Jump to content
  • 0

Jakaś felga

obelix

Question

Witam. Dzisiaj wykopałem na skrauj polu taką felge. Była w ziemi jakieś półmetra. Oczywiście skojarzenie że od ciągnika,traktora czy jak sie tam na to mówi, i właśnie chciałbym sie dowiedzieć od czego ta felga bo w sumie kto by wyrzucał starą felge na własne pole a później by po nim orał?
Pozdrawiam.

13 answers to this question

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj wykopałem na skrauj polu taką felge. Była w ziemi jakieś półmetra. Oczywiście skojarzenie że od ciągnika,traktora czy jak sie tam na to mówi, i właśnie chciałbym sie dowiedzieć od czego ta felga bo w sumie kto by wyrzucał starą felge na własne pole a później by po nim orał?
Pozdrawiam.

Skoro samochody były produkowane od lat czterdziestych, to można uznać, że od tego okresu datujemy. A czy pozostała tam w roku 1945 czy 60 to już dociekać nie ma potrzeby. Te samochody jeszcze długo służyły w naszym wojsku i w różnych PGR-ach, LPŻ-ach i innych LOK-ach.

C.

vojtaz2 a znalazłeś jakieś fotki z identycznymi felgami?
Bo te podane przez Catadero wyglądają identycznie jak ta na fotkach ale może polskie samochody ciężarowe miały takie same felgi?
Catadero a może znalazłes jakieś info o nich np ile cm od boku do boku jest to ja bym zmierzył z tym co znalazłem i porownałbym....
Ale żem sie nieźle przy tym nakopał,pobrudził i zmęczył jeszcze cały mokry wróciłem bo to na podmokłym terenie to pole już woda podchodziła jak kopałem. Mam nadzieje że to te co mówi Catadero to przynajmniej mnie uszczęśliwi że coś z II wojny światowej a nie nowsze:)

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Samochod_(GAZ)_Lublin-51.jpg&filetimestamp=20050330142753
to chyba te, e to lipson liczyłem na II wojne
ale wielkie dzięki myślałem że sie nikt nie znajdzie kto by wiedział ;)
Pozdrawiam

Na pewno nie chodzi o FSC Lublin a o LUBLIN GAZ 51. Rzeczywiście wygląd kół jest bardzo podobny a do tego i amerykańce i Lublin 51 miały ten sam rozmiar obręczy (20x7) oraz opon (7'50x20). Trzeba by mieć obok siebie te koła, by rozpoznać na 100%.

C.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information