstańczym,jakie fanty wychodzą? Mam w okolicy takie miejsce tylko muszę je dokładnie zlokalizować i dlatego pytam co się trafia ,jakie charakterystyczne rzeczy? Jak na razie wyszły jakieś gwoździe od podków końskich oraz jakby podkowa od buta.
Pozdrawíam
Napisano
Charakterystyczna jest duża ilość wystrzelonych pocisków z karabinu Minié,Rosjanie mieli je wówczas na wyposażeniu.
Napisano
Dzięki,wiem o jakie chodzi:),to muszę dalej szukać,jednak nie to miejsce. Użyto tam jeszcze armat,to i taki zacny fant by się nadał.
Pozdrawiam
Napisano
˝Bitwy˝ w 1863 r. to były bardziej potyczki w których brało udział max.kilkaset osób i 1 czy 2 armaty po rosyjskiej stronie.
Napisano
Mimo tych 1,2 armat kule armatnie czy odłamki granatów się trafiają(mają extra klimat),dla cierpliwych co prawda.
Napisano
Witam.
Właśnie taką kulę armatnią miałem na myśli,choć armatą też bym nie pogardził:) Jak tylko czas pozwoli będę nadal szukał.Co do klimatu,to właśnie o ten klimat biega:)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie