Gigant Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Napisano 3 Kwiecień 2011 Proszę o identyfikację powyższego hełmuJedna z opinii mówi,że jest to hełm wz. 1870 tzw Pruski"Dziękuję.
X3 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Tak to na mank pruski rodzaj M16 jak się nie myle był używane w czasie 1 wojny światowej, poszukaj więcej info na wikipediawpisz hełm niemiecki m16 albo coś takie bo też są m18 ale to raczej nie ten rodzaj.pozdrawiam.
ktos451 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Nigdy nie słyszałem o hełmie wz. 1870, dla mnie jest to przerobiony hełm wz.17/18 http://www.helmy.w8w.pl/ Zakładka NIEMIECKIE -> wz. 17/18
Czarek Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 hm...no nie do końca...na stronce jest tam umieszczony bo za bardzo nie można go do niczego dopasować, to jeden z hełmów niemieckich z okresu lat 20-30 ogólnie możemy je nazwać przejściowymi coś pomiędzy wz.18 a wz.34, było kilka odmian które nie doczekały się określongo wzoru i nazwy, wg mnie są to po prostu jakieś wczesne odmiany hełmu zwanego wz.34.Widoczny na zdjęciu hełm miał też swoją odmianę aluminiową, występował też w wersji z grzebieniem...tyle mojej wiedzy może jeszcze ktoś się wypowie jeśli coś więcej wie w temacie...
Czarek Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 o widzę że nawet nie jest w zakładce którą kolega podał wcześniej,prawidłowy adres to:http://www.helmy.w8w.pl/niemiecki%20wz.htmjak widać nie mamy na razie pomysłu na nadanie określonego wzoru nie tylko temu modelowi hełmu...
Manierkarz Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Czy tylko ja na tej fotce widzę zarys kalkomani Luftwaffe ?Pozdrawiam
ktos451 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Rzeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi zarys doskonale widoczny, może to jakiś trop?
ktos451 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Może na forum jest jakiś znawca Luftwaffe, który się wypowie na ten temat.
Pytanie
Gigant
Proszę o identyfikację powyższego hełmu
Jedna z opinii mówi,że jest to hełm wz. 1870 tzw Pruski"
Dziękuję.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.