GeneralRemek Napisano 9 Marzec 2011 Autor Share Napisano 9 Marzec 2011 http://kwejk.pl/obrazek/21793-75cb8155a37440d0d9b3f0215a160ff4..png?back=1208&id=1Do moderatorów, zanim skasujecie, zapoznajcie się ze sprawą, bo jest nas tu sporo, a listy choć od kilku z nas pomogą.[uwaga, wulgarne!] http://www.youtube.com/watch?v=6CbrTXO5YsA&feature=channel_video_titleCzyli tragedia małego dziecka... Piszmy listy do Rzecznika Praw Dziecka! Prokuratura umorzyła sprawę w sprawie znęcania się nad Szymkiem. Osobiście nie dałem rady do połowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Marzec 2011 Autor Share Napisano 9 Marzec 2011 http://www.youtube.com/user/RatujcieSzymona - kanał na YouTube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 popieram! ale sprawa została już nieźle nagłośniona nawet w tv było (chyba w uwadze) więc powinni się tym zająć:) szkoda dzieciaka!! po ludziach to już można się wszystkiego spodziewać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpyp Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 Ja podpisałem petycję, wysłałem indywidualny list.Serce się kroi jak się takie rzeczy widzi i słyszy przykre to.Mam rocznego siostrzeńca jak sobie pomyślę nawet wolę nie myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 Jestem za podpisaniem petycji.Podpisuję-wysyłam.Zwyrodnienie nie ma granic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 to k..... udusil bym babsko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 Internauci apelują: Ratujcie SzymonaOjciec 5-latka zaapelował w internecie o ratowanie katowanego przez matkę syna. Opublikował nagrania z wulgarnymi krzykami kobiety i płaczem dziecka. Twierdzi, że policja i prokuratura umywają ręce.- Jestem ojcem 5-letniego Szymona i mężem matki znęcającej się nad własnym dzieckiem. Jest to moje drugie małżeństwo. Z pierwszego małżeństwa mam dwóch dorosłych synów, z którymi wspólnie prowadzimy firmę - przedstawia się przedsiębiorca spod Częstochowy, Zbigniew J. Twierdzi, że drugie małżeństwo zaczęło się w pewnym momencie na tyle psuć, że doszło do sprawy rozwodowej, która jest w toku. - Od stycznia nie mieszkam w domu. Jeszcze gdy byliśmy razem, żona często nadużywała wulgarnego słownictwa i rękoczynów w stosunku do dziecka. Od dłuższego już czasu zabrania mi kontaktów z Szymonem. Nastawiała syna przeciwko mnie - skarży się.Jak twierdzi, w październiku ub. roku przeczuwając, że z synem dzieje się coś złego, podłożył dyktafon w domu. - Odsłuchując nagranie rozpłakałem się jak małe dziecko - twierdzi. - Natychmiast powiadomiłem gminny ośrodek pomocy społecznej oraz policję. Podczas pierwszej interwencji zbagatelizowano sprawę, policjant zakończył ją słowami zakładamy, że wszystko będzie w porządku", a opieka społeczna uznała, że dziecko mieszka we wręcz luksusowych warunkach. Pominięto problem znęcania się matki nad dzieckiem - dodaje.Prokuratura sprawę umorzyła28 lutego prokuratura umorzyła dochodzenia w sprawie fizycznego i psychicznego znęcania się nad Szymonem J. wobec braku danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie".Na początku marca Zbigniew J. opublikował jedno z nagrań na YouTube. - Jest to pierwsze, jedno z najbardziej drastycznych nagrań ze znęcania się nad moim synem Szymonem. Nie zamieściłem ich by zniesławić żonę, ale by ujawnić prawdę i prosić o pomoc - argumentuje.Na nagraniu słychać kobiecy głos rzucający przekleństwa, wyzwiska, groźby pobicia. Oraz płacz chłopca, który prosi y nie lała mu się krew".- Nie ma pewności, że nagranie jest autentyczne. Nie będę się na ten temat wypowiadał, choć przyznaję, że jest poruszające i dramatyczne - mówi rzecznik Prokuratury Okręgowej Romuald Basiński. - To niestety pokłosie głębokiego konfliktu małżeńskiego, a doniesienie pana J. było jednym z wielu, które dotarło do prokuratury rejonowej w Częstochowie. Jego żona też złożyła doniesienie, że Zbigniew J. znęca się nad dzieckiem - zaznacza prokurator. I podkreśla, że prokuratura nie bagatelizuje sprawy.Nie ma podstaw do twierdzenia, aby dziecko miało syndrom dziecka maltretowanegoPrzesłuchiwana na okoliczność nagrań Iwona J. twierdzi, że zostały zmanipulowane a słowa o krwi i płacz mąż nagrał, gdy 5-latkowu usuwano ząb. - Kobieta nie zaprzeczała, że czasami musi dyscyplinować chłopca, zdarza się jej podnosić głos, ale dlatego, że maż porzucił ją i dziecko, długo nie interesował się ich losem i musi sama borykać się z problemami - mówi prokurator Basiński. I podkreśla: żadna z instytucji włącznie z rzecznikiem praw dziecka nie znalazły podstaw do twierdzenia aby dziecko miało syndrom dziecka maltretowanego.Dziecku został ustanowiony kurator, który jest adwokatem. W trybie nadzorczym Prokuratura Okręgowa bada akta umorzonego dochodzenia. W środę zapadnie decyzja, czy prokuratura z urzędu podejmie śledztwo na nowo, czy będzie czekać na zażalenie pełnomocnika dziecka. Ponadto prokuratura złożyła do sądu wniosek o uczestnictwo w sprawie rozwodowej. - To się zdarza niezwykle rzadko, ale ze względu na dobro dziecka chcemy mieć kontrolę, komu sąd po rozwodzie przekaże opiekę - dodaje prokurator.Nagranie na YouTube poruszyło internautów. Na tyle, że na Facebooku utworzyła się grupa, która chce pomóc Szymonowi. Jedna z uczestniczek napisała list z prośbą o rozsyłanie do instytucji i mediów oraz wklejanie na wszystkich forach. Czy ma się powtórzyć scenariusz, który tak często ostatnio przedstawiany jest w mediach?" - pisze podając przykłady pobić dzieci, w tym śmiertelnych (Ruda Śląska, Żnin, Otmuchów). Apel trafił we wtorek do skrzynek maliowych m.in. komendy miejskiej w Częstochowie i tutejszych prokuratur.Nie chcę pisać,co bym zrobił tej kobiecie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenit Napisano 10 Marzec 2011 Share Napisano 10 Marzec 2011 Gdyby tego czynu dopuścił się mężczyzna pewnie sprawa wyglądała by inaczej.A swoją drogą jak to jest że po rozwodzie w 90% dziecko przyznawane jest matce.O co tu chodzi??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Takie jest polskie popier... prawo... wiem to ze swojego doświadczenia, polskie cywilne sądy zawsze stoją po stronie matki, zresztą zdecydowana większość sędziów w sądach cywilnych RP to właśnie kobiety :( solidarność jajników" sam jak stawiałem się na rozprawach to zawsze sprawy przegrywałem ale od kiedy wynająłem adwokata to już nie za każdym razem :) sam jestem po rozwodzie i to matka właśnie wychowuje moją corcię i mimo że nie miała warunków odpowiednich to pani Wysoki Sąd je przyznała prawa do opieki a mi dopier... takie alimenty że mi się odechciało wszystkiego, pierwsze dwie sprawy odwoławcze przegrałem ale wynająłem adwokata i od razu pani sędzia zmieniła zdanie co do całej sytuacji... pozdroszczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cacodaemon-skc Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Smutne oraz chore, matce uciąć jedną ręke, a dzieciakowi dobrego psychologa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 13 Marzec 2011 Share Napisano 13 Marzec 2011 Gdyby to był ojciec już dawno by go w świetle fleszów skutego wsadzali do radiowozu. A tak, może nagranie jest spreparowane.Najlepsze są komentarze, na innych forach..żal człowieka ogrania jak się czyta że lepiej nie pozbawiać dziecka matki bo matka jest najważniejsza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.