Skocz do zawartości

Talar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mam pytanie do speców od talarów Poniatowskiego,
dostałem od znajomego zdjęcie tej monety i mam chęć ją odkupić, czy wygląda autentycznie ten talar?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinię.

Napisano
Rewersu nie dasz? Dla mnie dziwny, (a w ogóle to chyba zbyt piękne, żeby było prawdziwe- czy to ten?)
http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=577144&-find=-find

Bardziej przypomina
http://allegro.pl/talar-okoliczn-s-a-poniatowski-1771-a381-i1480054884.html
Napisano
to brązowe to wygląda jak by biurowa patyna, widziałem tylko i ja na zdjęciu to, w piątek go zobaczę na żywo,
sigis ani ten ani ten, POLONIE.M.D.LITUA ,,,,
NA WCN NIE MA TAKIEGO CHYBA, jak zgadza się POLONIE napis to nie LITUA I na odwrót...
Napisano

Widocznie odmiana napisu, zauważ że ten w linku miał inny, dzieki jeszcze raz za namiar,
i pytanko jeszcze do autentyczności ?
chyba źle nie wygląda ??

Napisano
Ma, tylko zdjęcie słabe, bo moneta była ostatnio sprzedana ładnych parę lat temu
http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=559492&-find=-find

I jeszcze jedno, tak na pierwszy rzut oka powierzchnia wydaje się być chropowata, jak w odlewie... ale kto wie? Może warto zaryzykować parę setek? (tak dla nabrania doświadczenia, które, jak wiadomo jest bezcenne)
Napisano
Albo jeszcze ziemia czarna przyklejona....?
Pamiętam jak czyściłem złotówkę poniatowskiego to tak samo było ale w koncu się odkleiło, no nic, napaliłem się na to ale i ja mam wątpliwości,
dzięki i pozdrawiam
Napisano
Fals z epoki to raczej odpada, fałszowano, tak na logikę, popularniejsze, łatwiejsze do upłynnienia" monety. XIX w raczej też nie, dobry falsyfikat byłby bity podrobionym stemplem. Odlew widać też dobrze po rancie. Ogólnie powierzchnia monety jest jakaś taka chropowata, przynajmniej tak widać na zdjęciu. Mając monetę w dłoni lepiej można ocenić, pod warunkiem zachowania spokoju, oczywiście. Pozdrawiam
Napisano
Jak będziesz go miał w piątek koło siebie to zobacz jego wagę, średnicę itp.
Porób dobre fotki. Waga zawsze pomoże - chociaż wiem, że jeśli moneta jest rzadka to i fałszerze się dobrze straali z dobraniem wagi i średnicy ;).
Napisano
na podstawie fotki jednej strony:

więcej fotek w dobrej rozdzielczości...
-------------------------
wygląda na kopię - nie w srebrze

artefakt w Rex
pod portretem jakby napis kopia"

litery wyoblone na krawędziach przekroju
co nie idzie w parze ze zużyciem najbardziej wystającego elementu

--------
odlew precyzyjny?
Napisano
kopi ale sam masz wątpliwości co do tego... no nic tam, nie ma co się napalać nie wiadomo jak, dzięki za sugestię , zwrócę uwagę na pewno,
Pozdrawiam
Napisano
Pablo, te zdjęcia są skopiowane z allegro, Ty je sprzedajesz, czy chcesz kupić? nie mogę dać linka do trwającej aukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie