Skocz do zawartości

Powstanie styczniowe. Okolice Szydłowca

CharlieP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, ma ktoś jakieś linki, informacje na temat działań Szydłowca k. Radomia, w czasie powstania styczniowego ? Wszelkie informację bardzo sie przydadzą. Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie ! ;)
Napisano
Witam.
Aby nie zakładać kolejnego wątku,podłączę się pod temat. Mianowicie co można znaleźć na pobojowisku powstańczym,jakie fanty wychodzą? Mam w okolicy takie miejsce tylko muszę je dokładnie zlokalizować i dlatego pytam co się trafia ,jakie charakterystyczne rzeczy? Jak na razie wyszły jakieś gwoździe od podków końskich oraz jakby podkowa od buta.
Pozdrawíam
Napisano
Charakterystyczna jest duża ilość wystrzelonych pocisków z karabinu Minié,Rosjanie mieli je wówczas na wyposażeniu.
Napisano
Dzięki,wiem o jakie chodzi:),to muszę dalej szukać,jednak nie to miejsce. Użyto tam jeszcze armat,to i taki zacny fant by się nadał.
Pozdrawiam
Napisano
˝Bitwy˝ w 1863 r. to były bardziej potyczki w których brało udział max.kilkaset osób i 1 czy 2 armaty po rosyjskiej stronie.
Napisano
Witam.
Właśnie taką kulę armatnią miałem na myśli,choć armatą też bym nie pogardził:) Jak tylko czas pozwoli będę nadal szukał.Co do klimatu,to właśnie o ten klimat biega:)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie